Με ανοιχτά τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική και λίγο πριν αναχωρήσει ο Νίκος Δένδιας για το Αλγέρι συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
O κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τα στελέχη της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία αναφορικά με τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και την ενταξιακή προοπτική των δυτικών βαλκανίων. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αναμένεται να επανεκκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, σε στρατιωτικό επίπεδο με τις κοινές επιτροπές στρατιωτικών συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες να κάνουν μια αποτίμηση των προηγούμενων συναντήσεων και να επιδιώκουν τη συνέχιση της διαδικασίας, ενώ την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στο Μόναχο, όπου και πιθανολογείται ότι μπορεί να έχει σειρά τετ-α-τετ με κάποιους από τους ομολόγους του.
Η Άγκυρα συνεχίζει τις υπερπτήσεις
Με αμείωτη ένταση πάντως συνεχίζει να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα η Άγκυρα με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Το πρωί της Τρίτης, δύο ζεύγη τουρκικών F16 πέταξαν δυο φορές πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ λίγες ώρες αργότερα ένα ακόμα ζεύγος F 16 έκανε υπέρπτηση πάνω από τους Λειψούς. Είχε προηγηθεί για πολλοστή φορά προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού ενέργειας που είχε υποστηρίξει πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει απο τον «δίκαιο» αγώνα της στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν διεκδικούμε τις πηγές κανενός όμως όποιος προσπαθήσει να αγγίξει ο,τιδήποτε αποτελεί δικό μας δικαίωμα και επιχειρήσει να το κλέψει τότε θα λάβει την απάντησή μας με τον πιο βαρύ τροπο. Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός», είπε ο κ. Ντονμέζ.
Την ίδια ώρα εξακολουθεί να παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανακοίνωσε η ιταλική πρεσβεία στη Λευκωσία, στο λιμάνι της Λάρνακας ελλιμενίστηκε από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου φρεγάτα του ιταλικού ναυτικού η οποία περιπολεί στην περιοχή. Το ιταλικό πλοίο συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση με το ναυτικό της Κύπρου.
Η Διάσκεψη του Βερολίνου συνεχίζεται στο Μόναχο
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται για εκδήλωση της Διάσκεψης του Μονάχου. Όπως δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, η συνάντηση αποτελεί την έναρξη της διεθνούς διαδικασίας παρακολούθησης (Follow up) της εφαρμογής των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε πολλά επίπεδα και τόσο στις διάφορες χώρες που συμμετέχουν, όσο και στη Λιβύη. «Στόχος μας είναι να διατηρηθούν το 'μομέντουμ' της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και η αποστολή του ΟΗΕ και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα Γασάν Σάλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις προσπάθειες για συμφιλίωση στη Λιβύη.
Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, αφού δεν βρίσκονταν μέσα στις χώρες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πρώτη διάσκεψη στα τέλη Ιανουαρίου.
Πηγή: Reader.gr