Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό - Κλειδώνουν γεωγραφική κατανομή και κλειστά κέντρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό - Κλειδώνουν γεωγραφική κατανομή και κλειστά κέντρα
Σύσκεψη στο Μαξίμου με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σανγκάη για τις λεπτομέρειες του σχεδίου μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. 

Ραντεβού με τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού δίνει σήμερα το μεσημέρι, στις 12:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε τα ξημερώματα από το ταξίδι του στη Σανγκάη. Και αυτό γιατί σήμερα αναμένεται να κλειδώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, αλλά και για την κατανομή τους σε διαφορετικές περιοχές.

Το περίγραμμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που θα μεταφερθούν σε κάθε περιφέρεια να μην υπερβαίνει το 1% του συνολικού της πληθυσμού. Εξ αυτού, ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο ανά περιφέρεια θα κατανέμεται αναλογικά στους νομούς της εκάστοτε περιφέρειας. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δύο περιφέρειες, η Κεντρική Μακεδονία και η Ήπειρος είναι «στα κόκκινα», συνεπώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άλλες εναλλακτικές, με την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα να ακούγονται επίσης έντονα.

Όπως υπογράμμισε στο briefing ο κ. Πέτσας, επίκειται εντός Νοεμβρίου η μεταφορά περίπου 4.000 ανθρώπων, οικογενειών με ισχυρό προσφυγικό προφίλ, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία ανά την επικράτεια, τηρώντας τον κανόνα του 1% ανά περιφέρεια. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η εκκρεμότητα για μεταφορά άλλων 5.000 ανθρώπων τις επόμενες εβδομάδες, το πιο πιθανό σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, οι οποίες δεν έχουν εξαντλήσει το όριο της δυναμικότητάς τους.

Πρακτικά, οι λεπτομέρειες της μεταφοράς και της κατανομής αναμένεται να κλειδώσουν στη σημερινή σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Παρών θα είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης για την οικονομική παραμετροποίηση του σχεδίου.

Μια ακόμα σημαντική απόφαση που αναμένεται να «κλειδώσει» αύριο είναι το πού θα δημιουργηθούν κλειστά προναχωρησιακά κέντρα. Σε αυτά, με βάση το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε προ εβδομάδος, θα οδηγούνται αιτούντες άσυλο, των οποίων το αίτημα δεν ικανοποιείται ήδη από τον πρώτο βαθμό, μέχρι να τελεσιδικήσει το αίτημά τους ή να απελαθούν, εφόσον δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας. Εξ ου και με το νομοσχέδιο που πέρασε, ο μέγιστος χρόνος κράτησης αυξήθηκε από 3 σε 18 μήνες. Η γεωγραφική κατανομή των κλειστών αυτών δομών, όμως, είναι ακόμα υπό αίρεση, ενώ είναι σαφές ότι και εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό, δε, είναι ίσως και το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, μιας και διάφορες τοπικές κοινωνίες βράζουν μόνο και μόνο από το άκουσμα ότι εκεί μπορεί να οδηγηθούν έστω και λίγες δεκάδες αιτούντες άσυλο. Εξ ου και η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεννόηση με τις κατά τόπους τοπικές αρχές, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά. Όπως διαμηνύουν, δε, κυβερνητικές πηγές, οι προαναφερθείσες λεπτομέρειες που θα κλειδώσουν είναι οι τελικές ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να δει αποτελέσματα με ορίζοντα την άνοιξη του 2020. Την ερχόμενη εβδομάδα, δε, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου επί τάπητος.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider