Η... μάχη από το μέλλον με φόντο τη Θάνου και το στίγμα Μητσοτάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η... μάχη από το μέλλον με φόντο τη Θάνου και το στίγμα Μητσοτάκη
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός, παρά τη σθεναρή αντίσταση της κ. Θάνου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση να πέσει κάτω.

Ο πρωθυπουργός θέλει, δια της άμεσης απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να στείλει το μήνυμα για την ουσιαστική αποκομματικοποίηση του Δημοσίου.

Μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινοβουλευτικής μάχης, αυτής της πρώτης κοινοβουλευτικής αντιμαχίας Μητσοτάκη-Τσίπρα να περιστράφηκε γύρω από το πρόσωπο της Βασιλικής Θάνου και την προοιωνιζόμενη απομάκρυνσή της από τη θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όμως, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η τροπολογία που θα άνοιγε την πόρτα για την έξοδο της κ. Θάνου δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, δεν ήταν καν κομμάτι του «Επιτελικού Κράτους» που ψηφιζόταν χθες το βράδυ.

Κι όμως, η σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το ότι το ημερολόγιο δείχνει αρχές Αυγούστου, δείχνει ότι το θερμόμετρο έχει ήδη αρχίσει και ανεβαίνει, με την κυβέρνηση να μην έχει κλείσει ακόμα μήνα. Είναι σαφές, δε, ότι η «μάχη» θα επαναληφθεί με εμπλουτισμένη ύλη την Πέμπτη, όταν και πάλι θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα, ονομαστική ψηφοφορία και με φόντο τη διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός, παρά τη σθεναρή αντίσταση της κ. Θάνου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση να πέσει κάτω. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης μετήλθε χθες μιας πολύ σκληρής φράσης για την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι «για τριάκοντα αργύρια» ανέλαβε κομματικό διορισμό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με δεδομένο ότι προηγουμένως υπηρετούσε ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, όζουσα δεν είναι μόνο η περίπτωση Θάνου, αλλά και η περίπτωση της κ. Νάκου, της αντιπροέδρου της Αρχής κ. Νάκου, η οποία προηγουμένως είχε θητεύσει ως διευθύντρια του γραφείου του κ. Παππά.

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, χθες υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση, όχι απλώς είχε διαφωνήσει με τον ορισμό της κ. Θάνου, αλλά είχε αποστείλει και επιστολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με την επιλογή της κ. Θάνου . Προς τούτο, ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει μήνυμα προς τον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν έλεγε άλλα ως αντιπολίτευση και άλλα πράττει τώρα, αλλά κρατά συνεπή γραμμή. Και αυτό δεν ισχύει, κατά τον κ. Μητσοτάκη, μόνο για την περίπτωση της κ. Θάνου.

Η διάταξη που καθιερώνει τα ασυμβίβαστα, βάσει των οποίων η κ. Θάνου θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση της σύντομα, θα ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Πρόκειται, άλλωστε, για μια ειλημμένη απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει με την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου, αλλά και, εν προκειμένω, με την ουσιαστική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έχει πολύ κρίσιμο ρόλο να επιτελέσει στο νέο οικονομικό περιβάλλον που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διαμορφώσει. Υπό αυτό το πρίσμα, μια επιλογή τύπου «Θάνου» δεν θα μπορούσε να σταθεί, ενώ και η κυβέρνηση καλείται πλέον να περάσει πάνω από τον πήχη που έθεσε η ίδια.

Όσο για την κ. Θάνου; Η ίδια ήταν που έλεγε προ μερικών ετών ότι τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως η ίδια μια εποχή, δεν πρέπει να δέχονται θέσεις, όπως π.χ. προέδρων σε ανεξάρτητες αρχές, με παχυλή αμοιβή κάθε μήνα. Κι όμως, η ίδια, όχι απλώς το δέχτηκε, αλλά μετακινήθηκε εκεί απευθείας από το τότε Μαξίμου. Αν μη τι άλλο, η προοπτική επιστροφής στο «τίποτα» δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη από την κ. Θάνου, η οποία τα τελευταία χρόνια, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider