Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αποδομήσει τον Μητσοτάκη με αφορμή Πρέσπες, Μάτι, Προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αποδομήσει τον Μητσοτάκη με αφορμή Πρέσπες, Μάτι, Προσφυγικό
Τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία στηρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, στο αφήγημα της για την «στροφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση, αφού κατάφερε να κερδίσει την διακυβέρνηση της χώρας, όμως μετά από τρεις μήνες ως πρωθυπουργός αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από τις γωνίες του αντιπολιτευτικού του λόγου.

Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «αποδομήσει» τον πρωθυπουργό και να δείξει πως πολλά από τα σημεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε στην προεκλογική του καμπάνια αποτελούσαν: «προεκλογικά τρικ» που σκοπό είχαν να κερδίσει ψήφους.

«Δεν κάνει απλά στροφή, κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με αυτά που έλεγε προεκλογικά» έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως κατά την άποψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εκτεθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα.

Τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία στηρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, στο αφήγημα της για την «στροφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τέσσερα σημεία τα οποία μάλιστα ήταν πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του νυν πρωθυπουργού.

Το πρώτο είναι το Μακεδονικό. Όπως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τωρινή στάση του πρωθυπουργού τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, αφού δεν κάνει την παραμικρή κουβέντα πια για μη τήρηση της Συμφωνίας. «Συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν συμφωνεί με τις Πρέσπες αλλά θα τηρήσει ό,τι έχει συμφωνηθεί. Δεν επιδιώκει καμία αλλαγή. Δεν θέτει κανένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης. Αν θεωρεί τόσο «κακή» τη συμφωνία γιατί δεν επιδίωξε να κάνει κάποια συζήτηση επ’ αυτού με τον Ζάεφ; Αντίθετα το μόνο που κάνει είναι να σημειώνει σε κάθε ευκαιρία πως η Συμφωνία δεν θα αλλάξει. Η σημερινή του στάση δεν έχει καμία σχέση με τη στάση που κράτησε προεκλογικά προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την εθνική συνείδηση για να αλιεύσει ψήφους» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο είναι το Μάτι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ με αφορμή την κλιματική αλλαγή, μίλησε για την τραγωδία στο Μάτι σημειώνοντας πως «αυτή η φωτιά ήταν διαφορετική. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή ήταν αδύνατο να περιοριστεί». Πολλά κορυφαία στελέχη, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Ράνια Σβίγγου σχολίασαν τις δηλώσεις αυτές σημειώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε την τραγωδία προεκλογικά για την υφαρπαγή ψήφων» και πως στη χθεσινή του ομιλία «παραδέχθηκε πως η φωτιά στο Μάτι ήταν πρωτοφανή και πως η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο στην καταστροφή».

«Πέρυσι ο Μητσοτάκης είχε πρωτοστατήσει στην άθλια εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους, χθες ωστόσο στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα μίλησε για «τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Υποκρισία, τυμβωρυχία, αναξιοπιστία» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης σε μία δήλωση ενδεικτική της στάσης της Κουμουνδούρου.

Το τρίτο σημείο είναι το προσφυγικό. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, μετά από ερώτηση του Reader.gr, μιλώντας μάλιστα για «ανοησίες» που έλεγε η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση. Όπως έλεγαν από την Κουμουνδούρου: «Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας κατηγορούσαν πως εμείς φέρναμε τους μετανάστες. Τώρα αλλάζουν … τροπάριο και μιλούν για γεωπολιτικό ζήτημα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως ο προεκλογικός τους λόγος στηρίζονταν σε αερολογίες και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

Το τέταρτο σημείο είναι η οικονομία. Όπως λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου «η προεκλογική ακατάσχετη καταστροφολογία του κ. Μητσοτάκη έχει πλέον αντικατασταθεί από την πραγματικότητα, η οποία είναι φυσικά πολύ διαφορετική από αυτή που υποστήριζε». Επισημαίνουν πως ο νυν πρωθυπουργός έχει κάνει κι εδώ «στροφή» σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά, όταν υποστήριζε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε την οικονομία στην κατάρρευση. «Τώρα φαίνεται η αλήθεια» σημείωναν χαρακτηριστικά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider