Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα «να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες και να αποφύγει το λάθος τοποθέτησης παρανόμως διορισμένων».

Επίθεση στην Ελλάδα για «παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των μουφτήδων στην Θράκη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Την έντονη αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη πρόσφατα και ρυθμίζει μεταξύ άλλων υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες» δήλωσε ο Ακσόι και χαρακτήρισε το Διάταγμα «ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα».

«Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα «να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες και να αποφύγει το λάθος τοποθέτησης παρανόμως διορισμένων», καθώς και να «εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider