Η αυξημένη θετικότητα του τριημέρου, οδήγησε σε ‘δεύτερες σκέψεις’ την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία αποφάσισε να συνεδρίασει τελικά την Παρασκευή και όχι σήμερα το πρωί. Κατ’ επέκταση και οι ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης πηγαίνουν επίσης την Παρασκευή. Αιφνιδιαστικά, κι αφού πλέον υπήρχε η εικόνα ολόκληρης της μέρας των αποτελεσμάτων των τεστ, ο αυξημένος δείκτης θετικότητας οδήγησε στην αναβολή των αποφάσεων ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες: Από την μια ενισχύεται το ΕΣΥ, διευρύνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ενώ δίνεται έμφαση σε σημεία στα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα. Από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία, μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Το πρώτο ‘άνοιγμα’ αναμένεται την προσεχή Δευτέρα 22 Μαρτίου με κομμωτήρια και περιποίηση νυχιών, δραστηριότητες σχετικά ελεγχόμενες , κατόπιν ραντεβού , ενώ προς τα τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει λιανεμπόριο , πάλι με περιορισμούς.
Η επιτροπή ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Τετάρτη όμως αποφασίστηκε να δοθεί ορίζοντας μερικών ημερών για το όποιο άνοιγμα, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να εξεταστεί η εικόνα της Τετάρτης και της Πέμπτης- ημέρες κατά τις οποίες ο αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000. Λόγω του τριημέρου πολλοί που είχαν συμπτώματα προσήλθαν για τεστ την Τρίτη, εκτοξεύοντας τον δείκτη θετικότητας.
Στη συνεδρίασή της την Παρασκευή, θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας, θα αξιολογήσει τα μέτρα , ιδιαίτερα τα έκτακτα όπως πχ η απαγόρευση κυκλοφορίας από Δήμο σε Δήμο και μετά τις 19:00 το απόγευμα το σαββατοκύριακο, καθώς και οι μετακινήσεις με κωδικό 6 μόνο με τα πόδια ‘η ποδήλατο, και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές. Επίσης, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία, θα εξετάσει ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν γενικότερα.
Από πλευράς κυβέρνησης τονίζεται ότι δίχως τα μέτρα που έχουν ληφθεί η επιδημιολογική εικόνα θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δεχόταν μεγαλύτερη πίεση και ο απολογισμός της πανδημίας θα ήταν σαφώς βαρύτερος. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται λύσεις δίχως επιδημιολογική επιβάρυνση, καθώς –λόγω μεταλλάξεων- η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Εμβόλιο AstraZeneca
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες, εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα κατέληξε για άλλη μια φορά -και μάλιστα ομόφωνα- στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να συσχετίζει τα θρομβοεμβολικά επεισόδια με το εμβόλιο και συνέστησε τη συνέχιση της χρήσης του στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), που έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες, συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα σε Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca και έχουν αναφερθεί μόλις 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια. Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν στον γενικό πληθυσμό ανεξαρτήτως εμβολιασμών.
Εκστρατεία εμβολιασμού
Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 1,3 εκατομμύρια, με 890.000 πολίτες να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Από τις 19 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.
Θα ακολουθήσει, στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες -αρχές Απριλίου- θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών.