Την άρση του ασυμβίβαστου για τους γιατρούς του ΕΣΥ, εξετάζει η Κυβέρνηση, με στόχο την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως στα περιφερειακά. Την αποκάλυψη έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος να εργάζονται και ως ιδιώτες, αίροντας τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών - στρατιωτικών γιατρών και των γιατρών του ΕΣΥ. «Αποτελεί ύψιστης σημασίας το ζήτημα στελέχωσης των νοσοκομείων. Στο Εθνικό Σύστημα υπάρχουν ιατροί πολλών ταχυτήτων. Υπάρχουν οι πανεπιστημιακοί, οι στρατιωτικοί και οι ιατροί του ΕΣΥ» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Η κ. Γκάγκα επεσήμανε, ενώ οι πανεπιστημιακές θέσεις που προκηρύσσονται γίνονται ανάρπαστες, καθώς οι πανεπιστημιακοί όπως και οι στρατιωτικοί γιατροί έχουν δικαίωμα άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, παράλληλα με το την εργασία τους στα νοσοκομεία, αυτό δεν ισχύει για τις άλλες κατηγορίες ιατρών του ΕΣΥ.
«Οι Πανεπιστημιακές θέσεις γίνονται ανάρπαστες και αυτό είναι πράγματι αλήθεια, γιατί αυτές δίνονται σε 7 μεγάλες πόλεις και οι πανεπιστημιακοί ιατροί έχουν δικαίωμα ελευθέρου επαγγέλματος παράλληλα με τη δυνατότητα ερευνητικού, διδακτικού και κλινικού έργου στα Νοσοκομεία. Επίσης δικαίωμα ελεύθερου επαγγέλματος έχουν οι στρατιωτικοί ιατροί, παράλληλα με τα νοσοκομειακά τους καθήκοντά. Και οι δύο αυτές κατηγορίες ιατρών είναι μέρος του ΕΣΥ που όλοι οι πολίτες εμπιστεύονται. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους γιατρούς του συστήματος υγείας, δυνατότητες που τους δίνονται σε άλλες χώρες και έτσι πολλοί προτιμούν να φύγουν.
Δίνοντας τις ίδιες ευκαιρίες, θα στελεχωθούν περιφερικά νοσοκομεία και ιατρεία και θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι καινοφανές, ισχύει στα μεγαλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, συστήματα που σέβονται, εμπιστεύονται και καμαρώνουν οι πολίτες τους. Στόχος είναι ο Έλληνας πολίτης να έχει παντού πρόσβαση σε γιατρούς και ποιότητα υπηρεσιών υγείας και οι εργαζόμενοι στο σύστημα ασφάλεια και ικανοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι αλλαγές προϋποθέτουν ευρύ δημόσιο δημοκρατικό διάλογο και γίνονται με σύμπνοια.