Στη στεγαστική «δίνη» κρατικοί λειτουργοί και εποχιακοί εργαζόμενοι στα δημοφιλή νησιά – 11.000 ευρώ για 25 τ.μ. στη Μύκονο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη στεγαστική «δίνη» κρατικοί λειτουργοί και εποχιακοί εργαζόμενοι στα δημοφιλή νησιά – 11.000 ευρώ για 25 τ.μ. στη Μύκονο
Τι αναφέρει σχετική ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για την… στεγαστική κρίση που πλήττει εργαζομένους σε υγεία, εκπαίδευση και ασφάλεια σε δημοφιλή νησιά, όπως και εποχικούς εργαζόμενους. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 25 τ.μ. στη Μύκονο είναι υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα.

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική κρίση, αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή. Το σύνολο των δεικτών της Eurostat κατατάσσουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης για τουλάχιστον 6 συναπτά έτη στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Αναδεικνύοντας, την άμεση ανάγκη υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κόστους στέγασης.

Το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της στέγασης εντείνεται κυρίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και δη στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκπαιδευτικοί έχουν κοιμηθεί στα αυτοκίνητα τους, ιατροί δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους, με βασικό παράγοντα το υψηλό και αβάσταχτο κόστος στέγασης για τα εισοδήματά τους.

Είναι αδιανόητο να μην έχουμε μεριμνήσει ως πολιτεία για την στέγαση κρατικών λειτουργών που καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους και κυρίως σε νευραλγικές θέσεις όπως στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην ασφάλεια. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε προβεί στην λύση του άνωθεν σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, δεν έχουμε εφαρμόσει μέτρα αξιοπρεπής στέγασης προσιτού κόστους μίσθωσης. Το «τραγελαφικό» είναι ότι, αν ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός δεν αποδεχτεί την τοποθέτησή του, αντιμετωπίζει ποινή δυο ετών εκτός του πίνακα με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 25 τ.μ. είναι υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα

Όλα τα άνωθεν λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος μίσθωσης για κατοικίες 25 τ.μ. – 50 τ.μ. είναι υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα των κρατικών λειτουργών. Παρόμοια κατάσταση ισχύει και για τους εποχιακούς εργαζόμενους που θα αναζητήσουν κατοικία για την σεζόν που θα εργαστούν στο νησί. Μπορεί μερικοί να είναι «τυχεροί» και ο εργοδότης να τους παρέχει αξιοπρεπή στέγη, αλλά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπου σε κατοικία 30-40 τ.μ. να διαμένουν ακόμη και 5-6 εργαζόμενοι – που πολλές φορές δεν είναι καν κατοικία!

Είναι παράλογο σε νησιά που τα έσοδα από τον τουρισμό να αποτελούν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας μας, να μην έχουν λύσει το πρόβλημα της στέγασης. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που ζητούν προκαταβολικά το κόστος μίσθωσης για τη σεζόν από έναν εργαζόμενο ή/και το ετήσιο κόστος μίσθωσης για έναν κρατικό λειτουργό.

Οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές βρίσκονται σε καλύτερη τύχη διότι τους καλοκαιρινούς μήνες «εγκαταλείπουν» το νησί διότι δεν εργάζονται, αλλά, μην θεωρήσει κανείς ότι είναι εύκολη η αναζήτηση κατοικίας τους χειμερινούς μήνες. Ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητα τους προς ενοικίαση από Οκτώβριο έως το κλείσιμο των σχολείων. Πολλοί, επιλέγουν να κρατήσουν κλειστά τα ακίνητα τους, διότι τα αξιοποιούν κυρίως από το Πάσχα έως και τέλη Οκτωβρίου μέσω του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 27 τμ κατασκευής του 2005 στη περιοχή Καλαφάτη της Μυκόνου, μισθώνεται προς 1.200 ευρώ/μήνα, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος του ρεύματος, αλλά, μόνο το νερό και το internet. Στη περιοχή Κλουβάς της Μυκόνου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50 τμ αγγίζει τις 14.000 ευρώ για τη σεζόν ( Απρίλιος – Οκτώβριος). Παρόμοια εικόνα και στην Σαντορίνη, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 28 τμ του 2020, αγγίζει τα 1.050 ευρώ / μήνα. Στην Πάρο, κατοικία 50τμ μισθώνεται για τη σεζόν προς 12.000 ευρώ στην περιοχή Βουτάκος Αγκαιριάς.

Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Μύκονο η δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων αριθμεί περίπου 4.300 ακίνητα, στην Σαντορίνη 5.100 ακίνητα και στην Πάρο περίπου 3.700 ακίνητα. Τα άνωθεν εντυπωσιακά στοιχεία για την δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο, «αποφέρουν» στο ελληνικό δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έσοδα.

Αξιοποίηση εκτάσεων και ανακατεύθυνση εσόδων για στεγαστικές πολιτικές

Εφόσον οι δημοτικές αρχές δεν έχουν λύσει μέχρι και σήμερα το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης, αν και φαντάζει «αδιανόητο» να μην μπορεί να βρεθεί λύση, θα πρέπει, ένα μέρος των εσόδων που προέρχονται από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελέσουν κεφάλαια χρηματοδότησης στεγαστικών πολιτικών με στόχο την άμεση λύση της στέγασης των κρατικών λειτουργών και εποχιακών εργαζομένων.

Γενικότερα, από τη στιγμή που ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει μερίδιο «ευθύνης» για την ραγδαία αύξηση των ενοικίων τόσο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε αστικές περιοχές όπως ο Δήμος Αθηναίων, Καλαμάτας κλπ., και επιφέρει έσοδα που αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, θα πρέπει ένα μέρος των εσόδων αυτών, να ανακατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την δημιουργία στεγαστικών πολιτικών που θα αφορούν κυρίως τις περιοχές που καταγράφουν μεγάλη δυναμική του κλάδου.

Η πολιτεία, θα μπορούσε σε αναξιοποίητα οικόπεδα ιδιοκτησίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με χρηματοδότηση από τα υπερέσοδα που «εισρέουν» στα κρατικά ταμεία από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, να κατασκευαστούν κατοικίες προσιτού κόστους στέγασης. Ενώ, θα μπορούσαν αποκλειστικά για τον άνωθεν σκοπό, να ενταχθούν εντός σχεδίου εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Μη ξεχνάμε ότι η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:15

Γαλλία: Οι νέοι ψηφοφόροι είναι το κλειδί στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

13:06

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Δέμος, ιδρυτής και Πρόεδρος της Demo

13:00

Τα προβληματικά σημεία της Autonomous για τα DTCs των ελληνικών τραπεζών

12:57

Citi: Η αγαπημένη τράπεζα των εμπόρων ναρκωτικών

12:50

S&P Global: Ανθεκτική η ελληνική μεταποίηση - Στις 54 μονάδες ο PMI τον Ιούνιο

12:36

Eurelectric: Ρεκόρ «καθαρής» ενέργειας στην Ευρώπη – Στο 50% οι ΑΠΕ το 1ο μισό του 2024

12:34

Η Protection ενισχύει την αξιοπιστία της με νέες πιστοποιήσεις ποιότητας και ασφάλειας

12:33

Σημαντική παρουσία του Ομίλου Κοπελούζου και του «GREGY» στο Επενδυτικό Συνέδριο Αιγύπτου – ΕΕ

12:26

Το Giant Heart της Novibet γιορτάζει 3 χρόνια κοινωνικής προσφοράς

12:22

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος και ο Μιχάλης Κατρίνης

12:14

Ανεργία: Υποχώρησε στο 10,6% τον Μάιο

12:11

Μπακογιάννης: Η Αθήνα δεν αντέχει δήμαρχο μερικής απασχόλησης

12:08

Η ΕΚΟ Μέγας Χορηγός του «ΕΚΟ Acropolis Rally» και τα επόμενα 4 χρόνια

12:02

Μητσοτάκης: Το καλοκαίρι προβλέπεται πολύ επικίνδυνο – Το κράτος είναι παρών

11:59

Sunlight Group: Συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

11:42

Sanofi: Στοχεύει σε επενδύσεις 1,5 δισ. δολαρίων στη Γερμανία

11:38

Δάνεια: 9 + 1 επιλογές για ρυθμίσεις στεγαστικών με τους Servicers

11:33

Η εισήγηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο - LIVE

11:26

Attica Bank: IRIS για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες χωρίς προμήθεια

11:22

Berenberg: «Σκληρό ροκ» διαπραγματεύσεων για μπλόκο στη Λεπέν - Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα

11:17

Στεγαστικά Δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς για όλους

11:16

Netcompany-Intrasoft: Μνημόνιο συνεργασίας με το ΠΜΣ «Πληροφοριακά συστήματα & Υπηρεσίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς

11:13

Ο ευρωσκεπτικιστής Βίκτορ Ορμπάν αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

11:09

BlackRock: Εξαγοράζει τον βρετανικό όμιλο Preqin έναντι 3,22 δισ. δολαρίων

11:07

Υποψήφια για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη

11:00

Κυκλώνας Μπέριλ: «Ο εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» απειλεί την Καραϊβική

10:52

Στο νοσοκομείο ο Αλέκος Φλαμπουράρης - Υπέστη έμφραγμα

10:44

«Relief rally» σε ευρωαγορές και ΧΑ μετά τις γαλλικές κάλπες

10:44

Σε ρυθμούς... Γαλλίας οι ευρωαγορές: Σε υψηλό διετίας το Παρίσι

10:30

Dyson: Άνοιξε pop-up store στην Astir Marina Bουλιαγμένης

gazzetta
gazzetta reader insider insider