Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα «μυστικά» της κάλπης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα «μυστικά» της κάλπης
Ο Αλέξης Τσίπρας στις δημόσιες ομιλίες του επαναλαμβάνει πως «το παιχνίδι γυρίζει» όμως το ίδιο λέει και στους στενούς του συνεργάτες.

Τα μυστικά της… κάλπης θα επιδιώξει να αποκρυπτογραφήσει και ακολούθως να αξιοποιήσει στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις δημόσιες ομιλίες του επαναλαμβάνει πως «το παιχνίδι γυρίζει» όμως το ίδιο λέει και στους στενούς του συνεργάτες. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι παρότι «η ψυχολογία είναι ντεσαβαντάζ» και οι συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι ευρωεκλογές «είναι αρνητικές», αν προσεγγίζει κανείς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μπορεί να διαπιστώσει ότι με βάση τα μαθηματικά τίποτε δεν έχει κριθεί.

Πρώτα απ’ όλα η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση εάν συγκεντρώσει λιγότερες από 2 εκατομμύρια ψήφους. Μελετώντας τα στοιχεία στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου είδαν ότι την 26η Μαΐου στηρίχθηκε από περίπου 1.840.000 ψηφοφόρους. Άρα, θεωρούν πως και η ΝΔ έχει δρόμο για να διανύσει αλλά πολύ μεγαλύτερο σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού στηρίζει όμως ο Αλέξης Τσίπρας τις ελπίδες του; Στην εκτίμηση πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το ποσοστό της αποχής και κυρίως από το ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης που δεν πέρασαν καθόλου απαρατήρητες από το πολιτικό και επικοινωνιακό διευθυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ φανερώνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι μάλλον θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουλίου, αλλά άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των ευρωεκλογών, είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Σε πολύ μικρότερο ποσοστό είχαν ψηφίσει και ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, ένα κυρίαρχο στοιχείο είναι το ποιους θα ευνοήσει η αποχή.

Μελετώντας τα ευρήματα της κάλπης των ευρωεκλογών στο επιτελείο Τσίπρα διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου 500.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 επέλεξαν την αποχή στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Δεν πήγαν λοιπόν στην κάλπη για να στηρίξουν εκ νέου ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον άλλες περίπου 350.000 ψηφοφόρων που ψήφισαν στις 26 Μαΐου, ενώ το 2015 είχαν υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν την αναμέτρηση προτίμησαν μικρότερα κόμματα. Δεν κατηύθυναν όμως την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία.

Πρακτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να οδηγήσει στις κάλπες και μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του 2015 που επέλεξε την αποχή αλλά και να στρέψει υπέρ του όσους ενδεχομένως θέλησαν να τον τιμωρήσουν ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα, χωρίς όμως να στηρίξουν την Νέα Δημοκρατία. Για να συμβεί αυτό στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως χρειάζεται και «αυτομαστίγωμα» για λανθασμένες επιλογές και πειθώ και σοβαρότητα και σοβαρή κριτική στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι συγκριτικά με τις ευρωεκλογές έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα κι αυτό βρίσκεται στο γεγονός πως η ΝΔ δεν είχε άλλη επιλογή από το να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλάει πλέον επί πραγματικών θέσεων ή να ασκεί κριτική επί λεγομένων που έχουν κατακλύσει την δημόσια συζήτηση. Ως εκ τούτου μπορεί να λέει -χωρίς να διαψεύδεται- ότι οι όποιες φοροελαφρύνσεις σχεδιάζει μία μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη θα γίνουν σε βάθος τετραετίας και όχι το 2019 ή το 2020, ότι εντός του 2019 θα εφαρμοστεί μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που ουδείς διευκρινίζει ποιες είναι, άρα δημιουργούνται εύλογες υποψίες για νέα μέτρα, αλλά και να επιτίθεται στην ΝΔ για το κρυφό σχέδιο για το ασφαλιστικό που στηρίζεται στην ιδιωτικοποίηση του τομέα των επικουρικών συντάξεων. Σ’ αυτό ακριβώς πάνω «χτίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της απόδοσης των επικουρικών συντάξεων σε περίπου 1.200.000 ασφαλισμένους.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider