Δένδιας: Έγκλημα πολέμου τα όσα γίνονται στη Μαριούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δένδιας: Έγκλημα πολέμου τα όσα γίνονται στη Μαριούπολη
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση της λήξης του πολέμου.

Ως διακριτό έγκλημα πολέμου χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στη Μαριούπολη της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου στη χώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για διπλωματικές επαφές στις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική τραγωδία και κάτι απόλυτα μη συμβατό προς το διεθνές δίκαιο και για το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι για τη λήξη της ρωσικής εισβολής και πως η Ελλάδα και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της προς την κατεύθυνση της λήξης του πολέμου αλλά και για να προστατευθεί η ελληνική ομογένεια στην ουκρανικές περιοχές.

«Η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Ποιο είναι το πλήρες της σχέδιο δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το ξέρουμε», πρόσθεσε.

Για τη στάση του σε σχέση με το ζήτημα της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και τη φημολογία για αντιρρήσεις του είπε ότι είναι και παραμένει υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πως εάν είχε διαφορετική άποψη η οδός που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει είναι προφανής. «Η ΕΕ με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και αυτό κάναμε κι εμείς δίνοντας αμυντικό υλικό σε μια χώρα που υφίσταται εισβολή. Η Ελλάδα πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις με διακριτές αρχές, για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο, αυτό είναι και το εθνικό μας συμφέρον πέρα και από θέση αρχής» είπε.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα βρέθηκε να ακολουθεί την αμυντική τακτική – «καθρέφτη» του ΝΑΤΟ των χωρών της Βαλτικής και όχι τη γαλλική είπε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι και η Γαλλία. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία θα αποκατασταθούν όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία θα αποκατασταθούν όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα. «Όταν ανέλαβα οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν σε κάποιο φοβερό σημείο και εργάστηκα πολύ για να τις βελτιώσω. Λυπάμαι πολύ για το σημείο που είμαστε σήμερα, αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας» είπε, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Για την ενέργεια

Αναφερόμενος στο ενεργειακό ζήτημα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι: «Η Ευρώπη προμηθεύεται από τη Ρωσία το 40%. Είναι εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό. Εμείς στην Ελλάδα είχαμε κάνει Κάποιες επιλογές που αποδεικνύονται σωστές. Πρώτον τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βεβαίως σε βάθος χρόνου, δεν γίνεται σε μία μέρα. Δεύτερον τις διάφορες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου. Και στη Ρεβυθούσα υπάρχει και στην Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσουν τέτοιες εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει δυνατότητες υποδοχής εισαγωγών φυσικού αερίου από χώρες όπως η Αλγερία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες πέρα από τη θάλασσα. Αυτά δίνουν μία ευρύτερη δυνατότητα σε όλη την Ευρώπη αντί να έχει ρωσική ενέργεια να μπορεί να παίρνει ενέργεια μέσω της Ελλάδος και αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο.

Η Αλεξανδρούπολη δεν ήταν γνωστή στο γεωπολιτικό χάρτη. Η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον γεωπολιτικό χάρτη το 2009 και ωριμάζει με τρομερή ταχύτητα, η Ελλάδα λοιπόν έχει να κερδίσει. Δεν σημαίνει αυτό ότι χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ, αλλά εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα έχοντας αυτή τη γεωγραφική θέση και έχοντας κάνει αυτές τις επιλογές έχει να παίξει έναν αυξημένο ρόλο. Και να βάλω και άλλη μία διάσταση που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες εξασφαλίζει τη δυνατότητα σύνδεσης με καλώδιο με αγωγό ανάμεσα στην Αφρική και στην Ευρώπη. Είναι τεράστια ιστορική κατάκτηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider