Κυρ. Μητσοτάκης: Με το Εργασιακό αναμετρώνται οι δυνάμεις της προοδευτικής σκέψης και της συντήρησης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυρ. Μητσοτάκης: Με το Εργασιακό αναμετρώνται οι δυνάμεις της προοδευτικής σκέψης και της συντήρησης
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά fake news για τις επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου και απάντησε αναλυτικά στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Ως αναμέτρηση των δυνάμεων της προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα, με ονομαστική ψηφοφορία όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε «δέκα τολμηρές τομές» στην αγορά εργασίας, και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις απεργιακές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «εργαζόμενοι και μη, αναστατώνονται από ξαφνικές απεργίες οι οποίες, αν και συχνά κηρύσσονται παράνομες, τελικά γίνονται ή πραγματοποιούνται από λίγους σε βάρος των πολλών».

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την πρόσφατη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λέγοντας ότι συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε από το 10% έως το 20% ανά Οργανισμό, αλλά «η πρωτεύουσα, όμως, παρέλυσε, επειδή έτσι αποφάσισαν 1, μάξιμουμ 2, στους 10 εργαζόμενους. Ενώ υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η Κυβέρνηση, τελικά τα θύματα και πάλι ήταν οι πολίτες, ο άρρωστος που ήθελε να πάει στον γιατρό ή η νοικοκυρά που ήθελε να πάει να κάνει τα ψώνια της».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ζούγκλα της αγοράς» ή «εργασιακό μεσαίωνα», τα όσα περιέγραψε και τόνισε ότι ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά μετά το 1982, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά το μεσαίωνα.

«Απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος, σε προκλήσεις του παρόντος, αλλά και σε ζητούμενα του μέλλοντος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Όσοι το αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, ενός καθεστώτος που μάλιστα και οι ίδιοι καταγγέλλουν. Με τα 129 άρθρα του το νομοσχέδιο οικοδομεί στην Πατρίδα μας πια ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά κυρώνοντας δύο από τις πιο εμβληματικές Συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στην εμβέλεια των οποίων κινούνται και οι πιο πολλές από τις ρυθμίσεις του: Τη Σύμβαση 187 για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και τη Σύμβαση 190 για την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία. Νομίζω ότι οι τίτλοι και μόνο αρκούν για να δηλώσουν το περιεχόμενο και τη σημασία τους».

Δέκα τολμηρές τομές

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «δέκα τολμηρές τομές» που δρομολογούνται με το νομοσχέδιο. Πρόκειται για την καθιέρωση ψηφιακής κάρτας εργασίας, την ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, την δυνατότητα ο κάθε εργαζόμενος να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του, την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης, την ειδική φροντίδα για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες, την θέσπιση για πρώτη φορά άδειας πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Επίσης ανέφερε τον εναρμονισμό του αριθμού των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα με την νόμιμη επιπλέον αύξηση υπερωριακής απασχόλησης σε 150 ώρες ετησίως, τη νομοθέτηση κανόνων για την τηλεργασία, την λειτουργία την Κυριακή και στην Ελλάδα όποιων επιχειρήσεων λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, με την προσαύξηση της αμοιβής κατά 75%, και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αναπληρώνεται με μία ακόμα μέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα.

«Το δεκάλογο των μεγάλων τομών» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ολοκληρώνει «η δημοκρατική διαφάνεια στο σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού, με μέτρα που τον επαναφέρουν στον αληθινό του ρόλο. Δηλαδή, σε αυτόν της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζόμενων με δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων, που τελικά περιθωριοποιεί και τα δίκαια αιτήματα των συνδικαλιστών».

Στόχος μια διακομματική συναίνεση

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι δεν θα παραιτηθεί από την προσπάθεια να διαμορφωθεί μια στοιχειώδης διακομματική συναίνεση γύρω από μερικές εύλογες αλλαγές που ζητά η ίδια η πραγματικότητα, και ρώτησε την κ. Γεννηματά και τον κ. Τσίπρα εάν θα ψηφίσουν την ψηφιακή κάρτα που καταργεί τη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, την επαγγελματική αποκατάσταση-ασφάλιση των ταχυμεταφορέων και την εξίσωση των εργατοτεχνητών με τους υπαλλήλους. Αν θα στηρίξουν τη διεύρυνση των περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη μία απόλυση, τις ευρωπαϊκές ρήτρες κατά της βίας και της παρενόχλησης, υπέρ της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

«Θα πείτε ναι ή θα πείτε όχι στην καθιέρωση και στην Ελλάδα της άδειας πατρότητας με αποδοχές; Στη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς; Μήπως τελικά μας αιφνιδιάσετε και αρνηθείτε και την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα, όπως και κάθε εργαζόμενου που ασκεί τα καθήκοντά του; Και, τελικά, συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται από την εργασία όταν λήγει το ωράριό του;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε επίσης ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, «για να αναλάβετε και εσείς επώνυμα και φανερά τις ευθύνες σας και να αναδειχθεί η υποκρισία σας. Και να δούμε στο τέλος πόσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα έχετε ψηφίσει. Η «μητέρα όλων των μαχών» θα καταλήξει τελικά -όταν κάνουμε τον απολογισμό- να έχετε ψηφίσει 2 στα 3 από τα άρθρα τα οποία έχουμε καταθέσει. Γιατί τόσο υποκριτές είστε. Εκτός αν επιλέξετε πάλι φυσικά το δρόμο της αποχώρησης από την αίθουσα. Συνηθισμένο σάς είναι τελευταία» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά fake news για τις επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου και απάντησε αναλυτικά στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ανέφερε ότι αρκετά από αυτά που σήμερα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την υπογραφή στελεχών του.

Κατηγόρησε συγκεκριμένα την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι χρησιμοποιεί «το ωμό ψέμα» και «την συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας στο τώρα, με συνθήματα τρόμου, που μπορεί να μην έχουν περιεχόμενο, αλλά παράγουν εντυπώσεις και τα οποία εκπέμπονται από τα ίδια στόματα που πριν από δύο χρόνια ύψωναν δήθεν το σκιάχτρο της 7ημερης εργασίας που τάχα θα έφερνε η Νέα Δημοκρατία».

«Ξέρουμε καλά πως κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και αναταράξεις. Είμαστε πεπεισμένοι, όμως, πως κάνουμε το σωστό και το καλό πρωτίστως για τη νέα γενιά, που προσβλέπει σε μία εύρωστη ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Εδώ θα είμαστε και σε 6 και σε 12 μήνες. Μιλήσατε για την κλεψύδρα αυτής της κυβέρνησης. Να ξέρετε κ. Τσίπρα ότι η κλεψύδρα μιας κυβέρνησης γυρίζει από την επόμενη της εκλογής της. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα κάνουμε την συνολική αποτίμηση όχι μόνον για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοιού, αλλά και για το πως η χώρα θα οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Και για να δούμε τότε τι θα έχετε να πείτε. Γιατί οι δικές μας εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρωμαλέα και δίκαιη ανάπτυξη με πολλές θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αύριο θα βρίσκεται στην χώρα μας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ελπίζουμε πως εντός της ημέρας θα εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κύριε Τσίπρα τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας μας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσο και εάν εσείς επιμένετε να παρουσιάζετε την εικόνα μιας χώρας, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε. Η δεξιά, που αντιμάχεστε, απλά δεν υπάρχει κ. Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζετε είναι μία καρικατούρα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία αυτής της παράταξης, υπάρχει μόνον στη δική σας φαντασία, γιατί μόνον έτσι μπορείτε να υπάρξετε. Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους και αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο, που αλλάζει πολύ γρήγορα».

Απαντώντας, εξάλλου, όπως είπε, σε «μία μεγάλη απρέπεια του κ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star» ότι «δεν θα επέλεγα τον Μητσοτάκη ούτε για διαχειριστή της πολυκατοικίας μου» ο πρωθυπουργός τόνισε προς τον κ. Τσίπρα: «σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία, που θα είχατε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός». Προσέθεσε, δε, επίσης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι πραγματικά δύσκολο έργο, που μου ανέθεσαν οι Έλληνες τις τύχες της χώρας, ύστερα από την δική σας 5ετία, που προσπαθήσατε να την κατεδαφίσετε».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε, τον Αλέξη Τσίπρα ότι ουδέποτε έβαλε πλάτη στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοιού. «Είναι ψέμα ότι βάλατε πλάτη στη μάχη κατά της πανδημίας. Ό, τι λέγαμε, λέγατε το αντίθετο. Μήπως βάλατε πλάτη, όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει το εμβόλιο; Ή όταν λέγατε ότι οι 25.000 εμβολιασμοί ημερησίως είναι όνειρο θερινής νυκτός; Δεν έχετε πει μία θετική κουβέντα για την επιχείρηση «Ελευθερία». Σας το είπε άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος ότι «θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι, εάν λέγαμε πως η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οργάνωση των εμβολιασμών». Επιπλέον στελέχη σας υπονομεύουν τον εμβολιασμό. Και είναι μάλιστα πρωτοκλασάτα και γιατροί, μιλώ για τον κ. Πολάκη, που μέσω αναρτήσεων του αμφισβητεί τον εμβολιασμό και αφήνουν υπονοούμενα ενάντια σε αυτό το θαύμα της επιστήμης, που μας επιτρέπει να ανοίξουμε την κοινωνία και την Οικονομία. Στηρίζετε τα όσα λέει; Εάν θέλετε να βάλετε πλάτη, να αποκηρύξετε δημόσια αυτές τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας, δε στην κριτική, που του άσκησε ο κ. Τσίπρας περί του κόσμου της εργασίας και της ελίτ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε κατά πόσον ο εργατοτεχνίτης, ο νέος πατέρας ή ο κούριερ είναι ελίτ, ενώ αναφερόμενος σε στοιχεία, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των οποίων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα λαμβάνουν λιγότερα λεφτά δουλεύοντας τις ίδιες υπερωρίες με σήμερα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διασπορά ψεμάτων. «Να καταθέσετε στα πρακτικά από που βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί, που κάνατε. Γιατί εγώ σας λέω ότι είναι ψεύτικοι. Γιατί πολύ απλά συγχέετε τις υπερωρίες από τη μία και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την άλλη. Σας το ξεκαθαρίζω: όποιος δουλεύει περισσότερες υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Είναι ντροπή σας γιατί πολύ απλά ισχύει ο κανόνας «περισσότερη δουλειά σημαίνει περισσότερα λεφτά».

Ο κ. Μητσοτάκης απήντησε και στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ευνοϊκής μεταχείρισης της κυβέρνησης από την πλειοψηφία, λέγοντας χαριτολογώντας ότι «φαντάζομαι κ. Τσίπρα πως τα τόσα θετικά ξένα δημοσιεύματα για την πορεία της χώρας δεν αποδίδονται στη «λίστα Πέτσα international».

Μάλιστα, κατά την τριτολογία του κατέθεσε στα πρακτικά 4 σελίδες άρθρων στον διεθνή τύπο με θετικά λόγια για την πατρίδα μας σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού, για τον τρόπο οργάνωσης της εμβολιαστικής εκστρατείας, αλλά και το περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. «Είναι καλό ότι η χώρα μας αφήνει πίσω της σκοτεινές εποχές. Και πράγματι υπήρξαν τέτοιες στο παρελθόν. Και επειδή διαπίστωσα ότι ενοχληθήκατε για τη συγκεκριμένη αναφορά μου στο πλαίσιο της επετείου συμπλήρωσης των 40 ετών από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θέλω να σας πως η ιστορία των παρατάξεων μας και της προσωπικής μας διαδρομής, ούτε διαγράφεται, ούτε ξεχνιέται. Λογοδοτούμε και οι δύο στην ιστορία, αλλά και στον ελληνικό λαό. Και ασφαλώς θα λογοδοτήσουμε, όταν έλθει η ώρα των επόμενων εκλογών. Αυτό που μετράει, εξάλλου, είναι τι θα πουν οι πολίτες και αυτό θα σας το δείξουν οι πολίτες, όταν έλθει η ώρα των επομένων εκλογών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την τριτολογία του στη Βουλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Το εργασιακό νομοσχέδιο «βάζει κανόνες στη ζούγκλα»

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Να αποκηρύξεις δημοσίως τις σαχλαμάρες Πολάκη για τα εμβόλια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider