Ζητήματα της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αλλά σημαντικά που απασχολούν τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκαν μεταξύ του αντιπροέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Έλληνα αντιπρόεδρο της ΕΕ Μ. Σχοινά, σήμερα στο Στρασβούργο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της πανδημίας, στην κλιματική και ενεργειακή κρίση, καθώς και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου πλαισίου διαχείρισης των θεμάτων που απασχολούν σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις κοινωνίες.
Κοινή διαπίστωση ήταν η ισχυροποίηση της ΕΕ μετά την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων όπως η πανδημία με την καθιέρωση ενιαίων πολιτικών (εμβολιασμοί, μέτρα περιορισμού του COVID). Ο κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου και σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη της υγείας, την ενεργειακή, την κλιματική κρίση κ.α.
Ο κ. Σχοινάς εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για την καλύτερη χρήση επιστημονικών συμπερασμάτων σε επίπεδο υγείας αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο της αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν την Ε.Ε. Επίσης, υπογραμμίστηκε η βαρύτητα της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής (30-31 Μαΐου) με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ευρωπαϊκή άμυνα και την ενέργεια.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν τόσο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, όσο και την υγεία, την πρόληψη και συνολικά την ανάπτυξη και τόνισε, πως «απαιτείται μία ενιαία πολιτική διαχείρισης με όρους ισοτιμίας και δικαιοσύνης για όλα τα κράτη-μέλη».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στην κοινή διαπίστωση πως «τα όργανα της Ε.Ε. αποτελούν τον ισχυρότερο σύμμαχο μας με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη διαμόρφωση μιας σταθερής στρατηγικής σε μείζονα ζητήματα, όπως η υγεία, η κλιματική κρίση, το ενεργειακό, η πρόληψη και η κοινωνική συνοχή», παρατήρησε ότι «όπως αποδεικνύεται μέσα από τις δυσκολίες που διαχειρίζεται η Ευρώπη, όταν τα μέλη της και ο μηχανισμός της έχει συνοχή, το μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση των δυσκολιών γίνεται ισχυρότερο και έχει απτά αποτελέσματα στη ζωή και στο επίπεδο διαβίωσης όλων των ευρωπαίων πολιτών. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κεντρική Διοίκηση και Ευρωπαϊκά Όργανα συνεργαζόμαστε στενά προς όφελος των πολιτών μας και της ανάπτυξης. Αφήνουμε πίσω τη στασιμότητα και την αδράνεια, και κοιτάμε μπροστά για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας και συνολικά τους ευρωπαίους πολίτες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ