Τελευταία ενημέρωση: 16:18
Ισχυρές προειδοποιήσεις στη Φινλανδία, μετά από την πρόθεση του Ελσίνκι για αίτημα ένταξης στο NATO, έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας πως η Μόσχα θα απαντήσει σε αυτή την εξέλιξη.
Σε ανακοίνωση του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με μέτρα αντιποίνων, στρατιωτικής, τεχνικής και άλλης φύσης με στόχο να σταματήσει τις απειλές που εγείρονται για την εθνική της ασφάλεια.
Το Ελσίνκι πρέπει να γνωρίζει τις ευθύνες και τις συνέπειες που έχει αυτή η κίνηση» υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti ανέφερε πως η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία ακόμα και αύριο, Παρασκευή 13 Μαΐου, ως αντίποινα για την προετοιμασία ένταξης της Φινλανδίας στο NATO.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανέφερε πως είναι έτοιμη για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά από την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή των ενεργειακών παραδόσεων σε ρούβλια.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρόεδρος και πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανέφεραν πως η χώρα τους πρέπει να καταθέσει άμεσα αίτημα για ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εν μέσω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε πως «η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή» απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο NATO.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».
«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε.
Το μήνυμα Ζελένσκι
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και --την αμυντική αλληλεπίδραση», προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.
Κίνδυνος σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ
Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.
«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ