Θέλουμε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θέλουμε και προστασία των εργαζομένων, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου λίγο προτού πέσει η αυλαία της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι «η εξεύρεση της χρυσής τομής» για την επίτευξη των δύο αυτών στόχων, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σημείωσε όμως ότι αυτό το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της εκπλήρωσής τους.
«Επιχειρήθηκε συστηματικά μια δαιμονοποίηση της έννοιας της ευελιξίας. Η ευελιξία όμως είναι κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικό, με αμοιβαία οφέλη και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους», είπε ο Πάνος Τσακλόγλου και προέτρεψε τους επικριτές της να μελετήσουν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δείχνουν ότι «οι χώρες που έχουν μεγάλη ευελιξία, είναι οι χώρες που έχουν χαμηλή ανεργία, υψηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και πολύ υψηλή απασχόληση». Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές δεν είναι νεοφιλελεύθερες αλλά σοσιαλδημοκρατικές, είπε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε: «Μην τη φοβάστε την ευελιξία. Καλό πράγμα είναι. Δεν είναι κακό. Θέλει πράγματι ρύθμιση και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε».
«Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία έχουν ανάγκη από καλές εργασιακές συνθήκες που θα δημιουργήσουν προοπτική στους εργαζόμενους. Η ελληνική οικονομία έχει επίσης ανάγκη από ισχυρές και κυρίως ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο αυτό συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Η λύση δεν είναι η επιστροφή στο 2009. Είναι η φυγή προς τα εμπρός κι αυτό είναι το πράγμα το οποίο πρέπει να επιχειρήσουμε», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της κριτικής, ο υφυπουργός είπε ότι «υπάρχει από τη δεκαετία του ΄90, καλύπτει την πλειονότητα των εργαζομένων, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και είναι ζήτημα που επισκίασε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα αποδειχθεί σημαντική γιατί σήμερα «ένα σημαντικό κομμάτι στην ελληνική αγορά εργασίας εργάζεται σε επιχειρήσεις όπου μπορεί να καταπατάται το 8ωρο, οι εργαζόμενοι να εργάζονται 10ωρα εντελώς απλήρωτα». Εκεί, τόνισε ο Παναγώτης Τσακλόγλου, έρχεται η μεγάλη αλλαγή, γιατί, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αυτό το εξτρά δίωρο, θα πρέπει είτε να πληρωθεί ως υπερεργασία ή ως υπερωρία είτε θα πρέπει να ανταλλαχθεί με ρεπό, σε κάποια άλλη ημέρα, είτε δεν θα πρέπει να γίνει καθόλου. «Σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς, και οι τρεις περιπτώσεις, είναι περισσότερο ευνοϊκές για τον εργαζόμενο», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.
Σχολιάζοντας τις αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η έκθεση Πισσαρίδη βασίζεται στη μείωση των μισθών, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τίποτα αναληθέστερο από αυτό, διότι η έκθεση Πισσαρίδη επισημαίνει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν για την αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και για την αύξηση της παραγωγικότητας.
«Μην γελιόμαστε, είναι μόνο οι αυξήσεις των μισθών, οι οποίες συνοδεύονται με αύξηση της παραγωγικότητας, οι οποίες μπορεί να έχουν διάρκεια», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «αυτό το έργο το είδαμε επανειλημμένα στην Ελλάδα, όπου κάναμε αυξήσεις μισθών χωρίς αντίστοιχες αυξήσεις στην παραγωγικότητα. Έπεφτε η ανταγωνιστικότητα, ήμασταν σε προβλήματα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οποιαδήποτε οφέλη, μετά από λίγο εξανεμίζονταν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ