Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακινεί θέμα πλειοψηφίας για τον εκλογικό νόμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακινεί θέμα πλειοψηφίας για τον εκλογικό νόμο
Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμαιναν πως υπάρχουν πληροφορίες πως το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα επανέφερε το θέμα αυτό στο προσκήνιο, με στόχο να «αντιπολιτευτεί» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή με συζήτηση επί της αρχής, ενώ από αύριο η επιτροπή θα μπει πλέον στην ουσία των άρθρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το «καλημέρα» πάντως θέλησε να θέσει επι τάπητος τις αντιρρήσεις του στις προθέσεις που έχουν διατυπωθεί από τη πλευρά τους κυβέρνησης για συγκεκριμένα άρθρα με τον επικεφαλής της επιτροπής από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο να χαρακτηρίζει «βόμβα στα θεμέλια της διαδικασίας οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της ελάχιστης πλειοψηφίας που απαιτείται για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα χρειάζονται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί η όποια αλλαγή άμεσα, διαφορετικά ο νέος εκλογικός νόμος τίθεται σε εφαρμογή από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση.

Η τοποθέτηση αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου ενδεχομένως να προκαλεί απορίες, το ότι δηλαδή επέλεξε να ξεκινήσει την εισήγηση του με το συγκεκριμένο θέμα αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ουσιαστικά δεσμεύθηκε πως αυτό που ισχύει σήμερα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr η αρχική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον εκλογικό νόμο, δεν αφορούσε κυρίως τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά τις προθέσεις του ΚΙΝΑΛ.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμαιναν πως υπάρχουν πληροφορίες πως το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα επανέφερε το θέμα αυτό στο προσκήνιο, με στόχο να «αντιπολιτευτεί» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωναν μάλιστα πως η στάση που ΚΙΝΑΛ θυμίζει αυτή που κράτησε και εναντίον της απλής αναλογικής, πως δηλαδή υποστηρίζει κάτι που πρακτικά δεν συμφέρει το ίδιο το κόμμα.

Επιπλέον στον ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε πως θα ήταν προτιμότερο να μην γίνει σε αυτή τη φάση η αναθεώρηση και να συνταχθεί νέα πρόταση, σημειώνοντας πως για μια ακόμη φορά το ΚΙΝΑΛ δείχνει να συντάσσεται με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους λέγοντας: «πιστεύετε ότι μπορεί να εκλέγεται με 151 ψήφους και να είναι υπεράνω των κομμάτων;».

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, η επιτροπή αρχικά είναι προγραμματισμένο να έχει ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις της μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή σε έναν μήνα περίπου, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η διαδικασία θα δοθεί παράταση.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider