Για ένα μπαράζ επαφών, με ανοιχτή όλη τη βεντάλια των θεμάτων, ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα της Κυριακής, συνοδεία στενών του συνεργατών για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ευρύτερα, πάντως, αυτό που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός από το «μεγάλο μήλο» θα είναι να εμπεδώσει την εικόνα αλλαγής αφηγήματος που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια σειρά υψηλόβαθμων διμερών επαφών, αλλά, εξαιρετικά ενδιαφέρον θα είναι και το πρόγραμμα των επαφών του με την επενδυτική κοινότητα, καθώς ο πρωθυπουργός τονίζει σε όλες τις συναντήσεις και τις τοποθετήσεις του ότι τώρα είναι ώρα για έναν επενδυτή να «ποντάρει» στην ελληνική προοπτική και να προβεί σε τοποθέτηση κεφαλαίων στη χώρα μας. Τέλος, ξεχωριστό κομμάτι της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι και οι επαφές με την ελληνική ομογένεια, με δεδομένη και την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που θα έρθει προς κατάθεση στη Βουλή ως το τέλος Οκτωβρίου.

Τα πολιτικά ραντεβού

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει, όπως είναι γνωστό, μια ευρεία ατζέντα επαφών. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο θα συζητήσει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και της στρατηγικής μας σχέσης. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, θα κάνει και την πρώτη επαφή του με τον Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη μέρα, στις 25 του μηνός, με προφανή ατζέντα και στόχο να διαμορφωθεί ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας. Την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης θα ξανασυνταντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Το ενδιαφέρον, δε, είναι ότι αναμένεται να υπάρξει και μια συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, ενδεχομένως τη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός, ακόμα, θα δει την Τρίτη τον Ζόραν Ζάεφ και τη Δευτέρα τον Έντι Ράμα, ενώ ακόμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας, με τον ο οποίος ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί καλή σχέση. Στις διμερείς επαφές περιλαμβάνονται ακόμα η συνάντηση με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον την Τρίτη, με τον Ινδό Ναρέντρα Μόντι την Πέμπτη, με τον Πρόεδρο του κοσόβου Χασίμ Θάτσι τη Δευτέρα και με τον πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι και το ότι έχει οριστεί ραντεβού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τη Δεττέρα, ενώ ακόμα ο κ. Μητσοτάκης θα δει και τον πρωθυπουργό της Αμρενίας Νικόλ Πασίνιαν.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει και το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ την Πέμπτη, με δεδομένη και την κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό. Ακόμα, την Δευτέρα, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου. Τέλος, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

Το άνοιγμα στους επενδυτές

Ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον από το πρόγραμμα των πολιτικών επαφών, είναι οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με στιβαρούς παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, θα συμμετάσχει την Τρίτη σε εκδήλωση της Goldman Sachs, παρουσία επενδυτών και κορυφαίων στελεχών της εταιρείας, ενώ έχει προγραμματισμένη επαφή με τον επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, ενώ έχει «κλειδώσει» και συνέντευξή του στο παγκόσμιας εμβέλειας μέσο. Άκρως ενδιαφέρον είναι και το δείπνο που έχει κανονίσει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, με σημαντικούς επενδυτές και στο οποίο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, επίσης την Τετάρτη. Και, φυσικά, τα ραντεβού δεν σταματούν εκεί, μιας και εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σύντομα τετ-α-τετ ή συζητήσεις σε κάποιες από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις με «βαριά χαρτιά» της επενδυτικής κοινότητας.

Η ομογένεια

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, δεν αφήνει εκτός κάδρου την ομογένεια. Άλλωστε, εδώ και μέρες έχουν πάει στις ΗΠΑ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος είναι σαρξ εκ σαρκών της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ. Oκ. Μητσοτάκης θα είναι ομιλητής, το βράδυ της Τετάρτης, σε μεγάλη εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον νέο Αρχιεπίσκοπο ΗΠΑ κ. Ελπιδοφόρο, αλλά και με σειρά παραγόντων της ελληνικής ομογένειας. Προφανώς, ένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και ένα προσκλητήριο του πρωθυπουργού για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε αυτή τη συγκυρία.

Πηγή: Reader.gr