Κεφαλογιάννης: Το πρώτο εξάμηνο του 2025 φιλοδοξούμε να γίνουν ορατές οι παρεμβάσεις στην στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεφαλογιάννης: Το πρώτο εξάμηνο του 2025 φιλοδοξούμε να γίνουν ορατές οι παρεμβάσεις στην στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα
Η Ελλάδα άσκησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ολοκληρώνοντας μια προγραμματισμένη έρευνα για την ηλεκτρική διασύνδεση της με την Κύπρο, ανέφερε ο υφυπ. Άμυνας με αφορμή το περιστατικό νοτίως της Κάσου.

Στην τουρκική προκλητικότητα με αφορμή το περιστατικό νοτίως της Κάσου, τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, τους εξοπλισμούς και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς της υγείας και της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Αναλυτικότερα:

- Για το περιστατικό στην Κάσο ο κ. Κεφαλογιάννης σχολίασε ότι "η Ελλάδα άσκησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ολοκληρώνοντας μια προγραμματισμένη έρευνα για την ηλεκτρική διασύνδεση της με την Κύπρο. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Νομίζω μόνο υποχωρητική δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την εξέλιξη", συμπλήρωσε.

- Για τις επικείμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι "το πρώτο εξάμηνο του 2025 φιλοδοξούμε να γίνουν ορατές οι παρεμβάσεις στην στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα που αφορούν στην απόκτηση σύγχρονης και αποτελεσματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, την επαρκή επάνδρωση των μονάδων, κυρίως στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και την εφεδρεία. Η σταδιακή επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων θα επιφέρει αλλαγές σε μια σειρά από τομείς, όπως τον τόπο και τον αριθμό των κέντρων κατάταξης, τη διάρκεια παραμονής σε αυτά αλλά και στις παραμεθόριες μονάδες, τον χρόνο και το είδος της εκπαίδευσης, - τόσο από τους στρατιώτες όσο και τις Ένοπλες Δυνάμεις - κατά τη διάρκεια της θητείας αλλά και μετά από αυτήν, στο πλαίσιο της εφεδρείας, όπως είπε.

- Για την προμήθεια των πρώτων F-35 στη χώρα μας και το χρονοδιάγραμμα για τις φρεγάτες ανέφερε ότι ως προς τα F-35, υπολογίζουμε να παραλάβουμε έναν πρώτο αριθμό μαχητικών το 2028. Ως προς τις Belharra, αναμένουμε την παράδοση της πρώτης φρεγάτας εντός του 2025 και τις άλλες δύο το 2026 ενώ έχει εκκινήσει η διαδικασία διερεύνησης της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα ναυπήγησης της φρεγάτας, Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "το μέγεθος της περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλισμούς προσδιορίζεται από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτό μας οδηγεί σε μια αναθεώρηση και νέα προτεραιοποίηση των αναγκών. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Τα συμπεράσματα αυτής της επαναξιολόγησης τα οποία ήδη μελετούμε θα καθορίσουν τις επόμενες επιλογές μας.

- Για τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στη στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στα νησιά, ιδίως τους θερινούς μήνες που το πρόβλημα είναι οξύτερο ο κ. Κεφαλογιάννης σχολίασε ότι "χωρίς τη συμβολή τους, ιδίως στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα ήταν ακόμη πιο οξύ". Επανέλαβε δε ότι περίπου 60 ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί έχουν διατεθεί σε μια σειρά περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ από την Κέρκυρα έως την Κω και από τη Δράμα έως την Κρήτη, 50 οπλίτες ιατροί καλύπτουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας κυρίως στα μικρά νησιά, εκεί που διαχρονικά δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενώ 180 και πλέον στελέχη που έχουν διατεθεί στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας για την κάλυψη αναγκών του ΕΚΑΒ.

-Τέλος για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία ο κ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε ότι η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ) μεγιστοποιεί τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση φυσικών καταστροφών - από το στάδιο της πρόληψης και της ετοιμότητας μέχρι εκείνο της αντιμετώπισης και της βραχείας αποκατάστασης των επιπτώσεών τους. Επιχειρησιακά, επιδιώκουμε κυρίως δύο πράγματα: Πρώτον, να εκμηδενίσουμε τον χρόνο απόκρισης μας σε συμβάντα πολιτικής προστασίας και δεύτερο να βελτιστοποιήσουμε τη συνδρομή μας. Τα πρώτα δείγματα γραφής από το επιχειρησιακό πεδίο είναι πολύ ενθαρρυντικά και τα αποτελέσματα είναι νομίζω εμφανή σε όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: Το σχέδιο μας για την Αμυντική Βιομηχανία περιλαμβάνει αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider