Μήνυμα για συνεργασία της Γερμανίας με τη Σενεγάλη στην ενέργεια έστειλε ο Όλαφ Σολτς, κατά την επίσκεψη του στην αφρικανική χώρα
Σε δηλώσεις του, ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε πως η χώρα του θέλει να συνεργαστεί με τη Σενεγάλη τόσο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο και για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
«Θα συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πως μπορούμε να αναπτύξουμε εθνικά αποθεματικά αερίου στη Σενεγάλη» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο Σολτς δήλωσε πως χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε η Σενεγάλη να μην δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως στη διατροφική επάρκεια της αφρικανικής χώρας.
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ είπε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία και την Ουκρανία, με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι έλαβε την εντολή από την Αφρικανική Ένωση για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού. Διευκρίνισε ότι η Ρωσία είχε απευθύνει πρόσκληση αλλά η επίσκεψη, που αρχικά σχεδιαζόταν για τις 18 Μαΐου, δεν έγινε «για λόγους προγραμματισμού» και έτσι προτάθηκαν νέες ημερομηνίες.
Με βάση όσα συμφωνήθηκαν «θα πάω φυσικά στη Μόσχα και επίσης στο Κίεβο και δεχτήκαμε επίσης να συνεδριάσουμε με όσους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης το επιθυμούν και με τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) Ζελένσκι, ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους Αφρικανούς ηγέτες. Θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διχάσει τις αφρικανικές χώρες, ενώ πλήττει σκληρά και τις οικονομίες τους, λόγω της αύξησης της τιμής των σιτηρών και τις ελλείψεις σε καύσιμα.
Η Σενεγάλη, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις δυτικές χώρες, εξέπληξε στις 2 Μαρτίου, όταν απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την έγκριση μιας απόφασης που απαιτούσε από τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως την προσφυγή στη βία» σε βάρος της Ουκρανίας. Στις 24 Μαρτίου όμως ψήφισε υπέρ μιας δεύτερης απόφασης που απαιτούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο. Σχεδόν οι μισές αφρικανικές χώρες απείχαν ή δεν ψήφισαν καθόλου στις δύο αυτές ψηφοφορίες.
«Δεν θέλουμε να πάρουμε θέση σε αυτόν τον πόλεμο, θέλουμε, ξεκάθαρα, την ειρήνη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ