Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε για άλλη μια φορά να επιτεθεί στην την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή επειδή, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαρλ Μισέλ, ο τελευταίος τον συμβούλεψε να διατηρήσει χαμηλό προφίλ και να «μην στείλει σκληρά μηνύματα» κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.
«Η Τουρκία δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν», δήλωσε ο Ερντογάν την Παρασκευή, συμπληρώνοντας «δεν έχουν μάθει ακόμη (σ.σ. η Ε.Ε.) ποιος είναι τι. Είμαι παιδί αυτού του έθνους. Πότε σας έδωσε την εντύπωση ο Ερντογάν ότι δίνει καθοδηγούμενες ομιλίες;»
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί ο Ερντογάν από την Κύπρο επιθυμεί να ανακοινώσει την εκ νέου πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στην αμφισβητούμενη περιοχή που επιθυμεί να ορίσει ως ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε ότι επιθυμεί να σκληρύνει τη στάση του και στο Κυπριακό.
Αλλαγή στάσης με ευρωπαϊκές και διεθνείς «ευλογίες»
Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θα επιδιώξει να εμφανιστεί άτεγκτος στην Κύπρο είναι γιατί έχει ήδη διασφαλίσει ότι οι ενέργειές του δεν θα του επιφέρουν κάποια σημαντική ζημιά. Οι κυρώσεις που θα έπρεπε να του επιβληθούν αποσοβήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
«Είμαστε στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν και στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί. Με το θέλημα του Θεού, στις 20 Ιουλίου θα είμαι στη βόρεια Κύπρο. Θα είμαστε εκεί με μια μεγάλη ομάδα», είπε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν, ο αρχηγός της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι «η αποδοχή όλης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό ομοσπονδιακή μορφή διακόπτει, κατά κάποιον τρόπο, τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τη διακοπή των δεσμών μας με την Τουρκία» για να συμπληρώσει ότι «η ασφάλειά μας και το μέλλον μας εξαρτώνται από την πολιτική που δημιουργήσαμε μαζί με την Τουρκία»
Στα πλαίσια αυτά, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, έχει επιμείνει ότι πρέπει στην αναφορά που θα συνταχθεί για την πρόοδο των συνομιλιών επανένωσης, να υπάρχει η έκφραση «αυτό-κυβερνούμενες περιοχές» (self-governed regions) κάτι που η Κυπριακή πλευρά έχει αρνηθεί σφοδρά. Είναι η πρώτη φορά που από το πιο υψηλά ιστάμενο πολιτικό όργανο των συνομιλιών ανοίγει ζήτημα αναγνώρισης μιας (έστω ψηγματικά) αυτόνομης κρατικής οντότητας στη Βόρεια Κύπρο. Τις αντίστοιχες δηλώσεις Γκουτιέρες, ο Τατάρ τις μετέφρασε σαν άνοιγμα της συζήτησης στη βάση ότι θα υπάρχει «συνεργασία δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο».
Συνεπώς, η «αλλαγή του αέρα» στο διεθνές στερέωμα, δείχνει ότι ανοίγει δειλά η συζήτηση για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό και οι εξελίξεις ίσως επιταχυνθούν. Για την ιστορία, η 20η Ιουλίου που επέλεξε ο Ερντογάν να παραστεί στην Κύπρο είναι η επέτειος της τουρκικής εισβολής του 1974 και με δεδομένο ότι δεν θα «ακούσει τις συστάσεις του Σαρλ Μισέλ», θα έχουμε σίγουρα κάποια σημαντική είδηση.