Τελευταία ενημέρωση: 22:50
Δημοψηφίσματα για ένταξη των περιφερειών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμενων θα διεξάγουν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου οι αρχές σε Ντονέτσκ, Λουχάσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Οι φιλορώσοι της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν πως θα διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένταξή τους ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από τους επικεφαλής των φιλορώσων στις άλλες 3 περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο που ανακοίνωσε πως η περιφέρεια θα διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως το 95% της Χερσώνας είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι το θέμα είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και οι πολίτες των περιοχών.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σάλντο για σχέδια για δημοψήφισμα στη Χερσώνα, ο πρόεδρος της ρωσικής κάτω βουλής δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.
«Σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Μόσχας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που άνοιξαν το δρόμο στο Κρεμλίνο να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Διάγγελμα Πούτιν
Παράλληλα, το ρωσικό δίκτυο RBC.ru μετέφερε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα στο ρωσικό λαό,
Ενώ οι αρχικές αναφορές σημείωναν πως το διάγγελμα του Πούτιν θα γίνει το βράδυ της Τρίτης, οι τελευταίες πληροφορίες των media της Δύσης ανέφεραν πως το μήνυμα του Ρώσου προέδρου θα μεταδοθεί το πρωί της Τετάρτης.
Τελευταία φορά που ο Πούτιν πραγματοποίησε διάγγελμα ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την εισβολή.
Κίεβο: Τα δημοψηφίσματα θα καταστρέψουν το περιθώριο διαλόγου
Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Σερχί Νικιφόροφ, φέρεται να δήλωσε στο Liga.net πως η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 4 περιφέρειες θα αποτελέσει το τέλος των συζητήσεων για ειρήνευση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
«Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμα μια πολύ μικρή πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης. Μετά από αυτά, δεν υπάρχει καμία» φέρεται να είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα της Μόσχας για την προσάρτηση πρόσθετων ουκρανικών εδαφών δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο.
«Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα» τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Σχολιάζοντας τα περί των δημοψηφισμάτων, ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, δήλωσε πως «η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.
Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ