Η υπονόμευση συστημάτων κρυπτογράφησης για να δοθεί στις κυβερνήσεις πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα των ανθρώπων θα ήταν ένα «κολοσσιαίο λάθος» με θανατηφόρες συνέπειες, προειδοποίησε ο πρώην πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με το CNBC.
«Το απόρρητο είναι δύναμη», είπε ο Σνόουντεν, μιλώντας από τη Ρωσία μέσω σύνδεσης βίντεο σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, με αφορμή την πρώτη «Παγκόσμια Ημέρα Κρυπτογράφησης».
Το χρονικό σημείο είναι καίριο καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ασκούν πίεση στους κολοσσούς της τεχνολογίας όπως το Facebook και η Apple να παραχωρήσουν στις αρχές πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα. Αρκετές χώρες ζητούν τα λεγόμενα «backdoors» που θα τους επέτρεπαν να παρακάμψουν την κρυπτογράφηση.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, η Ρωσία και η Κίνα είναι μεταξύ αυτών που «προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα και μεθόδους για την απαίτηση πιο αδύναμων συστημάτων κρυπτογράφησης», ισχυρίστηκε ο Σνόουντεν.
Οι εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, η οποία κρυπτογραφεί τα μηνύματα κατά την παράδοση έτσι ώστε να μπορούν να προβληθούν μόνο από τον προβλεπόμενο παραλήπτη, είναι σημαντική για τη διασφάλιση του απορρήτου των χρηστών.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις ανησυχούν για την τεχνολογία που εμποδίζει τις αρχές να ερευνούν σοβαρά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Η χρήση της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο αποτελεί εδώ και καιρό σημείο διαμάχης μεταξύ των κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Η Apple, για παράδειγμα, έχει συχνά συγκρουστεί με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με την κρυπτογράφηση και το απόρρητο δεδομένων.
Η ιδιωτικότητα «προοριζόταν να είναι η δύναμη των ατόμων», συνέχισε ο Σνόουντεν. «Σκοπός ήταν να μας προστατεύσει, να μας φυλάξει από τα θεσμικά μεγαθήρια που με κάποιον τρόπο εισέβαλλαν στις πόλεις της εποχής μας, είτε ήταν η σύγχρονη είτε η προηγούμενη εποχή».
«Ήταν ένα μονωτικό στρώμα που επέτρεπε σε όσους από εμάς έχουμε πολύ λίγη εξουσία στην κοινωνία, επειδή είμαστε άτομα, να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε και να συναναστρεφόμαστε ελεύθερα», πρόσθεσε.
Ο πρώην σύμβουλος πληροφοριών το 2013 διέρρευσε διαβαθμισμένα έγγραφα σε δημοσιογράφους που περιγράφουν προγράμματα παρακολούθησης που εκτελούνται από την NSA για να υποκλαπούν κινητά τηλέφωνα και επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου. Από κάποιους, αντιμετωπίζεται ως ήρωας. Για άλλους, είναι προδότης της χώρας του.
Το Facebook «δεν νοιάζεται»
Αναφερόμενος στο Facebook και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, ο Σνόουντεν είπε: «Οι ίδιες εταιρείες που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να διαδώσουν την κρυπτογράφηση όλα αυτά τα χρόνια αρχίζουν τώρα να φοβούνται το επόμενο βήμα».
«Ομάδες όπως το Facebook θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Έτσι τώρα περιορίζουν το πού θα χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Θα πουν πως, για πράγματα για τα οποία δεν θέλουμε να έχουμε επιχειρηματική ευθύνη, θα υιοθετήσουμε την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο».
«Δεν σκέφτονται κοινωνικά», πρόσθεσε ο Σνόουντεν. «Δεν τους ενδιαφέρει. Νοιάζονται για τα συμφέροντα τους».
Τα σχόλιά του φάνηκαν να έρχονται σε αντίθεση με τα την πρόθεση του Facebook να εφαρμόσει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε όλες τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων της, για την οποία γνώρισε αντιδράσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Πέρυσι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, εξέδωσαν μια δήλωση καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας να αναπτύξουν μια λύση που θα επιτρέπει στις αρχές επιβολής του νόμου να έχουν πρόσβαση σε αυστηρά κρυπτογραφημένα μηνύματα.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τη βιομηχανία της τεχνολογίας να αναζητήσει τρόπους για να παρέχει στις αρχές πρόσβαση σε ψηφιακά στοιχεία «χωρίς να απαγορεύεται ή να αποδυναμώνεται η κρυπτογράφηση».
Η Apple καθυστέρησε πρόσφατα τα σχέδια να ελέγξει τις συσκευές των χρηστών για εικόνες σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά από επικρίσεις από τους υποστηρικτές της ιδιωτικότητας.
Σύμφωνα με την Apple, το σύστημα δεν θα σάρωνε πραγματικά τις φωτογραφίες των ανθρώπων, αλλά θα αναζητούσε ψηφιακά «δαχτυλικά αποτυπώματα» που ταιριάζουν με μια βάση δεδομένων των ΗΠΑ με υλικό κακοποίησης παιδιών. Ωστόσο, το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Ορίων επέκρινε την κίνηση ως μια «πίσω πόρτα» για κυβερνητική παρακολούθηση.