Μητσοτάκης: Έρχονται τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Έρχονται τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση
«Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις τέσσερις ριζικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για επιτελικό κράτος στη δημόσια διοίκηση, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης:

  • Πρώτον, η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.
  • Δεύτερον, η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται.
  • Τρίτον, η γραφειοκρατία η οποία έχει κόστος 7% του ΑΕΠ, αντιμετωπίζεται με νομοθεσία για την ενοποίηση ρυθμίσεων, με στόχο πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
  • Και τέταρτον, καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου.

Μητσοτάκης

Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως κόστισε πολλά στη χώρα.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Aπό 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%».

«Οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν. Η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση ξέρει να ακούει», αναφερόμενος στις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης στο νομοσχέδιο με βάση την Κοινοβουλευτική Διαβούλευση. Τόνισε, δε, ότι αυτό είναι μια νίκη του πολιτικού διαλόγου και μια νίκη του κοινοβουλευτισμού. «Θα είναι η πρακτική που θα ακολουθήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί θέλουμε η δουλειά που γίνεται στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια να είναι ουσιαστική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ενιαίας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, λέγοντας ότι έτσι ανταποκρινόμαστε πλήρως στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, στη βάση της τεχνικής βοήθειας που είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε ότι ο επικεφαλής θα επιλέγεται με ανοιχτό διαγωνισμό. Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, έκανε λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση για να γίνει η διοίκηση και πάλι δημόσια και να νομιμοποιηθεί ξανά το κράτος στη συνείδηση των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider