Ξεκινά η κρίσιμη σύνοδος για Ελληνοτουρκικά και Ταμείο Ανάκαμψης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η κρίσιμη σύνοδος για Ελληνοτουρκικά και Ταμείο Ανάκαμψης
Σχετικές αναφορές για τα θέματα των ελληνοτουρκικών έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.

H υπόθεση της Αγίας Σοφίας ήταν η «ιδανική αφορμή», ώστε η Ελλάδα να πείσει την Ευρώπη πως η Τουρκία καθιστά πλέον απειλή για την Ευρώπη υποδεικύνοντας το ζήτημα ως ευρω-τουρκικό και όχι αποκλειστικά ως ελληνοτουρκικό.

Ακόμη και οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας φαίνεται πως αποτελούν συνέχεια της ταραχής που προκάλεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ όλα δείχνουν πως στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής πιθανότατα θα συγκληθεί μια πενταμερής για την Τουρκία με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού. Στην πενταμερή θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Γερμανίδα Kαγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος την πρότεινε, και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΙ, για το θέμα έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο. Σε περίπτωση πάντως που το ενδεχόμενο της πενταμερούς ναυαγήσει, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει τετ-α-τετ συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους βασικούς δρώντες στο ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Σχετικές αναφορές για τα θέματα των ελληνοτουρκικών έκανε πάντως ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Τόνισε δε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων, όπως συμφωνήθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την προηγούμενη Δευτέρα, που θα γίνουν πραγματικότητα σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει στο δρόμο της προκλητικότητας. «Η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δράσει όποτε είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών μελών της με βάση το διεθνές δίκαιο» ήταν αντίστοιχα το μήνυμα του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στην Άγκυρα.

Ταμείο Ανάκαμψης και Χρηματοδοτικό Πλαίσιο 2021 - 2017 στο τραπέζι

Η σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η πρώτη που γίνεται δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη αφού κυρίαρχο ζήτημα στην ατζέντα αποτελεί η έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027. Εξυπακούεται ότι η Αθήνα επιδιώκει να υπάρξει άμεσα συμφωνία, ώστε να δοθεί κι ένα κατάλληλο μήνυμα στις αγορές πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει με πολύ τολμηρά βήματα την υγιειονομική πρόκληση. Σε ό,τι δε αφορά τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Πρωθυπουργός, αυτές είναι - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - οι εξής: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider