Αποφασισμένη να προχωρήσει με τη ρύθμιση για τη μισθοδοσία των ιερέων εμφανίζεται η κυβέρνηση, την ώρα, όμως, που η Ιεραρχία θυμίζει καζάνι που βράζει, οι αντιδράσεις των Μητροπολιτών, αλλά και του κλήρου, είναι εξαιρετικά έντονες και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το συνοδικό σώμα, για πρώτη φορά στη δεκαετή θητεία του.
Παρά, λοιπόν, την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να θέσει την παραμονή των κληρικών στο μισθολόγιο του δημοσίου ως «κόκκινη γραμμή», η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει κανονικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία της, κρατώντας όμως ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή. Μάλιστα, πριν την κατάθεση της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας, αναμένεται να υπάρξει κάποια επικοινωνία ή προπαρασκευαστική συνάντηση, προκειμένου η Εκκλησία να λάβει γνώση των τελικών θέσεων της κυβέρνησης.
Και μπορεί το Μαξίμου να εξαπολύει πυρά εναντίον της ΝΔ, κατηγορώντας την για υποκρισία στο ζήτημα, η αλήθεια είναι, όμως, ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την πολυαναμενόμενη συμφωνία που, κατά τον πρωθυπουργό, θα «ξεκλειδώσει» και 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο για το 2020. Αρχικά, υπάρχει το ερωτηματικό τι θα γίνει στη Βουλή. Βεβαίως, οι ΑΝΕΛ κρατούν εξαιρετικά προσεκτική στάση, έχοντας συνταχθεί μεν με την Εκκλησία επισήμως, αλλά παρακολουθώντας δε και τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου. Από την άλλη, υπάρχει το ερωτηματικό για το αν υπάρχουν 151 ψήφοι στη Βουλή, καθώς κομβική θα είναι η στάση αφενός των ΑΝΕΛ και αφετέρου του Ποταμιού, με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διάκεινται αρνητικά απέναντι στη συμφωνία, σε ό,τι αφορά το σκέλος για τη μισθοδοσία των κληρικών.
Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όμως, έχει ο Αρχιεπίσκοπος. Η Ιερά Σύνοδος, παρά τις προσπάθειες του κ. Ιερωνύμου να τιθασεύσει τις αντιδράσεις, έληξε με μια καθαρή προσωπική του ήττα, ίσως την πρώτη τόσο εμφανή και επώδυνη στα 10 χρόνια που βρίσκεται στον αρχιερατικό θώκο. Και αυτό γιατί στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ αναφέρεται σαφώς ότι η Εκκλησία επιδιώκει να μην μεταβληθεί σε καμία περίπτωση το ισχύον μισθολογικό καθεστώς. Λίγοι ήταν οι Μητροπολίτες που ανοιχτά συντάχθηκαν με τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, την ίδια ώρα, κάνει προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο με το Μαξίμου και να υπερασπιστεί τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τον κ. Τσίπρα.
Αυτό που μένει να φανεί, συνεπώς, είναι ποια θα είναι η στάση της Εκκλησίας, εφόσον η κυβέρνηση φέρει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή. Διότι, μπορεί ο διάλογος να συνεχίζεται, αλλά εφόσον υπάρχει ρητή διαφωνία της ΔΙΣ με το περιεχόμενο της ρύθμισης, τότε ο κ. Ιερώνυμος θα έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, μιας και ήδη στο εσωτερικό της Ιεραρχίας οι πιο «σκληροί» προετοιμάζουν δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση. Από την άλλη, όπως προκύπτει και από τη μυστικότητα γύρω από την προετοιμασία της συμφωνίας, αλλά και από την όλη κυβερνητική προσέγγιση, το Μαξίμου επ’ ουδενί δεν θέλει οριστική ρήξη με την Εκκλησία της Ελλάδος που θα άνοιγε ένα πρόσθετο, εξαιρετικά δύσκολο μέτωπο, μετά από αυτό του Μακεδονικού.