Παραδασόβιοι πληθυσμοί και τι κάνουν για το δάσος και τη φωτιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραδασόβιοι πληθυσμοί και τι κάνουν για το δάσος και τη φωτιά
Δασόβιοι και παραδασόβιοι πληθυσμοί, είναι εκείνα τα νοικοκυριά που ζουν μέσα ή δίπλα στο δάσος και εξαρτούν την οικονομική τους προκοπή από αυτό. Ερώτημα: οι πληθυσμοί που ζουν κοντά στο δάσος κι εξαρτούν την ίδια τους την ύπαρξη από το δάσος πώς να λέγονται άραγε;

Δασόβιοι και παραδασόβιοι πληθυσμοί, είναι εκείνα τα νοικοκυριά που ζουν μέσα ή δίπλα στο δάσος και εξαρτούν την οικονομική τους προκοπή από αυτό. Ερώτημα: οι πληθυσμοί που ζουν κοντά στο δάσος κι εξαρτούν την ίδια τους την ύπαρξη από το δάσος πώς να λέγονται άραγε;

Τα λεξικά δεν έχουν ακόμη κάνει τη σχετική ανάρτηση αλλά η ίδια η πραγματικότητα ζητάει μια επείγουσα λύση. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τη δήλωση του καθηγητή Λέκκα: «Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι».

Οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, ελάχιστα άμεσα οικονομικά οφέλη έχουν από τη γειτνίασή τους με τους πνεύμονες της Πάρνηθας και του Σειχ-Σου. Εαν όμως αυτά τα δάση καταστραφούν, η ζωή στις πόλεις θα γίνει αβίωτη, θα μπουν κυριολεκτικά στην εντατική. Με βάση τους παραπάνω ορισμούς, οι κάτοικοι της Πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας θα πρέπει να χαρακτηρισθούν Υπερ-δασόβιοι ή σούπερ δασόβιοι πληθυσμοί, αφού ζουν δίπλα στο δάσος και η ίδια τους η ύπαρξη εξαρτάται από αυτό. Οι απλοί δασόβιοι/παραδασόβιοι πληθυσμοί εξαρτούν την οικονομική τους επιβίωση όχι την ύπαρξή τους. Η διαφορά είναι τεράστια!

Αυτή όμως η (νεο) κατηγοριοποίηση, μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτή από όλους τους πολίτες, ούτε από τους κάθε λογής άρχοντες. Ολες οι μέχρι τώρα δηλώσεις αρμοδίων εδώ και χρόνια, είχαν κι ένα καθησυχαστικό στοιχείο μέσα τους: Θα αναδασώσουμε, θα περιφρουρήσουμε, θα κάνουμε θα δείξουμε. Η δήλωση όμως Λέκκα ήταν σαφής: θα γίνουμε Ντουμπάι χωρίς τα λεφτά του να μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος που θα μας κρατάει στη ζωή.

Αρα λοιπόν το θέμα της διαχείρισης των δασών, ξεφεύγει από τα όρια δασικών υπηρεσιών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και γίνεται πρόβλημα ολόκληρης της κοινωνίας.

Η ύπαρξη του δάσους, ειδικά του υγιούς δάσους, είναι στενά συνυφασμένη με τη φροντίδα του, πράγμα που σημαίνει οτι κάποιοι κόπτονται γι' αυτό. Εμείς, στην Ελλάδα του 2023, θεωρούμε οτι μόνοι αρμόδιοι είναι κάποιοι δασικοί υπάλληλοι που ασχολούνται περισσότερο με τα διαδικαστικά/γραφειοκρατικά θέματα και λιγότερο με την ουσία και η πυροσβεστική υπηρεσία, ή ακριβέστερα τα αεροπλάνα της, για την αποφράδα εκείνη ώρα.

Εσείς, εγώ, οι συγγενείς και φίλοι μας είμαστε με βάση την κρατούσα λογική αναρμόδιοι να φροντίσουν το δάσος. Πλάνη μεγάλη: η φροντίδα που χρειάζεται ένα δάσος για να είναι υγιές και ζωντανό και να χαρίζει πλουσιοπάροχα τα οφέλη του είναι τεράστια και κυρίως διαρκής, χειμώνα καλοκαίρι και γίνεται μόνο με την συμμετοχή όλων μας!!!

Ας κάνουμε την αρχή το συντομότερο: να βάλουμε το θέμα στη συζήτηση των επερχόμενων τοπικών εκλογών. Να ζητήσουμε από τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες να μας πουν όχι γενικόλογα αφού είναι πια αργά, αλλά με λεπτομέρειες τι θα πράξουν για τα δάση της περιοχής μας. Να απαιτήσουμε να έχουμε κι εμείς όχι απλώς λόγο, αλλά δράση. Οι τάδε κάτοικοι να αναλάβουν τον καθαρισμό από κλαδιά, οι άλλοι να μαζέψουν τα σκουπίδια, κάτι δηλαδή σαν πυριτιδαποθήκες, από τους δρόμους, κάποιοι άλλοι να φροντίσουν τα νεαρά δενδρύλια, κάποιοι άλλοι να περιποιηθούν τους δασικούς δρόμους και τα αυλάκια να φεύγει το χειμωνιάτικο νερό, άλλοι να επισκευάσουν τα πυροφυλάκια και μικτά κλιμάκια από νεολαίους αλλά και μεγαλύτερους να τα επανδρώνουν τις κρίσιμες ώρες, Να μας προτείνουν οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες λεπτομερή προγράμματα που να μην αφήνουν κανέναν απ’έξω, ούτε τους υπερίληκες: κι εσύ γιαγιά την επόμενη Κυριακή θα φτιάξεις πίτα για τα παιδιά που θα ανέβουν να καθαρίσουν το δάσος!!! Εθνική πανστρατιά.

Παλαιότερα ο “εθελοντισμός” ήταν σημαντικό κομμάτι των έργων υποδομής στα χωριά. Για να γίνει ένα από τα πρώτα δίκτυα ύδρευσης στην Ελλάδα, στο χωριό μου ορίστηκε οτι κάθε σπίτι θα διαθέσει εργασία δύο ημερομισθίων. Οσοι ήταν χειρονάκτες, πήγαιναν οι ίδιοι στη δουλειά, οι υπόλοιποι πλήρωναν δύο ημερομίσθια. Στο χωριό μας όμως είχαμε νερό στα σπίτια αμέσως μετά τον πόλεμο όταν τα υπόλοιπα χωριά είχαν ακόμη τις στάμνες που τις γέμιζαν στις κοινόχρηστες βρύσες.

Ας διδαχθούμε κάτι από τη σοφία του παρελθόντος, αφού εμείς τα κάναμε θάλασσα...

ΥΓ. Συντάσσοντας αυτές τις γραμμές, αναρτήθηκε στο insider.gr ρεπορτάζ για το έργο AntiNero II. Ισως είναι η μόνη σχετική δράση προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:21

Gazprom: Ποσότητα 42,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου θα διοχετευθεί σήμερα στην Ευρώπη

13:15

Ανδρουλάκης: Το «επιτελικό κράτος» είναι μια κλειστή ομάδα εξουσίας

13:10

Ιταλία: Γερουσιαστής της Λέγκα ζητά να μετατραπεί σε «σύσταση» η υποχρέωση εμβολιασμού των ανηλίκων

13:00

ΥΠΕΘΟ: Στο τραπέζι δαπάνες και νέα μέτρα στήριξης – Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» και οι «κόφτες»

12:51

Γαλλία: Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών

12:43

Μετρό: Έξι σταθμούς θα περιλαμβάνει η επέκταση της υπό κατασκευή Γραμμής 4

12:32

Ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις με στόχο τζίρο άνω των περυσινών 7 δισ. ευρώ

12:24

διαΝΕΟσις: Στα 2 δισ. ευρώ τα δυνητικά οφέλη από την αξιοποίηση των περιοχών Natura

12:19

«Και αν ο ήλιος θυμώσει;»

12:06

Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Επείγουσα η ανάγκη για διαχείριση της κατάστασης στη φαρμακευτική αγορά προς μία βιώσιμη κατεύθυνση

12:00

Δολοφονία τοπογράφου: Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη έλαβε ο κατηγορούμενος ως εκτελεστής

11:56

Η Πιερία μεταμορφώνεται σε πρότυπο τουριστικό προορισμό

11:52

Οικουμενικός Πατριάρχης: Σκληρή πραγματικότητα με πλανητικές διαστάσεις η κλιματική αλλαγή

11:39

Σχοινάς: Αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η φον ντερ Λάιεν, η Ευρώπη θα μπει σε περιδίνηση

11:32

Γαλλία: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία του Β' γύρου των βουλευτικών εκλογών

11:26

Μύκονος: Εντοπίστηκε η πλώρη του ιταλικού υποβρυχίου JANTINA

11:20

Νεπάλ: 11 νεκροί από κατολισθήσεις έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις

11:07

ΕΕΕΠ: Εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο στα καζίνο 

11:00

Αυστραλία: Ως ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή εξετάζεται φωτιά που κόστισε τη ζωή σε τρία παιδιά

10:51

Μητσοτάκης: Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας

10:46

Ο στρατός της Γερμανίας θα εγκαταλείψει αεροπορική βάση του στον Νίγηρα

10:40

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου εύχεται να επιστρέψει στην εξουσία ο Τραμπ

10:33

Μέλη του στρατού της Κίνας στη Λευκορωσία για κοινά αντιτρομοκρατικά γυμνάσια

10:25

Πέντε -συν μια- συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

10:19

Μπορέλ: Ο Όρμπαν εκπροσώπησε την Ουγγαρία και μόνο στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

10:11

Πυρκαγιά σε αγωγό αερίου στην Κριμαία

10:04

Παναμάς: Η εισαγγελία άσκησε έφεση στην αθώωση των 28 κατηγορουμένων στην υπόθεση «Panama Papers»

09:51

Μιανμάρ: Έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας

09:46

Ρωσία: Κατέρριψε drones της Ουκρανίας σε νότιες περιφέρειες

09:35

Επίθεση 4 drones εναντίον εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν απέτρεψε η Φρεγάτα ΨΑΡΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider