Τελευταία ενημέρωση: 18:31
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».
Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε. Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%».
Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε στη ΔΕΘ πως «με τα "ψίχουλα" που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δε τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις».
«Τώρα μας λέτε ότι δεn φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».
Ο Μητσοτάκης λέει ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, όπως έλεγε ότι νίκησε την πανδημία
«Ο πρωθυπουργός είναι αρνητής της πραγματικότητας», ανέφερε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη η ανησυχία μεγάλωσε και σε μένα αλλά και στον μέσο πολίτη που παρακολουθεί, που βλέπουν την ακρίβεια να τους πνίγει αλλά και στους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους. Η ανησυχία μου μεγάλωσε ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι η ακρίβεια θα είναι προσωρινή. Το ίδιο που μας έλεγε και για την πανδημία, ότι νικήσαμε, ότι πάμε στο τελευταίο μίλι. Και αυτό όταν η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει δημοσίως ότι η ακρίβεια είναι εδώ και ήρθε για να μείνει και η άνοδος στις τιμές της ακρίβειας θα διαρκέσουν περισσότερο από την πανδημία…Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αγωνία μου όταν βλέπω το προσχέδιο του προϋπολογισμού και βλέπω ότι οι κοινωνικές δαπάνες για την ενίσχυση των νοικοκυριών είναι μηδέν» είπε ο κ. Τσίπρας. Συνεχίζοντας και απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε: «Το μερίδιο του ΑΕΠ που πηγαίνει στους μισθούς στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια μειώνεται, τώρα είναι 34% έναντι 48% στην ΕΕ… Το μεγαλύτερο μέρος των φοροαπαλλαγών που ανακοινώσατε μετά τις εκλογές -με τα 37 δισ. που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ-, πήγε στα υψηλά εισοδήματα».
Απάντησε και στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η οικονομία καλπάζει ρωτώντας: «Εάν η οικονομία καλπάζει γιατί δεν στηρίζετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Γιατί ο κ. Σκυλακάκης παγώνει πληρωμές ΕΣΠΑ; Γιατί πέσατε τόσο έξω στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Λέγατε ότι το 2021 θα έχουμε απορροφητικότητα 2,6 δισ. Στο μεσοπρόθεσμο είπατε ότι τελικά θα έχουμε 1,6 δισ. Τελικά, θα έχουμε μετά βίας 150 εκατ. ευρώ…Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, το πάγωμα στο σύνολο των αγροτών. Αφού η οικονομία καλπάζει γιατί δεν τα εφαρμόζετε; Ένα μέσο νοικοκυριό, αν εφαρμοζόταν αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία και προτείναμε με τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ και απορρίψατε, θα πλήρωνε τουλάχιστον 300 ευρώ λιγότερα…Με την τροπολογία που προτείναμε για την αμόλυβδη, θα πλήρωνε τουλάχιστον 25 ευρώ λιγότερα σε κάθε γέμισμα, 100 ευρώ το μήνα…Η Κομισιόν προτείνει αναστολή πληρωμών για ευάλωτους καταναλωτές, όχι ρευματοκοπές, μείωση ΕΦΚ και έλεγχοι στα καρτέλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίας ενσωματώνοντας τις προτάσεις της Κομισιόν και τις καταψηφίσατε…Η πολιτική σας είναι ταξική, μεροληπτεί υπέρ του 1% της ελληνικής κοινωνίας και όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουν την κρίση…Ανησυχώ για την ανεπάρκειά σας, γιατί είσαστε αρνητής της πραγματικότητας, ανησυχώ γιατί έχουμε έναν πρωθυπουργό που τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία».
Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι θα έπρεπε να κάνει πιο αποφασιστική παρέμβαση για τον έλεγχο των καρτέλ. «Δεν μπορεί τρεις μήνες μετά την κορύφωση των τιμών η απάντηση σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συστήνουμε ομάδες εργασίας για να εξετάσουμε το φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απάντησε στον πρωθυπουργό και για το θέμα της ΔΕΗ και το επιχείρημα του για την αύξηση της τιμής της μετοχής: «Οι καταναλωτές που πληρώνουν τους λογαριασμούς παίρνουν μέρισμα από την αύξηση των μετοχών της ΔΕΗ; Και αφού ανεβαίνει τόσο πολύ η τιμή της μετοχής γιατί πουλήσατε και μάλιστα χωρίς συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου;».
Κλείνοντας επανέλαβε ότι είναι ανήσυχος γιατί «όσο η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές εμμονές και στις αποφάσεις και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα». Απαντώντας στον πρωθυπουργό που του είπε ότι δεν θα ανεχθεί απειλές από κανέναν (για το θέμα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροπορίας στην Καλαμάτα), ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν απειλώ κανέναν ούτε επενδυτή ούτε υπηρεσιακό παράγοντα. Έχω ευθύνη όμως όταν σπαταλιέται το δημόσιο χρήμα, όταν κλείνετε συμφωνίες με 1 δισ. υπερκοστολόγηση για την Καλαμάτα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός να έρχομαι εδώ και να σας καταγγέλλω».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ