Πώς θα επηρεάσει τις τιμές σιτηρών η «επανασύνδεση» ρωσικής τράπεζας με το σύστημα SWIFT

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα επηρεάσει τις τιμές σιτηρών η «επανασύνδεση» ρωσικής τράπεζας με το σύστημα SWIFT
Η ΕΕ εξετάζει μια πρόταση που θα επιτρέψει σε μια ρωσική τράπεζα που υπόκειται σε κυρώσεις μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ως αντίποινα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να διαχωρίσει μια θυγατρική της, που ενδεχομένως θα επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο.

Η ΕΕ εξετάζει μια πρόταση που θα επιτρέψει σε μια ρωσική τράπεζα που υπόκειται σε κυρώσεις μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ως αντίποινα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να διαχωρίσει μια θυγατρική της, που ενδεχομένως θα επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο.

Η κίνηση αυτή θα ήταν ένα δώρο στη Μόσχα έτσι ώστε να διατηρήσει τη συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές με σκοπό τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, σε πολλές περιοχές που έχουν ανάγκη.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε από τη Μόσχα μέσω διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, θα επιτρέψει στη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα να δημιουργήσει μια θυγατρική «τράπεζα» για τη διαχείριση πληρωμών που σχετίζονται με τις εξαγωγές σιτηρών. Η νέα οντότητα θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift, το οποίο έκλεισε για τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, για πολύ καιρό είχε «εγκλωβίσει» τεράστιες ποσότητες γεωργικών προϊόντων που εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Αυτός ο φόβος επανέρχεται μετά την αβεβαιότητα που υπάρχει για την ανανέωση της σχετικής συμφωνίας για την εμπορία των σιτηρών. Βέβαια η σχετική απειλή διακοπής της συμφωνίας ή μη ανανέωσης της έχει επαναληφθεί κατά το παρελθόν αρκετές φορές.

Η σχετική πρόταση για την θυγατρική τράπεζα συζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ως πιθανό μέσο για να πειστεί η Μόσχα να παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας πέρα από την ημερομηνία λήξης της, στις 17 Ιουλίου.

Αξιωματούχοι της EE, σύμφωνα με τους Financial Times, λένε ότι οι απειλές της Ρωσίας να τερματίσει τη συμφωνία φάνηκαν πιο σοβαρές αυτή τη φορά από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων παράτασης, οπότε μια τέτοια επιλογή για την θυγατρική τράπεζα φάνηκε ως η λιγότερο οδυνηρή. Ωστόσο η πρόταση εξαίρεσης αξιολογείται από αξιωματούχους της ΕΕ ως προς τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητά της, δήλωσαν πηγές. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν στοχεύουν στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών και των λιπασμάτων, μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας.

Η ΕΕ δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε μέτρα για τη χορήγηση ελάφρυνσης από κυρώσεις σε συγκεκριμένες ρωσικές εταιρείες ή να τους επιτρέψει να εξάγουν ορισμένα αγαθά για ανθρωπιστικούς λόγους ή για να προμηθεύσουν χώρες του τρίτου κόσμου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αντίθεση των ανατολικών κρατών που λένε ότι τέτοιες κινήσεις θα βοηθήσουν το Κρεμλίνο να κερδίσει περισσότερα χρήματα και να διατηρήσει τον πόλεμό του.

Η αβεβαιότητα αυτή στο εμπόριο σιτηρών τον τελευταίο καιρό, είχε δημιουργήσει προσδοκία τιμών στα λοιπά ευρωπαϊκά σιτηρά, μεταξύ αυτών και στα Ελληνικά. Αν εξασφαλιστεί τελικά το εμπόριο των ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών θα δούμε νέες αναταράξεις τιμών στην αγορά και στις μέχρι σήμερα τιμές αφού πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτά τα σιτηρά θα διοχετευτούν στις αγορές τις Ευρώπης.

Να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις για την ποιότητα των ουκρανικών σιτηρών παγκοσμίως. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο γίνονται έλεγχοι στις χώρες εισόδου των σιτηρών αυτών. Επειδή τα λιμάνια της μαύρης θάλασσας είναι κλειστά, πολλά από τα σιτηρά αυτά έρχονται με τρένα και φορτηγά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως καταλαβαίνει κανείς, λόγω του πολέμου, οι συνθήκες αποθήκευσης για αυτά τα προϊόντα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά μυκητολογικά προβλήματα ενώ πολλά ζιζανιοκτόνα και γενικότερα φυτοπροστατευτικά που έχουν απαγορευτεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανιχνεύονται τελευταία στα προϊόντα αυτά. Ωστόσο για να διοχετευτούν τα προϊόντα αυτά στις αγορές, δύναται να πωληθούν στις ελάχιστες δυνατές τιμές, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ανταγωνισμό και τις τιμές των ευρωπαϊκών σιτηρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ουκρανία και οι οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων Τραμπ-Μακρόν στην Ουάσινγκτον

23:36

Φον ντερ Λάιεν: «Εκανε απολογισμό» με τους Στάρμερ και Μακρόν για τις επαφές τους με την Ουάσινγκτον

23:16

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ανθρώπων που εκμεταλλευόταν περισσότερες από 1.000 γυναίκες

22:57

Γεραπετρίτης: Ισχυρό το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας

22:46

Ρέθυμνο: Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές

22:18

Φάμελλος: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες

22:05

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3 εκατ. ευρώ

21:48

Συνελήφθη άντρας που προσπάθησε να πουλήσει μέσω διαδικτύου αρχαίο αμφορέα

21:19

Θεσσαλονίκη: Έκρυβε την ηρωΐνη σε κρύπτη πίσω από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου

21:06

Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μακρόν

20:43

Τυχερά παίγνια: Αύξηση 8,5% το 2024 στα 15,65 δισ. ευρώ

20:15

Ζελένσκι: Θέλει συνάντηση με Τραμπ πριν την επαφή του Αμερικανού προέδρου με τον Πούτιν

20:06

DW: Οι νικητές, οι χαμένοι της κάλπης και η επόμενη δύσκολη μέρα

19:15

Γερμανικές εκλογές: Νίκη του Μερτς και του CDU αλλά όχι αυτοδυναμία

19:00

Στροφή στην πραγματική οικονομία από το ΥΠΕΘΟ, «τρέξτε πιο γρήγορα» το μήνυμα των Βρυξελλών

18:53

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο 16χρονες για υπερκατανάλωση αλκοόλ

18:45

Ο γγ του ΟHE κάνει έκκληση για μια δίκαιη ειρήνη που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

18:35

Έκλεβαν πετρέλαιο θέρμανσης από σχολικές μονάδες της Ημαθίας

18:21

ΗΠΑ: Ο απεσταλμένος του Τραμπ αναμένει μια συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά να υπογραφεί σύντομα

17:59

Ζελένσκι: Είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ για την ειρήνη ή την ένταξη στο ΝΑΤΟ

17:52

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ υπόσχεται να συνεχίσει την αντίσταση στο Ισραήλ

17:30

Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης

17:18

Θεοδωρικάκος: Εθνική αναγκαιότητα το νέο παραγωγικό μοντέλο

17:04

Λιανεμπόριο: Χάνουν πωλήσεις οι μικρομεσαίοι – Πιέσεις στους τζίρους του 2024

17:00

Αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας σε εστίαση και λιανεμπόριο – Δύσκολη «εξίσωση» η εξεύρεση προσωπικού

16:55

Στάρμερ: Δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς συμμετοχή της Ουκρανίας

16:27

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos : Μέτρια η βαθμολογία των πολιτών για τον πρόεδρο Τραμπ

16:02

Ανδρουλάκης: Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση

15:54

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε με όχημα τροχονόμο επειδή του έκοψε κλήση

15:44

Ερντογάν κατά των Τούρκων βιομηχάνων - «Είστε βαρόνοι του χάους»

gazzetta
gazzetta reader insider insider