Η «πρώτη» Μητσοτάκη με Τραμπ και το ραντεβού με τους 40 CEOs στην Goldman Sachs

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «πρώτη» Μητσοτάκη με Τραμπ και το ραντεβού με τους 40 CEOs στην Goldman Sachs
Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει για πρώτη φορά των πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ επίσης θα βρεθεί ενώπιος ενωπίον με 40 CEOs κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στην έδρα της Goldman Sachs.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους λίγους ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ που θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τετ-α-τετ τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Μαξίμου επεδίωξε συστηματικά την επαφή αυτή, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ συμπεριέλαβε τον κ. Μητσοτάκη στο πρόγραμμα των αραιών διμερών του επαφών καταδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το τετ-α-τετ δεν θα είναι τόσο εκτενές όσο σε μια αντίστοιχη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ή στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά θα είναι μια ευθεία συζήτηση των δύο ηγετών. Όπως είναι φυσικό, σε πρώτο πλάνο είναι τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή μας, αλλά και η ελληνοαμερικανική συνεργασία και η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Ως προς το πρώτο, είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον κ. Τραμπ το ζήτημα που απορρέει από τη στάση της Τουρκίας, η οποία συστηματικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ την ίδια ώρα ασκεί πίεση εργαλειοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, με το πρόβλημα να διαχέεται μάλιστα και σε άλλα, όπως στη Σύμη, για την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα με σκοπό την αποσυμφόρηση του νησιού, αλλά και για ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο νησί.

Από εκεί και πέρα, ένα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία είναι ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης ελληνοαμερικανικής σχέσης και εγκαθιδρύθηκε το 1990. Έκτοτε, έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά είναι σαφές ότι χρίζει επικαιροποίησης σε αρκετές πτυχές της. Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, σε αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι εντός του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή η ανανεωμένη Συμφωνία Συνεργασίας, κάτι που είναι σαφές ότι εμπεδώνει έτι περαιτέρω τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, σε μια περίοδο εξαιρετικά ταραγμένη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, δε, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε συνομιλίες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ισραήλ για την προμήθεια UAVs και drones, είτε με αγορά είτε με leasing.

Ευρύτερα, πάντως, το μείζον είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας με τον κ. Τραμπ, περιγράφοντάς του, παράλληλα, και πτυχές του μεταρρυθμιστικού του σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Άλλωστε, ο κ. Τραμπ είναι πιθανό να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2020, κάτι που έχει και τη δική του σημασία.

Ο Ζάεφ και ο Μόρισον

Η αυριανή μέρα περιλαμβάνει ακόμα δύο πολιτικά ραντεβού με σημασία. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει για πρώτη φορά τον Ζόραν Ζάεφ και, με δεδομένη τη στάση της ΝΔ ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ραντεβού των δύο ανδρών θα συγκεντρώσει τα βλέμματα. Βεβαίως, δεν υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά σε αυτή τη φάση, αλλά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το περιεχόμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη-Ζάεφ για την από εδώ και πέρα πορεία. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα δει και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον. Και μπορεί να υπάρχει έντονη παρουσία ομογενειακού στοιχείου στην Αυστραλία, όμως οι διμερείς και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστραλίας δεν είναι τόσο στενές. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει περιθώριο για ενίσχυσή τους, ιδίως με το βλέμμα στραμμένο στις εμπορικές σχέσεις.

Το ραντεβού στην Goldman Sachs

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός είναι στην έδρα της Goldman Sachs. Εκεί, ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας, Ντέιβιντ Σόλομον, έχει κανονίσει μια συνάντηση για τον πρωθυπουργό με CEOs κορυφαίων Αμερικανικών εταιρειών. Κατά πληροφορίες του Reader.gr, στο ραντεβού αυτό θα συμμετάσχουν 40 εκπρόσωποι αμερικανικών κολοσσών, με τον κ. Μητσοτάκη να αναλαμβάνει να τους περιγράψει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τους ιθύνοντες των αμερικανικών εταιρειών θα είναι ότι τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στη χώρα, ποντάροντας στην αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή ενός ελληνικής «ιδιοκτησίας» προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider