«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος
Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020.

Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020. Όπως ανακαλύψαμε μετα τα αποκαλυπτήρια του φετινού εντύπου και με το που ανοιξε το σύστημα των δηλώσεων την Πέμπτη 27 Μαΐου, υπάρχουν αρκετές αλλαγές και νέα στοιχεία που θα ζητούνται από όσους έχουν εισοδήματα ή περιουσία στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες αυτές θα ζητούνται και για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας αλλά και για τους κατοίκους εξωτερικού.

Ο επίμαχος κωδικός

Ο κωδικός (029-030) του εντύπου Ε1, αναφέρει την ερώτηση «Έχετε εισοδήματα ή και περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;» και αφορά όλους τους φορολογούμενους που κάνουν δήλωση στην Ελλάδα, είτε είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας είτε άλλου κράτους. Είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, δηλαδή δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο το αποτέλεσμα του υπολογισμού του φόρου και υπάρχει μόνο για το ενδεχόμενο η απάντηση του να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε περιπτώσεις ελέγχου.

Στις ελληνικές δηλώσεις έκανε την εμφάνιση του το οικονομικό έτος 2011 (για τα εισοδήματα της χρονιάς 2010) και τότε ήταν που όσοι έκαναν δήλωση στην Ελλάδα κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό για πρώτη φορά. Εκείνη την εποχή η ερώτηση είχε την μορφή

«Έχετε περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;». Απουσίαζε η λέξη εισόδημα η οποία προστέθηκε στο φετινό έντυπο και ήταν μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις, καθώς πλέον υποχρεώνει τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας να το επιλέξουν αν έχουν εισόδημα στο εξωτερικό.

Ήδη από τις περυσινές δηλώσεις (έτους 2019) η ελληνική εφορία, πρόσθεσε ένα νέο υποπεδίο που έπρεπε να συμπληρωθεί στον εν λόγω κωδικό και αφορούσε στο όνομα της χώρας που υπάρχει το εισόδημα ή η περιουσία.

Οι φετινές αλλαγές

Στις φετινές δηλώσεις, η «ανάκριση» πάει ένα βήμα πιο πέρα καθώς υπάρχουν νέα πεδία στο κουτάκι που πρέπει να συμπληρωθεί. Πλέον με την επιλογή των κωδικών θα εμφανίζεται το παρακάτω μηνυμα:

Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" στην περίπτωση που εσείς ή/ και η σύζυγός σας αποκτάτε εισοδήματα ή/και έχετε περιουσία ή/και τηρεί χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα, καθώς και μία από τις κάτωθι κατηγορίες:

1. εισόδημα στην αλλοδαπή

2. περιουσία στην αλλοδαπή

Αυτό σημαίνει ότι θα ζητείται εκτός από το όνομα της χώρας και λεπτομερής ανάλυση αν πρόκειται για εισόδημα ή για περιουσία (κάτι που μέχρι σήμερα δεν απαιτείτο). Επίσης στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει τι είδους περιουσία έχει (σε περίπτωση που υπάρχει) με κάποια από τις παρακάτω επιλογές:
Α) ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία

β) χρηματοοικονομικός λογαριασμός στην αλλοδαπή (πχ. τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις)

γ) χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλοδαπού εκδότη που έχουν επενδυθεί μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (στην προκειμένη περίπτωση αναγράφεται ο ΑΦΜ του ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος/ θεματοφύλακα)

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί πια η πληροφορία αν υπάρχει περιουσία και σε ποια ή ποιες χώρες αλλά ζητείται ανάλυση του είδους της περιουσίας αυτής.

Είναι προφανές ότι για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι πληροφορίες αυτές ζητούνται για να εντοπίσουν οι ελληνικές αρχές να εντοπίσουν αλλαγές στην περιουσία και εισοδήματα αλλοδαπής.

Για τους κατοίκους εξωτερικού όμως που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας στην Ελλάδα αλλά δεν φορολογούνται στην χώρα μας για το παγκόσμιο τους εισόδημα υπάρχει ένα ζήτημα καθώς η Ελλάδα δεν έχει αντικείμενο φορολόγησης ή οποιαδήποτε ελέγχου στα εισοδήματα αλλοδαπής τους παρά μόνο στα εισοδήματα από πηγές Ελλάδας. Έτσι αναρωτιέται κανείς τι θα χρησιμεύσει στις ελληνικές αρχές αυτή η πληροφορία για το ποια χώρα ή χώρες έχει περιουσία, τι είδους περιουσία είναι αυτή και κατά πόσο ο κάτοικος εξωτερικού είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τέτοιες πληροφορίες .

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι τις πληροφορίες αυτές θα κληθεί να τις δώσει και ένας κάτοικος εξωτερικού που μόλις πήρε ΑΦΜ στην χώρα μας ένα χρόνο πριν μόνο και μόνο για να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό ή να συνάψει μια μίσθωση κατοικίας για τους μήνες του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα για τους κατοίκους εξωτερικού

Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι, κάτοικοι εξωτερικού, που από πέρυσι ακόμα έχουν προβληματιστεί έντονα από αυτές τις ερωτήσεις. Αρκετοί εξ αυτών ζουν δεκαετίες μακριά από την Ελλάδα και σε χώρες όπου η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει σημαντική διάσταση και δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί η ελληνική εφορία τους ζητάει να ενημερώσουν σε ποιες χώρες έχουν εισόδημα και περιουσία παγκοσμίως αλλά και ανάλυση του τι περιουσία έχουν .

Ενδεχομένως οι ελληνικές αρχές να πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις συγκεκριμένες οδηγίες αν όχι για όλους τους φορολογούμενους, τουλάχιστον για τους κατοίκους εξωτερικού γιατί αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν πλέον να υποβάλλουν δηλώσεις ή και να έχουν οικονομικές συναλλαγές και δοσοληψίες με την Ελλάδα σε μια συγκυρία που από τη χώρα γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης φορολογούμενων του εξωτερικού με σειρά φορολογικών κινήτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Καλλιμάνης: Διευκρινίσεις για την απόσυρση παρτίδας κατεψυγμένου προϊόντος

21:09

Αργυρού: Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον όγκο επενδύσεων την τελευταία 5ετία

20:41

Επικοινωνία Νετανιάχου - Μπάιντεν: «Πραγματική πιθανότητα» για συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο

20:31

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της θυγατρικής «Γκρέκο Γιώτα Επενδύσεις Ακινήτων»

20:13

Δέκα χιλιάδες διορισμούς εκπαιδευτικών ανακοίνωσε με ανάρτησή της η κυβέρνηση

20:07

Τσάκωνας: Η πιθανή αναβάθμιση της Moody’s θα φέρει κεφάλαια 12 με 20 δισ.

19:51

Revoil: Απέκτησε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 10 MW έναντι 1,74 εκατ.

19:45

Ευρωαγορές: Δεύτερη ημέρα ανόδου με τους Βρετανούς στις κάλπες

19:44

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για ξέπλυμα χρήματος οι δραστηριότητες του δολοφονηθέντα τοπογράφου

19:37

Τι απαντά ο γνωστός τραγουδιστής για τη δέσμευση της περιουσίας του και την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή

19:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Εθνική του Euro 2004: «Είκοσι χρόνια μετά μας κάνετε υπερήφανους»

19:22

Nike: Η χειρότερη βουτιά της μετοχής φέρνει νέα παπούτσια κάτω από 100 δολάρια

19:09

Παπαθανάσης: Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων

19:01

Πυροσβεστική: 86 κλήσεις λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία

18:58

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's - Θετικό το outlook

18:55

Tesla: Οι πωλήσεις που ανακοίνωσε στοίχισαν 3,5 δισ. δολάρια στους short sellers

18:53

Trastor: Από τις 8 Ιουλίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:42

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Eurogroup: «Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας από τις πιο θετικές ιστορίες στην Ευρωζώνη»

18:30

Γαλλία: Το 47% των Γάλλων δεν θέλει απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα της Λεπέν

18:16

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Πολύ πιο φιλόδοξο το νέο επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών

17:55

ΕΒΕΑ: Αύξηση 15,8% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το α’ εξάμηνο

17:46

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκαν οι συγκεντρώσεις για Entersoft και SoftOne

17:42

Το FINISH και η πρωτοβουλία «Το νερό είναι στα χέρια μας» ταξίδεψαν στην Τήλο

17:36

ΕΟΔΥ: Σχέδιο δράσης για τη γρίπη των πτηνών

17:31

ΣΥΡΙΖΑ: Επτά μέλη καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη για την Κεντρική Επιτροπή

17:21

Βγήκαν μπροστά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.430 μονάδες

17:19

Focus Bari: Μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ευχαριστημένος από τη ζωή του

17:11

Είναι κερδοφόρες ή ζημιογόνες οι ελληνικές ΠΑΕ; Τι ισχύει για τους «Big 4»

17:09

Εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα στο ΕΒΕΑ

16:51

Πιερρακάκης: Μέλημά μας να συμβάλλει η Τεχνητή Νοημοσύνη στη βελτίωση των εκπαιδευτικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider