Προϋπολογισμός: Άνοδος ΑΕΠ 2,3% το 2025- «Πράσινο φως» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός: Άνοδος ΑΕΠ 2,3% το 2025- «Πράσινο φως» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Ευρώ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,5% το 2025 και πληθωρισμό 2,8% και 2,1% αντίστοιχα προβλέπει πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Αντίστοιχες και οι εκτιμήσεις του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε 2,2% το 2024 και σε 2,3% 2025 από 2,5% και 2,6% που ήταν αντίστοιχα την άνοιξη, προχωρά η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό–Διαρθρωτικό Σχέδιο με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) να εγκρίνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις παραδοχές που βασίζεται η πολυετής πορεία των καθαρών δαπανών την επόμενη τετραετία.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες βασίζεται το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, για τον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ των ετών 2024 (2,2%) και 2025 (2,3%), βρίσκονται εντός του εύρους των προβλέψεων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο αναθεώρησε και αυτό ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το τρέχον έτος σε σύγκριση με αυτή του Απριλίου 2024, κυρίως λόγω της νέας χαμηλότερης εκτίμησής του για τη στατιστική επίδραση βάσης για το 2024 (0,5% αντί για 0,9%), και του βραδύτερου από τον αναμενόμενο ρυθμού μεγέθυνσης στις οικονομίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΕΔΣ η αναθεώρηση αυτή αντικατοπτρίζει ένα πιο συνετό σενάριο αναφορικά με την εξέλιξη του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου και της εγχώριας ζήτησης. Παράλληλα, ενώ ο πληθωρισμός σταθεροποιείται, οι τιμές ενέργειας, υπηρεσιών και τροφίμων παραμένουν ευμετάβλητες. Οι υψηλότερες αυτές τιμές μπορούν να περιορίσουν τη καταναλωτική ζήτηση και να μειώσουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, επηρεάζοντας περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Ακόμη οι προβλέψεις βασίζονται σε στοιχεία για την ισχνή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024 (ιδιαίτερα για μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας, όπως η Γερμανία) ενσωματώνοντας στις προβλέψεις την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη των κρατών μελών και της Ελλάδας με επίδραση στην ναυτιλία, τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγαθών.

Συμπερασματικά, αναφέρει το ΕΔΣ, η προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος από 2,5% τον Απρίλιο σε 2,2% τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα αντικατοπτρίζει συνδυασμό αυτών των εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αυτός εκτιμάται σε 0,8% για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την απόδοση του Α΄ εξαμήνου του 2024 να διαμορφώνεται ελαφρώς χαμηλότερη στο 0,6%.

Η πορεία του πληθωρισμού

Η βασική υπόθεση στην οποία στηρίζονται οι προβλέψεις είναι η συνεχής μείωση του πληθωρισμού, στοχεύοντας στην ευθυγράμμιση με τον στόχο της ΕΚΤ (2%). Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό–Διαρθρωτικό Σχέδιο, ο πληθωρισμός για το 2024 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% και στο 2,1% το 2025.

Έτσι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα προβλέπεται υψηλότερος (2,8%) από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,5%) το 2024 με το 2025 να αποτελεί τη χρονιά όπου θα συγκλίνουν στο χαμηλότερο επίπεδο του 2,1%.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, η ελληνική οικονομία διανύει μια περίοδο εντονότερων πληθωριστικών πιέσεων. Πρόκληση παραμένει η πιθανή ανθεκτικότητα του ελληνικού πληθωρισμού σε σύγκριση με την ΕΕ.

«Στοχευμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού σε ορισμένους κλάδους της θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις πιέσεις στις διαφορές με τον μέσο όρο πληθωρισμού της ΕΕ. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και για την πραγματική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οικονομίας», σημειώνεται στη γνώμη του ΕΔΣ που υπογράφει η πρόεδρος Αναστασία Μιαούλη.

Μητσοτάκης: Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα αποτελέσει τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ενώ σημείωσε ότι καταγράφεται ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά.

«Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας», ανέφερε με μία σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κάτι που διαμορφώνει και το δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία.

Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες στις οποίες είναι και κάποιες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτό θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη απόδειξη της μεγάλης προσπάθειας την οποία κατέβαλε η χώρα και όλοι οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας για τα καλά τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider