3αλφα: Επενδύσεις σε υποδομές και νέα προϊόντα – Τα επόμενα σχέδια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
3αλφα: Επενδύσεις σε υποδομές και νέα προϊόντα – Τα επόμενα σχέδια
Η μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλία, η στόχευση για τον εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και η πληθώρα προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί η εταιρεία.

Προσηλωμένη στους αναπτυξιακούς της στόχους παραμένει η 3αλφα-Αφοί Καραγεωργίου ΑΕΒΕ, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο τυποποίησης και εμπορίας οσπρίων, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τα επενδυτικά της σχέδια και χαράσσοντας τη στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Βασικός της στόχος είναι η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων της, ενώ συνεχίζει την προσήλωσή της στη μακροπρόθεσμη στόχευση για κερδοφόρα αύξηση της δραστηριότητάς της μέσω βιώσιμων επιχειρηματικών επιδόσεων, εστιάζοντας στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις για υγιεινή διατροφή παράλληλα με τις παραδοσιακές καταναλωτικές συνήθειες.

Δέκα νέα προϊόντα το 2024

Για το 2024 η 3αλφα έχει δρομολογήσει το λανσάρισμα νέων κωδικών σε νέες προϊοντικές κατηγορίες και δη την τοποθέτηση στην αγορά 10 νέων προϊόντων σε τρεις νέες προϊοντικές κατηγορίες. Το εγχείρημα αυτό εν μέρει έχει πραγματοποιηθεί με πολύ καλές ενδείξεις επιτυχίας.

Παράλληλα, η εταιρεία εστιάζει στη διεύρυνση και υποστήριξη του δικτύου Ελλήνων παραγωγών, τη συνέχιση της διεύρυνσης της διανομής των ελληνικών οσπρίων και ρυζιών, τη διεύρυνση της διανομής προϊόντων οσπρίων, ρυζιών και βιολογικών υπερτροφών 3αλφα, τη συνέχιση της διεύρυνσης των καναλιών διανομής Horeca και Β2Β προς αξιοποίηση της συνεχιζόμενης αυξημένης τουριστικής προσέλευσης στην χώρα μας, τη στοχευμένη αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας, την προώθηση των νέων προϊόντων, την ανάπτυξη των συνεργασιών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγονται για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, καθώς και την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας με μείωση του υφιστάμενου κόστους αποθήκευσης.

Νέα επένδυση στη Θεσσαλία

Μέσα στο 2024 η εταιρεία προχώρησε στην υλοποίηση του στόχου για τη δημιουργία νέας εγκατάστασης στην περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Νέες Καρυές της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής, προχώρησε στην απόκτηση ακινήτου 26.000 τμ με 6.000 τ.μ. σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, για τη συγκέντρωση και αποθήκευση των ελληνικών αγροτικών πρώτων υλών.

Ο χώρος αυτός σε πρώτη φάση λειτούργησε ήδη ως κόμβος συγκέντρωσης και αποθήκευσης αγροτικών πρώτων υλών των συνεργατών της εταιρείας από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας «η επένδυση αυτή στη θέση Νέες Καρυές κρίνεται στρατηγικής σημασίας καθώς συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής των συνεργατών μας με δυνατότητα επέκτασης σε βιομηχανική επεξεργασία και τυποποίηση στην πηγή».

«Στην 3αλφα, βλέπουμε ευκαιρίες εκεί που κάποιοι ίσως βλέπουν εμπόδια. Η επέκτασή μας στη Θεσσαλία δεν αφορά απλώς στη δημιουργία ενός hub. Αφορά σε μία επένδυση στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας μέσα από τη δημιουργία ενός δεύτερου πόλου επεξεργασίας οσπρίων, ακριβώς δίπλα από το χωράφι. Είναι η απτή υπεράσπιση του οράματος ευημερίας που έχουμε για τις επόμενες γενιές», δήλωνε τον περασμένο Μάρτιο ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άγης Καραγεωργίου.

Υποχώρηση πωλήσεων κατά 6% το 2023

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικές ώρες, το 2023 το ύψος των καθαρών πωλήσεων ανήλθε σε 26,54 εκατ. ευρώ έναντι 28,22 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, μειωμένο κατά 6%. Η μείωση αυτή σχετίζεται με πωλήσεις της κατηγορίας ιδιωτικής ετικέτας.

Το μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο ύψος των 4,77 εκατ. ευρώ και σαν ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων 18,0% έναντι 5,07 εκατ. ευρώ πέρυσι. «Η διατήρηση του ποσοστού του μικτού περιθωρίου κέρδους στα περυσινά επίπεδα παρά το γεγονός ότι το κόστος των πρώτων και δεύτερων υλών συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά, αντανακλά τις επιτυχείς ενέργειες του management να αντιστρέψει την καθοδική πορεία», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση. Το γεγονός αυτό επετεύχθη με στοχευμένες μικρές αυξήσεις τιμών πώλησης στους κωδικούς που αυξήθηκε το κόστος αγοράς που όμως δεν απορρόφησαν το σύνολο των αυξήσεων κόστους, σε συνδυασμό με παράλληλες μειώσεις κόστους παραγωγής και ενέργειες αύξησης παραγωγικότητας.

Το αποτέλεσμα προ φόρων (και μετά φόρων) διαμορφώθηκε σε ζημιές ύψους 587 χιλ. ευρώ έναντι κερδών της τάξης των 321 χιλ. ευρώ στη χρήση 2022.

Πληθώρα προκλήσεων

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση «το 2023 συνεχίστηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις που ξεκίνησαν το 2021 και εντάθηκαν το 2022. Δυσμενείς καιρικές συνθήκες και γεωπολιτικοί παράγοντες είχαν ως συνέπεια τον περιορισμό της προσφοράς με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, ενώ σε κάποιες κατηγορίες οσπρίων και ρυζιών που δραστηριοποιούμαστε οδήγησαν σε ελλείψεις και μείωση των πωλήσεων. Τον Ιανουάριο υπήρξε συμφόρηση στα λιμάνια της Κίνας και περιορισμοί λόγω COVID. Τον Απρίλιο εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών υπήρξε μειωμένη σπορά σε ρεβίθια και φακές κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίστοιχα σημειώθηκε μείωση της παραγωγής ρυζιού λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας και πλημμυρών κυρίως σε Πακιστάν και Κίνα. Παράλληλα σημειώθηκε μετατόπιση της ζήτησης από σιτηρά σε ρύζια εξαιτίας της αύξησης των τιμών των σιτηρών ως συνέπεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Τον Μάιο ισχυρή ξηρασία και πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές έπληξαν τον Καναδά με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας και σημαντική καταστροφή της βλάστησης. Τον Αύγουστο η παρατεταμένη ξηρασία επηρέασε την στάθμη των υδάτων της διώρυγας του Παναμά με αποτέλεσμα τον περιορισμό του αριθμού των πλοίων που διέρχονται αλλά και του βυθίσματος τους. Τον Σεπτέμβριο η καταιγίδα Daniel προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Λιβύη. Ιδιαίτερα σαρωτική υπήρξε η επίδραση της στον Θεσσαλικό κάμπο που λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του Πηνειού και της λίμνης Κάρλα καταστράφηκαν σπίτια, γέφυρες, δρόμοι και αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τον Δεκέμβριο η σημαντικότατη ναυτιλιακή διαδρομή για την περιοχή μας μέσω της διώρυγας του Σουέζ επηρεάστηκε εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων των ανταρτών Χούθι με συνέπεια οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν την διέλευση αυτή επιμηκύνοντας σημαντικά το ταξίδι και αυξάνοντας το μεταφορικό κόστος. Οι εξελίξεις αυτές ανέτρεψαν προγραμματισμένες αφίξεις και δημιούργησαν ελλείψεις και επαναδιαπραγμάτευση των τιμών των συμβολαίων».

«Ο συνδυασμός των παραπάνω αναφερθέντων γεγονότων οδήγησε σε αυξημένο κόστος αγορών αγροτικών πρώτων υλών που στην περίπτωση των ρυζιών κυμάνθηκε κατά περίπτωση από 5% έως 28% και στην περίπτωση των οσπρίων από 8% έως και 35% συγκρίνοντας τις αξίες αποθεμάτων Δεκεμβρίου 2023 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οι καταναλωτές σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και διαρκών ανατιμήσεων, έχοντας επιπρόσθετα υποστεί τις περιοριστικές νομισματικές πολιτικές υψηλών επιτοκίων, αμυνόμενοι προκειμένου να υπερασπίσουν την αγοραστική τους δύναμη επιλέγουν όλο και περισσότερο με κριτήριο το ύψος της τιμής», σημειώνει ακόμη η διοίκηση.

Δύο γύροι ανατιμήσεων το 2023

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ενημερώνει πως «δρομολογήσαμε αναγκαίες αυξήσεις τιμών τον Μάρτιο του 2023 και επαναλάβαμε τον Αύγουστο σε συγκεκριμένους κωδικούς που επηρεάστηκαν άμεσα από την αύξηση των τιμών αγοράς των πρώτων υλών ισορροπώντας μεταξύ ελαστικότητας τιμών και μεριδίων αγοράς. Οι παραπάνω αυξήσεις δεν μετακύλησαν στο σύνολο του το κόστος αύξησης τιμών αγροτικών πρώτων υλών που δεχτήκαμε».

Ταυτόχρονα, διενεργήθηκαν μειώσεις κόστους στους τομείς που επιδέχονταν βελτιώσεις εστιάζοντας στο κόστος παραγωγής αλλά και στις λοιπές δαπάνες προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις δαπανών που αναγκαστικά συνέβησαν, ενώ επετεύχθη βελτιστοποίηση της διαχείρισης κεφαλαίων κίνησης, εξοικονομώντας ρευστότητα, καθώς και διατήρηση του δανεισμού στα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης χρήσης.

Μια επιχειρηματική ιστορία μισού και πλέον αιώνα...

Η 3αλφα ιδρύθηκε το 1968 ως ομόρρυθμος εταιρεία στη Νίκαια του Πειραιά, με αντικείμενο την επεξεργασία και τυποποίηση οσπρίων και ρυζιών, σε μια εποχή που ξεκίνησε δειλά δειλά η μετεξέλιξη των παραδοσιακών μπακάλικων σε self service με ράφια και γόνδολες. Η τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων ήταν αναγκαία και σε αυτή στράφηκε η εταιρεία από την ίδρυσή της.

Το 1980 μετατρέπεται σε ΑΕ και το 1981 εγκαθίσταται σε ιδιόκτητο εργοστάσιο 6.000 τ.μ. στην περιοχή του Ρουφ. Σήμερα οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις έχουν επεκταθεί στα 14.000 τ.μ. με υπερσύγχρονο εργοστάσιο τελευταίας τεχνολογίας και αυτόματες γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, προτεραιότητα της 3αλφα είναι η παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, επενδύοντας συνεχώς στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Πελάτες της είναι όλες οι μεγάλες αλλά και μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ενώ τα προϊόντα της διανέμονται μέσω ειδικών συνεργατών χονδρεμπόρων και σε άλλα κανάλια διανομής όπως το HORECA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από προσφορές και ιδιωτική ετικέτα ο μισός τζίρος των σούπερ μάρκετ

Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της η Nespresso Hellas – Οι προτεραιότητες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider