Η διαπίστωση ότι Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφωνούν πως διαφωνούν ιχνογραφεί τη δύσκολη συνέχεια στις σχέσεις των δυο χωρών λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Μεσόγειο.
Η μόνη θετική είδηση που προέκυψε από την συζήτηση των δυο πλευρών, ήταν η συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας μπορεί να βελτιωθούν ουσιαστικά μέσα από την συνέχιση αυτού του είδους των συζητήσεων. Τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη οι δυο ηγέτες είχαν συζητήσει την πιθανότητα συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, της κοινής συνεδρίασης δηλαδή των υπουργικών συμβουλίων των δυο χωρών. Κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Τρίτη υπό τον Νίκο Δένδια κι εκεί ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο, για τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας - Λιβυής για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών αλλά και τις κινήσεις της Αθήνας από εδώ και στο εξής. Η αντιπολίτευση αναμένεται να ασκήσει κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αν και όλοι κατανοούν ότι τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολύ περιορισμένα.
Στήριξη από την ΕΕ και από το Ισραήλ
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την πλήρη της στήριξη στην Αθήνα, στον απόηχο των καταδικαστικών ανακοινώσεων τόσο του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Αμερικανικού. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υποστηρίζει πως είναι επιτακτικό να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών για όλα τα κράτη που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα.
Την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το οποίο τονίζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία του για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως η αγνόηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή. Η δήλωση στήριξης στην οποία αναφέρει ακόμη ότι το Ισραήλ αποδίδει «κεφαλαιώδη σημασία στην εταιρική σχέση του με την Ελλάδα» έρχεται να αναδείξει το μείζονος σημασίας πρόβλημα που εγείρεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Στη Χάγη προσφεύγει η Κύπρος
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την Τριμερή στο Βερολίνο, υπήρξε μια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.
Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία φέρεται να ανοίγει τον δρόμο για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης με φόντο τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.