Παρίσι 2024: Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες στον στίβο θα λάβουν για 1η φορά χρηματικά έπαθλα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρίσι 2024: Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες στον στίβο θα λάβουν για 1η φορά χρηματικά έπαθλα
Την απόφαση για την καταβολή χρηματικού επάθλου στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του στίβου για πρώτη φορά συνεχίζει να υποστηρίζει ο πρόεδρος του παγκόσμιου στίβου Σεμπάστιαν Κόου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε μελλοντικούς αγώνες.

Την απόφαση για την καταβολή χρηματικού επάθλου στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του στίβου για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι συνεχίζει να υποστηρίζει ο πρόεδρος του παγκόσμιου στίβου Σεμπάστιαν Κόου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί και στις μελλοντικές διοργανώσεις.

Ο πρώην Βρετανός αθλητής και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν «ασυνεπές» για τον αθλητικό οργανισμό να επωφελείται από τις προσοδοφόρες συμφωνίες μετάδοσης και χορηγίας χωρίς να αποζημιώνει τους πρωταθλητές του.

«Οι αθλητές είναι, στην ουσία, οι φορείς των εσόδων που παίρνουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τα ποσά, τις ροές εσόδων, τις χορηγίες που εισέρχονται στο άθλημα. Πάντα ένιωθα ότι ήταν πραγματικά σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό».

Ο Coe εξέπληξε τον αθλητικό κόσμο τον Απρίλιο, όταν ανακοίνωσε ότι οι χρυσοί νικητές σε κάθε ένα από τα 48 αγωνίσματα στίβου στο Παρίσι θα λάβουν για πρώτη φορά 50.000 δολάρια στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι αθλητές υποδέχτηκαν θερμά μια τέτοια πρωτοβουλία, όχι όμως και από τα αφεντικά των άλλων αθλημάτων οι οποίοι αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η χρηματική αποτίμηση των επιδόσεων των αθλητών αφαιρεί το πνεύμα των αγώνων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν καταβάλλει άμεσα χρηματικά έπαθλα για τα μετάλλια. Τον περασμένο μήνα η ΔΟΕ δήλωσε ότι είναι «κοινή πρακτική» για τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, καθώς και για τις κυβερνήσεις, τους χορηγούς και άλλους ιδιωτικούς φορείς, να παρέχουν οικονομικές ανταμοιβές στους αθλητές για τις επιδόσεις τους.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι άμεσες πληρωμές στους χρυσούς Ολυμπιονίκες θα παρέχουν μεγαλύτερη «οικονομική βιωσιμότητα» και μια πιο μακροπρόθεσμη πορεία για τους μεμονωμένους αθλητές και τις οικογένειές τους.

Ο Coe, ο οποίος υπηρετεί την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου, απέκρουσε τις φήμες ότι μπορεί να είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Thomas Bach ως πρόεδρος της ΔΟΕ. Είπε ότι είναι «συγκεντρωμένος σε κάθε λεπτό» της υπόλοιπης τριετούς θητείας του.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 11 Αυγούστου, ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν αργότερα τον ίδιο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στο Παρίσι γεφυρώνεται το χάσμα των φύλων – Οι 42 αθλήτριες της ελληνικής αποστολής

Βρετανία: «Πρωταθλήτρια» στις πωλήσεις του Euro, η μπύρα χωρίς ή με λίγο αλκοόλ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σημαιοφόροι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider