Δημήτρης Τζανακόπουλος: Σε νέο Μνημόνιο οδηγεί η πολιτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Σε νέο Μνημόνιο οδηγεί η πολιτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας
«Υπάρχουν σοβαρές διαφορές απόψεων στο θέμα της φορολογίας», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για μια επικίνδυνη πολιτική γραμμή η οποία οδηγεί σε νέο Μνημόνιο, σε λήψη νέων μέτρων και στη συνέχιση της επιτροπείας στη χώρα, έκανε λόγο, ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην Α Αθηνών, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Μπ. Παπαδημητρίου, περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, ο κ. Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι «είναι αρκετά τα στελέχη της ΝΔ τα οποία κατά καιρούς έχουν κάνει αντίστοιχες δηλώσεις και επομένως αναδεικνύεται μια κρυφή ατζέντα, την οποία ο κ. Παπαδημητρίου έφερε στην επιφάνεια, καθώς ενδεχομένως δεν μέτρησε το πολιτικό κόστος, όπως το μετράει ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε, πως «και όταν ξεκινούσε η συζήτηση για τους όρους της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης είχε προεξοφλήσει ότι θα είναι αδύνατη η καθαρή έξοδος και στην πραγματικότητα είχε υποστηρίξει τις θέσεις του ΔΝΤ, το οποίο επέμενε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να στηριχθούν οι τράπεζες, και στη συνέχεια η χώρα να προχωρήσει σε μια συμφωνία για πιστοληπτική γραμμή, κάτι που σύμφωνα με το καταστατικό του ESM, προϋποθέτει και υπογραφή μνημονίου.

Η πολιτική αυτή θέση, δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους θεσμούς και αυτό οδήγησε στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και στη δημιουργία του χρηματοδοτικού μαξιλαριού άρα και την απελευθέρωση από τους σκληρούς εποπτικούς μηχανισμούς του Μνημονίου.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν και πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται. Είχαμε 400.000 νέες θέσεις εργασίας και βάζουμε στόχο, η επόμενη τετραετία να είναι των 500.000 θέσεων εργασίας ώστε η ανεργία να πέσει κάτω από 10% και να φθάσει στα επίπεδα προ της κρίσης. Οι θέσεις αυτές πρέπει να είναι με ισχυρά εργασιακά δικαιώματα και με υψηλούς μισθούς. Από την πλευρά της η ΝΔ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τη μείωση του μισθολογικού κόσμου. Είναι μια λανθασμένη επιλογή, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη για τους λίγους.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει πως θα επαναφέρει το ένα προς πέντε στις προσλήψεις και αυτό σημαίνει πως θα οδηγηθούμε και πάλι σε κλειστά νοσοκομεία σε συγχωνεύσεις σχολείων. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποδώσει υπηρεσίες του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα έχει και δημοσιονομική επιβάρυνση αλλά και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένα ζήτημα είναι η βούληση να ελεγχτεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Την έχει αυτή ο κ. Μητσοτάκης;

Εάν την είχε, επί των ημερών της διακυβέρνησης από τη ΝΔ δεν θα είχε εκτιναχθεί η αδήλωτη εργασία στο 25%.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα παίζουν τον ίδιο ρόλο; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης τις έχει χαρακτηρίσει «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς».

«Υπάρχουν σοβαρές διαφορές απόψεων στο θέμα της φορολογίας», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί 30% μεσοσταθμικά δεν εννοεί ό,τι και ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει 30% οριζοντίως. Μεσοσταθμικά ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Γκύζη θα έχει 50% μείωση, ενώ στη Γλυφάδα ή στη Βουλιαγμένη μικρότερη. Αντίθετα αυτοί οι οποίοι κερδίζουν από την οριζόντια μείωση, είναι η κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας.

Ο κ. Μητστάκης λέει να μειώσουμε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες την φορολογία των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν την ίδια ποσοστιαία μείωση ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων πρέπει να εστιαστεί στη μεσαία τάξη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας εστιάζει τις φορολογικές μειώσεις και πάλι στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Έχουμε δυο εντελώς αντιπαρατιθέμενα σχέδια και δυο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο τρόπος που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και επί της ουσίας αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να συγκρίνει που ήταν η ελληνική οικονομία το 2014 και που βρίσκεται σήμερα και με ποιους όρους μπορούν οι Έλληνες πολίτες να σκεφθούν το αύριο», κατέληξε.

Ερωτηθείς τέλος για το εάν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις εθνικές εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε.

«Πιστεύω πως η αναγκαία πολιτική ανατροπή είναι και εφικτή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider