Εξαιρετικά δύσκολη η εξίσωση για τους «200»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαιρετικά δύσκολη η εξίσωση για τους «200»

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για την τύχη του εκλογικού νόμου, με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Το Μαξίμου εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα στην επίτευξη του στόχου της αυξημένης πλειοψηφίας των 200 βουλευτών ώστε να καθιερωθεί η απλή αναλογική από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Για την ώραο στόχος αποδεικνύεται δύσκολος αφού οι μόνοι που στηρίζουν ανοιχτά την κυβερνητική πρόταση είναι οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ και η Ενωση Κεντρώων του κ. Βασίλη Λεβέντη.

Οι σημερινές συνεδριάσεις, τόσο των μελών του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ όσο και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, θεωρούνται κρίσιμες, ειδικά μετά τη διάσταση απόψεων των δύο επικεφαλής που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρους του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφης Γεννηματά, το κόμμα της δεν προτίθεται να ψηφίσει «αποσπασματικές ρυθμίσεις» ώστε να μην συνηγορήσει στον κίνδυνο ακυβερνησίας. «Εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε πως «δεν θα βάλουν πλάτη στους τακτικισμούς το ενός και του άλλου, ειδικά όταν ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή».

Από πλευράς του ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην Free Sunday, πως «η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί» αφού το κόμμα του έχει «σταθερά τη θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις 10 θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της ΔΗΜΑΡ, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη».

Έτσι, και παρά τις προσπάθειες της κ. Γεννηματά για διασφάλιση της ενότητας με την κατάθεση πρότασης πέντε σημείων, η ρήξη στη σχετική ψηφοφορία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σε κατηγορηματικό «όχι» εμμένει, από πλευρά της, η Συγγρού και εκτιμά πως η υπόθεση αυτή θα καταλήξει στην πρώτη πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούν πως η πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους και ψήφο στα 17 δεν θα συγκεντρώσει 200 βουλευτές με όποιες πολιτικές επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό για το ΣΥΡΙΖΑ.

Την στήριξη της πρότασης έσπευσε να αποκλίσει και ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτηρίζοντας την μάλιστα συνταγή ακυβερνησίας. Με το επιχείρημα αυτό κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να καταψηφίσουν, λέγοντας ότι με τον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση θα απαιτηθεί πιθανότατα η σύμπραξη 4-5 κομμάτων μελλοντικά για να σχηματισθεί κυβέρνηση ή ένας «μεγάλος συνασπισμός» με τη συνεργασία των δύο πρώτων, ενδεχόμενα κατά τον ίδιο ιδιαίτερα δύσκολα.

Είναι σαφές πως όλο το επόμενο διάστημα η πίεση του Μαξίμου προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αυξηθεί στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής επιρρίπτοντας ευθύνες σε όσους προχωρήσουν στην καταψήφιση του νόμου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθύμιζαν σχετικά με τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο, πως στις 50 προτάσεις που επεξεργάστηκε η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που πραγματοποιήθηκε 14-15 Μαΐου, «δηλαδή σε χρόνο προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει την πρωτοβουλία της για αλλαγή του εκλογικού νόμου», αναφέρεται ρητά η «ριζική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η διατήρηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή».

Παρομοίως και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» πως «η απλή αναλογική, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση, ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων».

Συμπλήρωνε μάλιστα πως περιμένει «και από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, του ευρέος δημοκρατικού φάσματος και της δημοκρατικής παράδοσης να αναλογιστούν και με βάση τον εαυτό τους τώρα, σε τι ποσοστά βρίσκονται, και κυρίως βλέποντας τον ορίζοντα των άμεσων και μελλοντικών καταστάσεων να αναλογιστούν την ευθύνη τους και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει».

Για το Μαξίμου η κατάθεση της πρότασης του εκλογικού νόμου αποτελεί «μια ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί η συνισταμένη μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς». «Εμείς κάναμε μια προσπάθεια να φέρουμε κάτι που θα αποτελέσει τον κοινό παρανομαστή εκτός της ΝΔ που, δυστυχώς, δεν ήθελε από την αρχή να μπει στη συζήτηση», ανέφερε κυβερνητική πηγή. Η συζήτηση βέβαια στη Βουλή δεν αναμένεται να φέρει αλλαγές, αφού ανώτατη κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε πως «εμείς καταθέσαμε αυτή την πρόταση ως ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Δεν θα κάνουμε παζάρια τώρα».

Τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, εξαιρετικά επισφαλή. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβερνητική πρόταση, θα συγκεντρώσει -αν συγκεντρώσει- τα 2/3 της Βουλής οριακά και μόνο με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider