Βίντεο με τη φράση Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίντεο με τη φράση Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» 
Tο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη δεν αφήνει περιθώρια... παρερμηνείας.

Αποδομείται το επιχείρημα της πλευράς της πΓΔΜ ότι δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας «της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα», μετά το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος ακούγεται να λέει ότι «Τα παιδιά στην Ελλάδα θα μαθαίνουν την μακεδονική γλώσσα, κάτι που μέχρι τώρα ήταν ταμπού».

«Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας» λέει ο κ. Ζάεφ.

«Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν τη μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά».

Οι δηλώσεις έγιναν την 1η Δεκεμβρίου και προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις καθώς και παρέμβαση του άλλοτε μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η πλευρά της πΓΔΜ εξαναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση.

Κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ, ανέφεραν πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «είναι αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και πως όλες της οι ενέργειες και οι δηλώσεις γίνονται στο πνεύμα της στήριξής της».

Ακόμα, υπογράμμιζαν πως το άρθρο 4 της Συμφωνίας, τους δεσμεύει ακριβώς σ' αυτό, δηλαδή στο να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στην προστασία των δικαιωμάτων ανθρώπων που δεν είναι πολίτες της πΓΔΜ.

«Μ' αυτή την έννοια», τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ, «είναι κατανοητό» ότι οι πολιτικές που άπτονται της γλώσσας, δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Κατανοούμε και σεβόμαστε το γεγονός πως το θέμα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της χώρας» σημείωναν χαρακτηριστικά και επαναβεβαίωναν πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ «είναι αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγισης που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην βελτίωση των σχέσεων των γειτόνων».

Παράλληλα δήλωναν την λύπη τους «αν τα σχόλια του πρωθυπουργού κατανοήθηκαν με άλλον τρόπο».

Πηγή βίντεο: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider