Τελευταία Ενημέρωση 12:45
Υπέρ μιας ένταξης «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας τους στο NATO τάχθηκαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ανακοινώνοντας ότι μια συνέντευξη Τύπου για την απόφαση της Φινλανδίας πάνω στο θέμα αυτό θα παραχωρηθεί την Κυριακή.
«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», υπογραμμίζουν ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν στην κοινή δήλωσή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε μια μεγάλη στροφή της πολιτικής της χώρας τους που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η ηγεσία της χώρας θα ανακοινώσει τις «αποφάσεις που αφορούν την πολιτική ασφαλείας της Φινλανδίας» προβλέπεται να παραχωρηθεί την Κυριακή, διευκρίνισε η φινλανδική προεδρία.
«Ελπίζουμε ότι τα βήματα που χρειάζονται ακόμη σε εθνικό επίπεδο για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των αμέσως επόμενων ημερών», προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση ο Νιινίστο, ο οποίος είχε τακτικά συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, και η Μάριν, η νεαρότερη πρωθυπουργός της Ευρώπης.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα που εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, όπως και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην συμμαχία τις ερχόμενες ημέρες και θα τους χορηγήσουν καθεστώς μέλους γρήγορα, δήλωσαν στο Reuters πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι ενόψει της φινλανδικής ανακοίνωσης.
Οι χώρες της Βαλτικής, που βρίσκονταν κάποτε υπό την κυριαρχία της Μόσχας και τώρα είναι μέλη του NATO, χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Φινλανδίας.
«Η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην (Ατλαντική) Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πρόκειται να γίνει ισχυρότερο. Οι χώρες της Βαλτικής πρόκειται να γίνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Η άποψη των Φινλανδών όσον αφορά το NATO άλλαξε γρήγορα μετά την έναρξη της ρωσι9κής εισβολής στην Ουκρανία.
Το 76% του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας τάσσεται εφεξής υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, με το ποσοστό που στηρίζει την ένταξη να έχει τριπλασιαστεί από αυτό που καταγραφόταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επίσης η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία εξασφάλισε πολύ ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών στο φινλανδικό κοινοβούλιο, με μόνον περίπου 10 βουλευτές να αντιτίθενται, και η πλειονότητα των κομμάτων τάσσεται πλέον υπέρ αυτής --το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μάριν αναμένεται να λάβει θέση τελευταίο, αυτό το Σάββατο.
Φινλανδός ΥΠΕΞ: Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέκα Χααβίστο μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Φινλανδία είναι περιφερειακός πάροχος ασφάλειας και θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ ως μελλοντικός σύμμαχος.
Ο κ. Χααβίστο επισήμανε ότι «ο πόλεμος, που ξεκίνησε από την Ρωσία, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» και προσέθεσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλοιώσει το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης και της Φινλανδίας, ωστόσο η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP