Πώς παίρνουν αποφάσεις οι αγρότες μας χωρίς επαρκή στοιχεία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς παίρνουν αποφάσεις οι αγρότες μας χωρίς επαρκή στοιχεία;
Υπάρχουν ή απλώς δεν δημοσιοποιούνται; Ωφελείται κάποιος;

Την εποχή αυτή, οι αγρότες καλούνται να αποφασίσουν τι θα σπείρουν. Oι πληροφορίες όπως και εντυπώσεις που υπάρχουν στους κάμπους και τα γεωπονικά μαγαζιά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία. Πώς περιμένετε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, όταν βασίζονται σε λάθος πληροφορίες;

Αναφερόμαστε στην κατάσταση του βασικότερου ίσως κλάδου της αγροτικής μας παραγωγής, αυτόν της αιγοπροβατοτροφίας, αλλά αφορά το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Γιατί είναι βασικός; Δεν θα αναλύσουμε στοιχεία, απλά θα πούμε δύο επιχειρήματα: πρώτον οτι διαχειρίζεται το υπ’αριθμ ένα brand τροφίμου της χώρας, τη φέτα και δεύτερο οτι είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής προιόντων φυτικής παραγωγής. Καρποί, χόρτα, υποπροιόντα, όλα αγοράζονται από τους κτηνοτρόφους για να ταΐσουν τα ζώα τους.

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, η συνολική ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος το 2022 ήταν 717 χιλ τόνους. Σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν η αύξηση φθάνει το 35%.

Ο αριθμός των κτηνοτρόφων που παραδίδουν γάλα στη βιομηχανία ή άλλους χρήστες το 2022 ήταν 53.580 άτομα, ενώ το 2013 50,480. Υπήρξε μια μικρή αύξηση του αριθμού τους.

Απολύτως φυσιολογικά νούμερα, που στηρίζουν με επιτυχία την επέκταση των εξαγωγών φέτας στα χρόνια αυτά.

Ολα καλά μέχρι εδώ!

Εάν πάτε τώρα σε ένα οποιοδήποτε χωριό και ρωτήσετε τους αγρότες πώς πάει η κτηνοτροφία, θα σου πουν τα χειρότερα. «Ασε φίλε, πάει σβήσανε τα κοπάδια, τα παρατάνε οι άνθρωποι με τις τιμές που παίρνουν, πολλά τα έξοδα, δεν βρίσκουν τσοπάνηδες, δεν..δεν..δεν». Εαν συνεχίσεις τη συζήτηση για την αιγοτροφία θα σου πουν ακόμη χειρότερα: «Σε λίγο δεν θα ξέρουμε πως είναι το κατσίκι, Ποιoς θα πάει τώρα να φυλάξει γίδια κλπ. Κλπ”.

Ναι αλλά τότε πως γίνεται η κτηνοτροφία να καταστρέφεται ενώ παράλληλα να αυξάνει τόσο πολύ η ποσότητα παραγομένου γάλακτος; Και πώς τα παρατάνε όταν αριθμός των κτηνοτρόφων μετά από διακυμάνσεις έχει ελαφρά αυξητική τάση; Αρα κάποιοι, κι ας είναι πολλοί στον αριθμό, λένε ό,τι νομίζουν, για να μη πούμε ό,τι τους κατέβει…

Αλλο πράγμα ότι αλλάζει δομή η κτηνοτροφία, όπως όλες οι οικονομικές δραστηριότητες και άλλο οτι τα εγκαταλείπουν οι κτηνοτρόφοι. Ναι, εγκαταλείπουν οι μεγάλης ηλικίας χωρίς διαδοχή, αφού πρόκειται για ένα δύσκολο επάγγελμα. Πολλοί όμως που «κράτησαν πίσω τα παιδιά τους», μπήκαν σε προγράμματα και με τη βοήθεια κράτους και βιομηχανίας έφτιαξαν σύγχρονες μονάδες. Οπως φαίνεται βγάζουν και πολύ γάλα, το οποίο και πληρώνεται ικανοποιητικά.

Τα στοιχεία που παραθέσαμε πιο πάνω, είναι σίγουρο οτι είναι απολύτως ελεγμένα και σωστά. Μετά τις διάφορες φάσεις «ελληνοποίησης» που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, έχει μπει μια τάξη. Παράγοντες της αγοράς έχουν παρόμοια άποψη.
Αρα η εντύπωση που έχουν οι γεωργοί είναι άκρως λανθασμένη! Κι αυτό τους οδηγεί με βεβαιότητα σε λάθος αποφάσεις, σε δύο επίπεδα: πρώτο τι θα σπείρουν και δεύτερο τι τιμές θα ζητήσουν ή θα είναι ικανοποιημένοι.

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Οταν έχεις τη λάθος εικόνα οτι τα κοπάδια φθίνουν και οι κτηνοτρόφοι τα παρατάνε, τότε κοιτάς να διώξεις το τριφύλι ή άλλες ζωοτροφές όπως- όπως, για να μη σου μείνει. Εαν όμως έχεις η σωστή εικόνα οτι όχι μόνο δεν τα παρατάνε αλλά παραδίδουν και μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος απολαμβάνοντας μάλιστα και υψηλές τιμές, τότε ίσως σκεφτείς μέρος της παραγωγής σου να το βάλεις στην αποθήκη να το εμπορευτείς το χειμώνα που οι τιμές ανεβαίνουν. Ηδη την ώρα αυτή οι τιμές έχουν φτάσει σε επίπεδο δυσθεώρητο!

Τόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά συμπεριφοράς, όταν έχει τη σωστή ή λάθος πληροφόρηση!!!

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την απόφαση σποράς. Οταν βρίσκεσαι υπό καθεστώς άγχους με ποιο τρόπο θα διαθέσεις την παραγωγή σου με βάση τις φήμες περί υποχώρησης της κτηνοτροφίας, δεν σπέρνεις για παράδειγμα τον ιδιαίτερα ωφέλιμο βίκο (ένα κτηνοτροφικό φυτό με πολλά ευεργετήματα για το έδαφος) και αποφασίζεις να τα βάλεις σιτάρια, να τα δώσεις στον έμπορο κι όσο πιάσεις. Το σίγουρο είναι οτι θα σε πιάσει ο έμπορος Κώτσο!

Η σημασία της έγκαιρης και σωστής πληροφόρησης, καθώς και της σωστής ανάλυσής της, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την λήψη αποφάσεων. Μέχρι και Νόμπελ Οικονομίας έχουν απονεμηθεί για το θέμα αυτό. Ετσι λοιπόν, στην πράξη αποδεικνύει οτι λόγω έλλειψης πληροφόρησης των αγροτών, οι πάσης φύσεως ενδιάμεσοι κάνουν πάρτυ.

Είναι άραγε ρόλος μόνο του κράτους να αναλάβει να κάνει διάχυση της πληροφορίας. Φυσικά και όχι! Γιατί ένας Δήμος να μη ζητήσει από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τα στοιχεία που αφορούν την περιφέρειά του, τους γειτονικούς Δήμους αλλά και το Νομό του και τη χώρα ολόκληρη. Και στη συνέχεια να τα δημοσιοποιήσει. Γιατί η διεπαγγελματική φέτας να μην ενθαρρύνει τους αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους, οτι το μέλλον τους ανήκει και να τα στοιχεία που το αποδεικνύουν; Ακόμη ακόμη και ιδιωτικές βιομηχανίες να επικοινωνήσουν τα στοιχεία αυτά με τους παραγωγούς τους, μόνο όφελος θα έχουν.

Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος, είναι να μάθει τους αγρότες να σκέπτονται με οικονομική λογική. Σήμερα, σκέπτονται μόνο την προσφορά προιόντος που βλέπουν μπροστά τους. Δεν τους απασχολεί στον προβληματισμό τους σχεδόν ποτέ η ζήτηση. «Εχει πολύ προιόν εδώ σε εμάς, άρα θα πέσει η τιμή». Κι αν έχει πάθει ζημιά κάπου αλλού; Ετσι δεν την πάτησαν πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί μας. Μη γνωρίζοντας οτι η Ισπανία έχει πάθει τεράστια ζημιά στο ελαιόλαδο, πούλησαν νωρίς σε αρκετά καλές τιμές. Λίγες ημέρες να κρατούσαν αργότερα, θα απολάμβαναν τιμές ζωής!

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έκανε καλή δουλειά στη συλλογή στοιχείων. Τώρα όμως αποκαλύπτεται σιγά σιγά το κενό της διάχυσης της πληροφορίας και αργότερα της ανάλυσής της.

Ας δημοσιεύσει πέρα από τον ιστότοπό του τα πολλά και σημαντικά στοιχεία που έχει μαζέψει και θα εκπλαγεί με τις αντιδράσεις και τις συνέπειες. Αυτοί που θέλουν την πληροφορία ελεγχόμενη, θα ξεσπαθώσουν, διότι θίγονται και περιορίζεται το πεδίο δράσης τους. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να βάλουν φρένο σε κάθε εκσυγχρονισμό και πρόοδο. Ολοι οι υπόλοιποι θα έχουν στα χέρια τους ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο να παίρνουν σωστές αποφάσεις.

Άντε και σε παρόμοια στοιχεία για τα κελυφωτά φυστίκια, που ενώ είμαστε η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα της Ευρώπης, δεν εμφανιζόμαστε πουθενά, ούτε στις εκτιμήσεις ούτε στις προβλέψεις, ούτε στο τελικό ύψος παραγωγής! Και ντρεπόμαστε, όταν μας ρωτάνε οι συνάδελφοι του εξωτερικού...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:48

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο λόγω της κλιμάκωσης στην Ουκρανία

22:18

Χρυσός: Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση

22:09

ExxonMobil: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο τον Ιανουάριο

21:55

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Νέα Τυρολόη Σερρών

21:37

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα παραιτηθεί την ημέρα ορκωμοσίας του Τραμπ

21:28

Ιταλία: Θα ήμασταν «υποχρεωμένοι» να συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν επισκεφθεί τη χώρα

21:23

Η Ρωσία ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πριν από το πλήγμα με τον «πειραματικό» πύραυλο στο Ντνίπρο

21:20

Συνάντηση Γεωργιάδη με τον Υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας

21:11

Σισύφειο το έργο του ΔΠΔ για τη σύλληψη των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου

21:10

Μητσοτάκης: Περαιτέρω ελάφρυνση από το 2026 – Τι είπε για παρεμβάσεις στο ΦΠΑ

20:52

Συνάντηση Κικίλια με την Πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο

20:45

ΣΕΛΠΕ: Παρουσίαση από τη νέα διοίκηση του στρατηγικού σχεδιασμού 2024-2027

20:29

Λίβανος: Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Μπααλμπέκ

20:09

ΗΠΑ: Αποσύρεται από υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης ο Ματ Γκετς

20:03

Ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να «εκτελέσουν» τα εντάλματα σύλληψης

20:00

Νορβηγία: Χρηματοδότηση 14,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου για την Κοινωνία των Πολιτών

19:48

Δημοσκόπηση Pulse: Πώς κρίνουν οι πολίτες την κυβερνητική πολιτική για τη φοροδιαφυγή

19:46

Έρχονται τέσσερα νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025

19:44

Η Ιωάννα Κοντομανωλοπούλου Γενική Διευθύντρια στον Ελληνικό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων

19:44

Λιθουανία: Ο σοσιαλδημοκράτης Γκιντάουτας Παλούτσκας διορίστηκε πρωθυπουργός

19:30

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο

19:23

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Κατρακύλησε» 15,5% η JD Sports

19:12

Συνελήφθη 49χρονος για την αποθήκη με τα όπλα και τα εκρηκτικά στο Παγκράτι

19:07

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα Gazprombank

19:04

Η πρόεδρος του Ομίλου ΕΤΕπ Nadia Calviño ενισχύει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση

18:56

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Εντάθηκαν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας

18:52

Κτηματολόγιο: Ποια είναι τα συχνότερα σφάλματα στις αρχικές εγγραφές - Πότε λήγει η προθεσμία

18:48

Ρωσία: Η Βρετανία πλέον «εμπλέκεται άμεσα» στον πόλεμο της Ουκρανίας

18:43

Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ

18:40

Γαλλία: Χιονοθύελλα πλήττει τη χώρα - Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider