Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία διασύνδεση και στοχοποίηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε σχέση με το πρόβλημα της ανόδου των οικιστικών ενοικίων στην ελληνική αγορά.
Δεν θέλω να γίνω εριστικός, αλλά ζώντας σε μία σύγχρονη οικονομία στην οποία η αγορά πρέπει να αυτορυθμίζεται (στη βάση βέβαια συγκεκριμένων κανόνων και ίσης αντιμετώπισης) όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η προφορά πρέπει να καθορίζεται από τη ζήτηση και είναι τουλάχιστον πισωγύρισμα να επιδιώκεται ο τερματισμός μία πρακτικής την οποία επιζητούν εκατοντάδες εκατομμύρια ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο. Μια πρακτική η οποία σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί τζίρους δισεκατομμυρίων, κρατικά νέα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλά και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Οι μεγάλες αλλαγές έχουν μεγάλο αντίκτυπο
Οι μεγάλες αλλαγές πάντα έχουν και μεγάλο αντίκτυπο, αλλά η κατάργηση τους δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση. Περισσότερο αποτελεί ένδειξη μιας οικονομίας που δεν μπορεί ή αρνείται να ανταποκριθεί στα «θέλω» της σύγχρονης αγοράς με κίνδυνο να μείνει εγκλωβισμένη σε μία άλλη εποχή. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η θέση αλλά και οι φωνές που ακούγονται συνεχόμενα για τερματισμό ή έστω για τεχνικό απαγχονισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε μία οικονομία που παλεύει να διαφοροποιήσει το μοντέλο ανάπτυξης της και να μετεξελίξει τους παραδοσιακούς πυλώνες της, θα αποτελούσε αυτοκτονία αν μία τέτοια εισήγηση εφαρμοζόταν.
Όπως προαναφέραμε, η βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύχθηκε επειδή καλύπτει τα «θέλω» του σύγχρονου ταξιδιώτη, εγχώριου και ξένου, ο οποίος αναζητεί όλο και περισσότερο αυτού του είδους τα καταλύματα, τις παροχές τους και την ευελιξία που του προσφέρουν για τη διαμονή του. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Επιπρόσθετα, τα συγκεκριμένα καταλύματα δεν είναι ανταγωνιστικά άλλων μορφών διαμονής και δεν πρέπει να αντικρίζονται ως τέτοια. Γι’ αυτό και δεν διαφωνούμε με την εισήγηση το λειτουργικό πεδίο να είναι στο επίπεδο που είναι απαραίτητο και βιώσιμο.
Η συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Η βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέες πηγές άμεσων και έμμεσων εσόδων για το κράτος και προσελκύει νέους διεθνείς επενδυτές. Συνάμα δίδει την ευχέρεια σε μικρούς εγχώριους επενδυτές να επιχειρήσουν σε ένα τομέα που προσφέρει καλές αποδόσεις, υψηλά επίπεδα ασφάλειας και είναι σχετικά απλός στη διαχείριση, ειδικά για όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να συνεργαστούν με εξειδικευμένες εταιρείες παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών. Άρα, η βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να θεωρείται μία καλή εναλλακτική επενδυτική επιλογή και όχι να προτείνεται ο τερματισμός της και ο εξοστρακισμός της.
Είναι η βραχυχρόνια μίσθωση πηγή κακών;
Επί της ουσίας, η βραχυχρόνια μίσθωση κατηγορείται συνεχώς ότι είναι η πηγή όλων των κακών και ότι εξ’ αιτίας της οδηγηθήκαμε στην άνοδο των ενοικίων. Στην κατηγορία αυτή η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Και εξηγώ γιατί.
Κατ’ αρχάς οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς με το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων, την εκτόξευση των τιμών αγοράς σε συγκεκριμένες περιοχές και η άνοδος του κόστους του χρήματος έστρεψαν πολύ κόσμο στο ενοίκιο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν ευθύνεται η βραχυχρόνια μίσθωση. Ένα από τα βασικά προβλήματα εκτός πολλών άλλων είναι η διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών έναντι των ενοικιαστών.
Αυτή η αδυναμία αλλά και οι δυνάμεις της αγοράς, έχουν ωθήσει πολλούς απλούς συμπολίτες μας να επιλέξουν την επενδυτική επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία και αποδοτική είναι και ασφαλέστερη είναι σε σύγκριση με άλλες επιλογές εκμετάλλευσης και απόδοσης ακινήτων ή πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα.
Μερικές άλλες παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη - Αθήνα
Η εποχικότητα του τουρισμού και η μεγάλη συγκέντρωση τουριστών σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αν για παράδειγμα απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα, οι υπόλοιπες μορφές διαμονής θα μπορούν να καλύψουν την ποσοτική ζήτηση από τους επισκέπτες;
Τα εναπομείναντα προσφερόμενα καταλύματα θα καλύψουν τις ανάγκες διαμονής των επισκεπτών μας ή θα στραφούν σε άλλους προορισμούς καταστρέφοντας ότι έχει κερδηθεί και με τη συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα αγωνίζεται εδώ και πολλά να καθιερωθεί ως ένας City Break προορισμός. Επίσης δίνει έναν μεγάλο αγώνα να μεγαλώσει το μέσο όρο διαμονής που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις 2-3 διανυκτερεύσεις.
Είναι μερικά από τα ερωτήματα που κανείς δεν βάζει στο δημόσιο διάλογο. Και δεν είναι μόνο η Αθήνα. Εδώ μιλάμε για τη χώρα ως προορισμό.
Το παράδειγμα των Digital Nomads
Ακούμε συνεχώς για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων. Φαντάζεται κανείς ότι ένας ψηφιακός νομάς θα μείνει 3, 4 ή 5 μήνες σε ένα ξενοδοχείο στα Χανιά για παράδειγμα: Μπορεί να καλύψει το έξοδο αυτό ή είναι σπίτι το ξενοδοχείο; Ειρήσθω εν παρόδω όλα τα ξενοδοχεία έξω από την πόλη των Χανίων κλείνουν τέλος Οκτωβρίου.
Όλοι αυτοί που ευαγγελίζονται την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα επιβάλουν στους επισκέπτες της χώρας ποιας μορφής διαμονή θα έχουν ή πόσοι θα έρχονται;
Σταθερό επενδυτικό περιβάλλον
Κάπου εδώ προκύπτει και το ζήτημα του σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος το οποίο δεν αφορά μόνο μεγαλο-επενδυτές αλλά και μικρότερους. Έλληνες και ξένους. Τι μήνυμα θα στείλει η πολιτεία σε όλους όσοι, επένδυσαν έστω μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να δημιουργήσουν ένα ακίνητο το οποίο να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό και ελκυστικό στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά της διαμονής και της φιλοξενίας;
Θα είναι σαν να λέμε πως επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλά αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες, να σταματήσει η παραγωγή υβριδικών και ηλεκτρικών και να αυξηθεί η παραγωγή οχημάτων με συμβατικούς κινητήρες για να πέσουν οι τιμές. Έτσι δεν έρχεται πρόοδος, ούτε επιλύονται προβλήματα.
Ερώτημα
Και θέτουμε το ερώτημα: Πόσοι σίγουροι είναι όσοι προτείνουν την κατάργηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ότι ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ακινήτου, ο οποίος ήδη έκανε σημαντική επένδυση σ’ αυτό και έχει δει τα οφέλη της απόδοσης του ακινήτου του θα το δώσει για μακροχρόνια ενοικίαση σε χαμηλότερη τιμή;
Γιατί να θυσιάσει την επένδυσή του και να κινδυνεύει με περαιτέρω ζημιά από ένα πιθανό κακό μακροχρόνιο ενοικιαστή;
Ακόμα κι αν περιοριστεί η περίοδος βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ένα μήνα τον χρόνο, ποιος μακροχρόνιος ενοικιαστής είναι διατεθειμένος να ξεσπιτωθεί για ένα μήνα ή ακόμα χειρότερα για τρεις μήνες; Που θα πάει; Διακοπές στο εξωτερικό για ένα μήνα σε ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης;
Σωστή ρύθμιση και προτάσεις
Η σωστή ρύθμιση και το ενιαίο λειτουργικό περιβάλλον είναι η λύση και όχι οι ακραίες, ατεκμηρίωτες και ανυπόστατες απόψεις. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στη βάση στοιχείων και δεδομένων που αυτή την στιγμή για τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν υπάρχουν.
Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και μόνο η λειτουργία του Ευρωπαϊκού μητρώου το οποίο θεσπίστηκε το 2023 θα λύσει αυτά τα ζητήματα όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει. Τότε και μόνο τότε θα έχουμε ασφαλή στοιχεία για το κοινωνικό φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Επιπρόσθετα θα πρέπει κάποια στιγμή να ακούσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις που να αντισταθμίζουν τις απώλειες της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε οικονομικό, επιχειρησιακό, επενδυτικό και επιχειρηματικό πεδίο.
Μέχρι τώρα ακούμε μόνο προτάσεις περιορισμών. Έτσι δεν προκύπτουν λύσεις. Το έκαναν και οι Ρωμαίοι με τους Χριστιανούς αλλά δεν τους πήγε πολύ καλά.
Επαγγελματική διαχείριση ακινήτων
Ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι θέλουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες μας και να προσφέρουμε υπέροχες εμπειρίες. Γιατί το ταξίδι είναι εμπειρία και θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό. Εκεί η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί και να ενισχύσει το ρόλο των επαγγελματιών διαχειριστών ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ο επαγγελματίας αναζητά καθημερινά την πρόοδο, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό, νιώθει και διαβλέπει τις τάσεις και επενδύει συνεχόμενα στην εξέλιξη και στην πρόοδο.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να επισημάνω και να προτείνω τα εξής: Λύσεις που πάνε ενάντια στις δυνάμεις της αγοράς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η χώρα μας και η κοινωνία μας το έχουν ανάγκη.