«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε ότι αφορά στην πολιτική της στον αγροτικό τομέα, που έφερε τους αγρότες στη σημερινή δυσχερή θέση» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την επίσκεψη της στην Εκθεση AGROTICA στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.
«Μετά από πέντε χαμένα χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Ο νόμος Κατρούγκαλου όχι μόνο δεν καταργείται από την ΝΔ, αλλά ζει και βασιλεύει. Και, φυσικά, καμία πρόβλεψη για το ΕΚΑΣ, την 13η Σύνταξη, για την αξιοπρέπεια στην ζωή του συνταξιούχου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, υψηλό κόστος παραγωγής, δε προωθείται η κάρτα αγροτικού πετρελαίου, καθυστερήσεις στον ΕΛΓΑ, και κυρίως κανένα σχέδιο για την νέα ΚΑΠ που είναι προ των πυλών και τον ορατό κίνδυνο να μειωθούν οι κοινοτικοί πόροι».
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόνισε πως δημιούργησε «αδιέξοδα και μεγάλα προβλήματα για τον αγροτικό κόσμο», σημειώνοντας ότι οι αγρότες τα έζησαν και την καταδίκασαν γι αυτά, ενώ παρατήρησε πως το χειρότερο με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η απώλεια ευκαιριών, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η αδυναμία χρηματοδότησης της παραγωγής από ένα τραπεζικό σύστημα σε κρίση.
Με αφορμή το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 20 Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 η κ. Γεννηματά απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τα εξής ερωτήματα:
- Ποια είναι η στρατηγική σας για τις διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ 2021 - 2027;
- Πώς θα διασφαλίσετε ότι οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα δεν θα μειωθούν;
- Ποια είναι τα μέτρα για το πρασίνισμα της γεωργίας που έχετε επεξεργασθεί για τη χώρα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να προσαρμοσθεί με το λιγότερο κόστος για τον πρωτογενή τομέα, απέναντι την Κλιματική Αλλαγή;
«Το θέμα είναι εθνικό», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και εξέφρασε τον φόβο ότι «και εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει απροετοίμαστος και χωρίς καμία συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».
Ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν το αποτύπωμα τους στον αγροτικό τομέα, που, όπως είπε, αναγνωρίζεται από όλους και σημείωσε: «Με την παρουσία μας σήμερα στην AGROTICA θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Τώρα αλλάζει, χρειάζεται προετοιμασία για το μέλλον. Για μια γεωργία βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον. Από «το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι το στοίχημα των επόμενων ετών. Από την ποσότητα στην ποιότητα, με σεβασμό στον καταναλωτή και στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή όμως τα προβλήματα παραμένουν άλυτα».
Επισήμανε, ακόμα, πως η δίκαιη μετάβαση στην πράσινη γεωργία που απαιτεί η κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί να γίνει χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.
Ακολούθως διατύπωσε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τον αγροτικό τομέα, που περιλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα Ελλάδα»
Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τον αγροτικό τομέα
1.Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα «εθνικά μας προϊόντα» (Γαλακτοκομικά/Κηπευτικά/ Κρασί/ Λάδι/ Βαμβάκι/Κτηνοτροφικά προϊόντα/ ψαρικά). Συνδέουμε την ποιοτική παραγωγή με την μεταποιητική βιομηχανία και τις εξαγωγές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα.
2.Κίνητρα για την ενασχόληση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή.
- Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ
- Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
- Με αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
- Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίησή της από νέους παραγωγούς και συλλογικότητες παραγωγής.
3. Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.
- Μείωση φορολογίας και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ, για αγρότες οργανωμένους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών. Τους ενισχύουμε για να παρέμβουν τόσο στην προμήθεια εφοδίων, όσο και στην εμπορία των προϊόντων.
- Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου
- Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην γεωργία με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ενθάρρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή ενέργειας και την μείωση του κόστους άρδευσης. Ο νέος θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων είναι σημαντικό εργαλείο για την μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, αλλά και την βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος. Συνάδουν απόλυτα με την συνεταιριστική λογική που πρέπει και πάλι να αναπτυχθεί στον αγροτικό κόσμο. Η ανάπτυξη τους βέβαια απαιτεί ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα και εγγυήσεις.
4. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των καταστροφών.
5. Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Προώθηση της έρευνας και των καινοτομιών στις καλλιεργητικές τεχνικές ανάμεσα στις οποίες και η χρήση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού. Στόχος μας πρέπει να είναι η μείωση κατά 20% του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση βάσει προγράμματος, και η μεγάλη μείωση των αρδευτικών τελών. Σύνδεση και εφαρμογή των καινοτομιών στο χωράφι που θα υποστηρίζονται από εκπαίδευση των αγροτών και κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
6. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, και οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών, για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο «ράφι».
7. Καθοριστική συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο πρασίνισμα της παραγωγής και της οικονομίας. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών.
8. Προστασία για ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τον εμπορικό πόλεμο και τους αυξημένους δασμούς.
9. Κτηνοτροφικά πάρκα
Σύσταση Κτηνοτροφικών Πάρκων (ΚΠ) σε βοσκοτόπια, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα κτηνοτροφικά πάρκα μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την πραγματική μορφή συμβολαιακής γεωργίας, η οποία αρχίζει από τις συνέργειες και την στήριξη των κτηνοτρόφων, των Ομάδων Παραγωγών τους(ΟΠ), των προμηθειών τους, των συνεργαζόμενων τυροκομείων και των εξαγωγικών σχημάτων τους. Τα ΚΠ μπορεί να συσταθούν ως μία μορφή συνεργασίας (πχ. δήμου, τράπεζας, ιδιωτών, επιστημονικών φορέων) και να χρηματοδοτούνται από ειδικά τραπεζικά προγράμματα που θα στηρίζονται και στην αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ ότι "δεν ασχολείται με μεταρρυθμίσεις αλλά με διευθετήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων", λέγοντας πως "το είδαμε στο μπάχαλο που δημιούργησε στο ποδόσφαιρο" και υπογράμμισε: "Μόνο μια ισχυρή κεντροαριστερά, ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εξασφαλίσει τη νέα αλλαγή, την πραγματική προοδευτική κανονικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος".
Την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ συνόδευαν οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Γιώργος Φραγγίδης, Αοπόστολος Πάνας και στελέχη του κόμματος.
Η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε περίπτερα της AGROTICA, όπως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, των Γαλακτοκομικών Σχολών Ιωαννίνων και Κιλκίς, των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), διαφόρων συνεταιρισμών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους των περιπτέρων, συνομίλησε μαζί τους, δοκίμασε τοπικά προϊόντα, δέχθηκε αναμνηστικά δώρα και φωτογραφήθηκε με εκθέτες και επισκέπτες.
Αμέσως μετά είχε σύσκεψη με βουλευτές, στελέχη του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος, στα γραφεία της Διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo, στην οποία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης.