Νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση
Τα νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.

Με την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να έχει παραλύσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού στις 12.00.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, το πλήρες σχέδιο θα παρουσιασθεί από τον υπουργό Οικονομικών και περιλαμβάνει επιδότηση μέρους του μισθού των επιχειρήσεων που θα κλείνουν, αλλά και επιδότηση από το κράτος των τόκων των δανείων όσων επιχειρήσεων προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες. Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, το κράτος θα δαπανήσει συνολικά 2 δισ. ευρώ και έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις γιατί το κράτος θα τις στηρίξει.

Τα δύο σημεία «κλειδί»

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε δυο σημεία: πρώτον, να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγαλύτερος συντονισμός όπως κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προμήθεια υγειονομικού υλικού (όπως αναπνευστήρες, γάντια μάσκες κλπ), το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη και δεύτερον, να αναλάβει η ΕΕ πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας και να υπάρξει ευελιξία στη μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην πραγματική οικονομία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών και την ανάληψη γενικότερα «οποιασδήποτε ενέργειας χρειαστεί» προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού Covid-19. Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας - οι λεγόμενες «πράσινες λωρίδες» - για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ότι επαφίεται σε κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η απόφαση λήφθηκε για τα σύνορα ομόφωνα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider