Στην Αθήνα ο Ιταλός ΥΠΕΞ - Τι θα συζητήσει με τον Δένδια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αθήνα ο Ιταλός ΥΠΕΞ - Τι θα συζητήσει με τον Δένδια
Στην ατζέντα των συνομιλιών των δυο πλευρών είναι επίσης και το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο θα γίνει διαπραγμάτευση τις επόμενες εβδομάδες σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα αφού αναμένεται να συζητήσει τα θέματα της χάραξης ΑΟΖ με την Αθήνα, τις εξελίξεις στη Λιβύη όπου η Ιταλία παίζει σταθερά ένα κρίσιμο ρόλο, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα να επιδιώκει να διεθνοποιήσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των δυο πλευρών είναι επίσης και το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο θα γίνει διαπραγμάτευση τις επόμενες εβδομάδες σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής αλλά και τα θέματα του τουρισμού, που είχε αποτελέσει σημείο τριβής για Αθήνα και Ρώμη τις τελευταίες εβδομάδες. Η συνάντηση των δυο ανδρών θα ξεκινήσει στις 12.00 ενώ στις 13.20 θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Πρόκειται για την δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, μετά τη Γερμανία όπου είχε συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ιταλία.

Οι συζητήσεις για την ΑΟΖ

Αναφορικά με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται ουσιαστικά στο τελικό τους στάδιο καθώς το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες είχαν εντείνει τις σχετικές συζητήσεις για ένα θέμα που παραμένει ανοικτό από το 1977. Το κάλο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπενθυμίζεται πως υπάρχει συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα από το 1977 με την Ιταλία η οποία παραμένει στο συρτάρι. Το πλέον «ακανθώδες» θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία είναι η αλιεία. Η αντίδραση προέρχεται από το ιταλικό υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας που υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί ψαράδες έχουν, για δεκαετίες τώρα, παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος και φτάνουν μέχρι τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων, που σχετίζονται με το ψάρεμα της «κόκκινης γαρίδας» στο Ιόνιο Πέλαγος. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Ιταλοί επεμβαίνουν και στην οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι και σε εκείνη την περιοχή οι Ιταλοί έχουν παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα. Πληροφορίες θέλουν τις δυο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, εφόσον υπάρξει μιας μορφής πολιτική δήλωση από ελληνικής πλευράς που θα καλύπτει την Ιταλία, ότι δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ.

Σχετική αναφορά για τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο “Έθνος” της Κυριακής, λέγοντας πως επιδίωξη της χώρας μας είναι να κλείσει τη διαπραγμάτευση με όλες τις γειτονικές χώρες. «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Λιβύη και Ταμείο Ανάκαμψης στην ατζέντα των δύο ΥΠΕΞ

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τόσο για τις εξελίξεις στη Λιβύη όσο και για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με τον αγωγό EastMed, που αποτελεί σύμπραξη Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στον οποίο έχει κληθεί να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider