Μητσοτάκης - πολιτικοί αρχηγοί: Συναντήσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης - πολιτικοί αρχηγοί: Συναντήσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Για την Παρασκευή προγραμματίζονται τα ραντεβού Μητσοτάκη - πολιτικών αρχηγών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τα ραντεβού του με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα ο πρωθυπουργός, με αντικείμενο τη συζήτηση για την καθιέρωση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναχωρεί τελικά σήμερα για το Κάιρο της Αιγύπτου, οπότε θα έχει αρκετές συναντήσεις με τους συνεργάτες του για την καλύτερη προετοιμασία αυτών των επαφών.

Βούληση του πρωθυπουργικού γραφείου είναι όλα τα ραντεβού με τους κ. κ. Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη να γίνουν την Παρασκευή στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Βεβαίως, ανάλογα με το πρόγραμμα των άλλων αρχηγών, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο κάποιες συναντήσεις να γίνουν και την Πέμπτη.

Όπως και να έχει, πάντως, σε όλα τα ραντεβού η γραμμή του κ. Μητσοτάκη θα είναι κοινή, μιας και η κυβέρνηση έχει καταλήξει στους βασικούς άξονες της πρότασής της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντά επί του θέματος τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο την περασμένη Πέμπτη, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό. Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών είναι επιστολική ψήφος, για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτύπωση της ψήφου στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, χωρίς σταυρό, και ο κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, κάτι που φυσικά σημαίνει και ευρύτερες αλλαγές στον εκλογικό νόμο-μια συζήτηση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Βεβαίως, το μείζον είναι η εξεύρεση του μαγικού αριθμού 200, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, μιας και βάσει Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα από το βήμα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ ζήτησε η ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί από 300 βουλευτές, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη συναίνεσης σε κάτι που ο ίδιος θεωρεί θεμελιώδες. Ανάλογο μήνυμα θα στείλει και από το βήμα της Κ.Ο. της ΝΔ που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης, στη 13:00.

Πάντως, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές για την κυβέρνηση, μιας και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει 86 βουλευτές, απέχει παρασάγγας από αυτή της ΝΔ. Και αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να μην συνυπολογίζεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, παρά να εκλέγονται κλιμακωτά βουλευτές Επικρατείας, ανάλογα με τον αριθμό των ψηφισάντων. Με βάση την πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ, 3 βουλευτές Επικρατείας θα εκλέγονται με βάση τις ψήφους στην Επικράτεια, ενώ ανά 60.000 ψηφίσαντες θα εκλέγεται και ένας βουλευτής Επικρατείας, με μίνιμουμ 3 και μάξιμουμ 12 βουλευτές Επικρατείας να εκλέγονται. Το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη μοιάζει πιο κοντά στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε τα περιθώρια στενεύουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προσοχή της κυβέρνηση είναι στραμμένη στο ΚΚΕ, το οποίο δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως τις προθέσεις του. Κυβερνητικές πηγές, δε, δεν θεωρούν την υπόθεση «καμμένη». Άλλωστε, η κυβερνητική πρόταση είναι βάση συζήτησης ως προς αρκετές παραμέτρους της, προκειμένου να υπάρξει ευελιξία και να μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider