Μπάιντεν-Πούτιν: Η κρίση γίνεται «προσωπική» στην προσπάθεια να αποτραπεί μια εισβολή στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπάιντεν-Πούτιν: Η κρίση γίνεται «προσωπική» στην προσπάθεια να αποτραπεί μια εισβολή στην Ουκρανία
«Πλήγματα» στην τεχνολογία, στην ενέργεια και στην βιομηχανία της Ρωσίας, αλλά και προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν, απειλούν να επιφέρουν οι ΗΠΑ, εάν εισβάλλει στην Ουκρανία.

Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ρωσία, πως η οικονομία της καθώς και ο ηγέτης της Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ, εάν εισβάλουν στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προσωπικές κυρώσεις εάν η Μόσχα δώσει το πράσινο φως στον στρατό της για εισβολή.

Η Ρωσία έχει περίπου 100.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό σταθμευμένο σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία και υπάρχουν αυξημένοι φόβοι ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της, αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει τέτοια σχέδια

Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θέλουν να το ρισκάρουν, με το ΝΑΤΟ να θέτει τις δυνάμεις του σε ετοιμότητα και να ενισχύει τις θέσεις του στην Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει χιλιάδες στρατεύματα σε αυξημένη ετοιμότητα, που σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην περιοχή σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης.

Αυστηρές κυρώσεις

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν ήδη πει ότι η Ρωσία θα υποβληθεί σε νέες κυρώσεις σε βασικά πρόσωπα και κλάδους της οικονομίας της εάν εισβάλει στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει στο παρελθόν υποστεί κυρώσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά και η άμυνα, για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από την Ουκρανία.

Αλλά οι ΗΠΑ έδωσαν το σαφέστερο σήμα τους την Τρίτη ότι θα προσπαθήσουν να «τσακίσουν» τη ρωσική οικονομία -κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε τεράστια πίεση στον Πούτιν, τόσο από τον ρωσικό λαό όσο και από τους επιχειρηματικούς ηγέτες της χώρας- εάν η Μόσχα εισβάλει ξανά στη γείτονά της.

Ο Μπάιντεν είπε την Τρίτη ότι νοιώθει υποχρεωμένος να ενισχύσει την άμυνα του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Ρουμανία, στην Ανατολική Ευρώπη, και όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να δει τον εαυτό του να επιβάλλει κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο προσωπικά, απάντησε: «Ναι, θα το δω αυτό».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Λιζ Τρους, να λέει ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα» όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στον Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters την Τετάρτη.

Οι απειλές για προσωπικές κυρώσεις κατά του Πούτιν θα ήταν ένα μεγάλο βήμα σε σχέση με τα προηγούμενα μέτρα κατά του ρωσικού κράτους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σύμφωνα με το CNBC δήλωσαν πως μέτρα οικονομικής αποτροπής εξετάζονται κατά της Ρωσίας και ότι «είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε κυρώσεις με τεράστιες συνέπειες που δεν εξετάστηκαν το 2014» όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Τα μέτρα που εξετάζουν κυμαίνονται από περισσότερες οικονομικές κυρώσεις έως τη χρήση «νέων ελέγχων εξαγωγών» που θα μπορούσαν να εμποδίσουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά εξαρτήματα κατασκευής των ΗΠΑ, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται κατά του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei.

Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης, ότι οι ΗΠΑ ήταν επίσης διατεθειμένες να επιβάλουν ελέγχους στις εξαγωγές, οι οποίοι ουσιαστικά θα εμπόδιζαν τη Ρωσία από το να αποκτήσει λογισμικό και τεχνολογία προέλευσης ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να βλάψουν βασικούς οικονομικούς τομείς στη Ρωσία. Αυτά θα μπορούσαν να βλάψουν «στις στρατηγικές φιλοδοξίες του Πούτιν να εκβιομηχανίσει την οικονομία του αρκετά σκληρά», είπαν.

Τέτοιοι έλεγχοι, σημείωσαν, «θα βλάψουν τομείς που είναι σημαντικοί για αυτόν, είτε πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη ή τους κβαντικούς υπολογιστές, είτε την άμυνα, την αεροδιαστημική ή άλλους βασικούς τομείς.

Στόχος και η ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας

Αυτοί οι κλάδοι, αναφέρει το CNBC, προσδιορίστηκαν σκόπιμα ως εκείνοι που «ο ίδιος ο Πούτιν υπερασπίστηκε ως ο δρόμος προς τα εμπρός για τη Ρωσία για να διαφοροποιήσει την οικονομία της πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» - ένας άλλος τομέας που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιδιώξουν να υπονομεύσουν εάν η Ρωσία οπλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η ενεργειακή σφαίρα της Ευρώπης έχει γίνει κάτι σαν πεδίο μάχης για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και το θέμα έχει έρθει στο προσκήνιο καθώς οι εντάσεις έχουν αυξηθεί σχετικά με την Ουκρανία.

Η Ρωσία προμηθεύει την ΕΕ με περίπου το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου της και έχει κατασκευάσει τον τεράστιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ώστε να μπορεί να στείλει προμήθειες φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν να αυξήσουν τις δικές τους εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καταδίκασαν το έργο λέγοντας πως βλάπτει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Πράγματι, η κυβέρνηση Μπάιντεν έψαχνε τρόπους για να εξασφαλίσει ενέργεια για τους Ευρωπαίους συμμάχους της σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να μειώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποσπάσει παραχωρήσεις για την Ουκρανία.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, είπε στο CNBC την Τρίτη ότι η κυβέρνηση συντονίζεται με μεγάλους αγοραστές και προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να διασφαλίσει την εκτροπή των προμηθειών στην Ευρώπη εάν χρειαστεί.

Κρεμλίνο: Οι προσωπικές κυρώσεις στον Πούτιν θα είναι πολιτικά καταστροφικές, όχι επώδυνες

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε δυτική κίνηση για επιβολή κυρώσεων προσωπικά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα είναι πολιτικά καταστροφική, αλλά όχι επώδυνη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι Αμερικανοί πολιτικοί, που μιλάνε για ενδεχόμενες προσωπικές κυρώσεις εναντίον του Πούτιν, δεν έχουν αρκετές ειδικές γνώσεις για το θέμα.

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα μιλώντας στη Δούμα πως η Μόσχα δεν θέλει να επιμηκυνθούν οι συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία και τη δική της ασφάλεια με το να συμπεριληφθούν σ' αυτές η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης τη θέση της Μόσχας ότι θα λάβει αδιευκρίνιστα «κατάλληλα μέτρα», αν δεν λάβει εποικοδομητική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει.

Η Ρωσία περιμένει από την Ουάσινγκτον να απαντήσει γραπτώς αυτή την εβδομάδα στις προτάσεις της για εγγυήσεις.

Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει να μας σπείρει τον πανικό

Η Ουκρανία δεν έχει αντιρρήσεις στις απαντήσεις που οι ΗΠΑ θα στείλουν στη Ρωσία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Κουλέμπα δήλωσε επίσης πως η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει τον πανικό στην Ουκρανία. Δεν έχει συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα για μια επίθεση μεγάλης κλίμακας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να τα συγκεντρώσει αργότερα, υπογράμμισε ο ουκρανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Στο μεταξύ, η Ρωσία πραγματοποίησε σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια και ανέπτυξε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία για ασκήσεις τον ερχόμενο μήνα, την ώρα που αξιωματούχοι ετοιμάζονται για τετραμερείς συνομιλίες στο Παρίσι σχετικά με τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αρμόδιος για την Ουκρανία αξιωματούχος του Κρεμλίνου πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία για συνομιλίες στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας».

Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται θετική ένδειξη, καθώς η διπλωματία συνεχίζεται παρά τις αυξανόμενες εντάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν ο Μπάιντεν

Ο Τζόνσον κατηγορεί τον Πούτιν ότι αποβλέπει να ξαναχτίσει την «παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας»

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει νέες επαφές Πούτιν – Μπάιντεν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider