Τί πραγματικά επιδιώκει o Πούτιν από την ουκρανική κρίση;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τί πραγματικά επιδιώκει o Πούτιν από την ουκρανική κρίση;
Η Ρωσία κατάρτισε μια λίστα αιτημάτων την οποία έχει καταθέσει στις ΗΠΑ με τη μορφή επίσημης επιστολής. Οι ΗΠΑ ωθούν την Ουκρανία σε πιο επιθετικές κινήσεις, ενώ σημαντικοί σύμμαχοι όπως η Βρετανία, αποστασιοποιούνται στην προοπτική άμεσης επέμβασης.

Η ουκρανική κρίση έχει ξεκινήσει κυρίως από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ότι η Ρωσία ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία σύντομα, ίσως και τις πρώτες ημέρες του 2022. Η Ρωσία από την πλευρά της ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές ως αβάσιμες συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν μια (ίσως ατελέσφορη) σύνοδος κορυφής μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και δεν βγήκαν πολλά στην επιφάνεια από τη διμερή σύνοδο, η επίσημη επιστολή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που εστάλη στις 10 Δεκεμβρίου είναι δηλωτική των επόμενων βημάτων στην ουκρανική κρίση.

Οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας

Στην επιστολή του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πρώτιστα η ανάγκη διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για το ζήτημα της ασφάλειας στα σύνορα της Ρωσίας. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων είναι βάσιμες για τη Ρωσία γιατί όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ: «Ως πρόσχημα, η Δύση χρησιμοποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ξεκίνησε να ενθαρρύνει τη ρωσοφοβία, ώστε να δικαιολογήσει τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου που θέλει να υπονομεύσει τις συμφωνίες του Μινσκ και να προετοιμαστεί για ένα στρατιωτικό σενάριο στο Ντονμπάς».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και το «πάκτωμα» της χώρας με οπλικά συστήματα από το ΝΑΤΟ, είναι μια ανεύθυνη συμπεριφορά η οποία «δημιουργεί σοβαρούς στρατιωτικούς κινδύνους για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μέχρι και μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην Ευρώπη», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τα αιτήματα που απευθύνει η Ρωσία προς τις ΗΠΑ είναι τα εξής:

  • Να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας. Ανάκληση της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ το 2008 προς την Ουκρανία και τη Γεωργία, για να ενταχθούν στη Συμμαχία.
  • Να υπάρξει νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι κανένα σύστημα κρούσης που θα μπορούσε να στοχεύσει τη Μόσχα δεν θα αναπτυχθεί σε χώρες δίπλα στη Ρωσία.
  • Να σταματήσουν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των ευρωπαίων συμμάχων κοντά στα ρωσικά σύνορα.
  • Τα πλοία και αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να κρατιούνται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα ρωσικά σύνορα.
  • Να ξεκινήσουν τακτικότερες συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών ηγεσιών ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
  • Να αποσυρθούν όποια πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς πιθανά υπάρχουν στην Ευρώπη.

Σε συνέχεια των παραπάνω αιτημάτων, Την Τετάρτη, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, συναντήθηκε με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, στη Μόσχα για να της παραδόσει δύο προσχέδια συνθηκών που η Ρωσία θέλει να δει να εφαρμόζονται. Την Παρασκευή και τα δύο προσχέδια δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις ρωσικές προθέσεις. Οι συνθήκες αυτές απευθύνονται κατά σειρά στις ΗΠΑ και στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και αναπτύσσουν αναλυτικότερα τα αιτήματα που παρατέθηκαν παραπάνω.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε το Σάββατο ότι οι προτάσεις αυτές είναι μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση.

Είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια «να μετατρέψει ένα στρατιωτικό ή ένα στρατιωτικό-τεχνικό σενάριο αντιπαράθεσης σε πολιτική διαδικασία που θα ενισχύσει πραγματικά τη στρατιωτική ασφάλεια», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι ΗΠΑ βλέπουν διάλογο – Από ποια θέση;

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιθυμούν καθώς φαίνεται να σταματήσει αυτό το διαρκές «πηγαινέλα» μεταξύ στρατιωτικών μονάδων και οπλισμού κι από τις δύο μεριές των συνόρων και οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό δήλωσε και ο καθόλα αρμόδιος, Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν. Ο Σάλιβαν είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους και η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν σε αυτή τη βάση και για την ολοκλήρωση τους απαιτείται να σταματήσει ο κύκλος κλιμάκωσης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι «δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας».

Ο ρόλος των συμμάχων

Όπως έχουμε γράψει στο insider.gr μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν θα ήταν πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να πείσουν τους συμμάχους τους σε νέες εκστρατευτικού τύπου επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, όπως ήταν ο «Πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία». Ειδικά αν οι τρίτες χώρες δεν είναι το Αφγανιστάν ή το Ιράκ, αλλά η Ρωσία και η Κίνα. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει δυνάμεις να υπερασπιστούν την Ουκρανία σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, σε συνέντευξή του την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως είναι πολύ απίθανο κάποιος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να αμφισβητήσει τη Ρωσία» και συμπλήρωσε «Γι’ αυτό κάνουμε ό,τι καλύτερο διπλωματικά για να πούμε στον Πούτιν μην το κάνεις αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις» είναι η πιο πιθανή μορφή αποτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider