«Σήμερα η Πολιτεία ολοκληρώνει με μια γενναία θεσμική απάντηση σε μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, αφήνοντας σοβαρές αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα.
«Πρόκειται για μια σύνθετη πρόκληση που γίνεται πιο δύσκολη όταν μπαίνει η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας. Το πλαίσιο των παρακολουθήσεων είναι από το 1994, όταν ένας στους 200 είχε κινητό και πρακτικά το διαδίκτυο δεν υφίστατο. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος» πρόσθεσε.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο βρίσκει μία λεπτή ισορροπία χωρίς απονευρώνει την ΕΥΠ και δίχως να αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών μόνο στο μέτρο που θεωρείται απολύτως απαραίτητο με τεκμηριωμένες διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες.
«Η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας και ιοι μεγάλες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με εργαλεία που έρχονται από το παρελθόν, με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ εισάγεται ένα νέο πεδίο που οφείλουν να κινούνται όλοι: κράτος και ιδιώτες με πιθανές σκοτεινές επιδιώξεις» συμπλήρωσε.
Οι 7 τομές
- Τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ: Θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός ενώ θα υπάρξουν 2 υποδιοικητές που θα είναι επίσης δημόσιοι λειτουργοί. «Ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα συστήνεται Ακαθημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της υπηρεσίας. Η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου.
- Γίνεται πολύ πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Τέτοιος, στο εξής θα είναι μόνο αυτός που συνδέεται με την άμυνα, την εξωτερική πολιτική της χώρας, την κυβερνοασφάλεια και τις υποδομές της χώρας και την προστασία τους.
- Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου, που θα ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Θα προσδιορίζεται η αναγκαιότητα της άρσης και θα συμφωνούν δύο εισαγγελείς και αν αφορά πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει έγκριση του προέδρου της Βουλής.
- Οποιος παρακολουθείται θα το πληροφορείται μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες που προβλέπουν μεγαλύτερο διάστημα. Λάβαμε υπόψιν μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρεθεί από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης τον διοικητή της ΕΥΠ και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα.
- Το πρωτόκολλο που καταργεί την ως τώρα ισχύουσα υποχρεωτική αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Θα καταστρέφονται έξι μήνες, αλλά ο φάκελος θα καταστρέφεται μετά από μια δεκαετία με έκθεση κατά το χρόνο καταστροφής. Αν κάποιος αμφισβητήσει την παρακολούθηση θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη. Συμμερίζομαι τη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία. Η δημοσιοποίηση δεν πρέπει να γίνεται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια.
- Απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Η εμπορία όπως και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα, που εξοβελίστηκε πριν τις εκλογές το 2019.
- Συνενώνουμε όλες τις σχετικές δομές που τώρα είναι διάσπαρτες και ενσωματώνουμε 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα.
«Η αναφορά στις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνει την πληρότητα της παρέμβασης, αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες, κενά. Διαμορφώνει νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη. περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης» εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σκληρή επίθεση σε Τσίπρα
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα έκανε λόγο για «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας με δημοσίευση ονομάτων» και χαρακτήρισε τον εκδότη και δημοσιογράφο της ως «εθνικό συκοφάντη» όμως, όπως τονίζει «δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτούς που έστισαν τη Νovartis».
«Συκοφάντησαν 10 πολιτικούς, δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη από αυτούς που κρεμάσατε στα μανταλάκια. Τα φιλικά σας Μέσα έφτασαν να πουν ότι στο Μάτι σώθηκαν η γυναίκα και τα παιδιά του Κυριάκου Πιερρακάκη, από το Predator. Λες κι εσείς δεν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα ενώ οι στάχτες ήταν ζεστές. Η κυρία Γεροβασίλη συνέδεσε την υπεξαίρεση των χρημάτων της με το Predator. Είναι ισχυρισμοί χωρίς την πραγματική απόδειξη, όταν η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιόιτητες. Οταν προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα, εσείς στήνετε το καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Εμπλέκετε και τις ενοπλες δυνάμεις στο πρόσωπο του αρχηγού, του κ. Φλώρου. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι, δεν θα πρέπει να αντιπολιτευτικά τερτίπια να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού στην Τουρκία» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες στις εκλογές, ενώ αναγκαιότητα της χώρας είναι η σταθερότητα της χώρας. «Αντί να περιφέρετε παραμύθια γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με τα παράνομα λογισμικά;
Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γινόταν επί ημερών σας πέραν του κ.Πιτσιόρλα; Εσείς είπατε ότι κανείς δεν παρακολουθούταν και σε 5 ημέρες μάθαμε για τουλάχιστον ένα. Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το 2ο εισαγγελέα της ΕΥΠ προκειμένου να διευκολύνετε τις παρακολουθήσεις;» διερωτήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες, από αυτούς που είπαν όχι στα νέα Ραφαλ και στις φρεγάτες μας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πως θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες. Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαιότητα της χώρας επιμένω είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια» σημείωσε.
«Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε κ. Τσίπρα για τον ποινικό κώδικα του 2019»
«Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζοντας του είπε: «Ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επί των ημερών σας πέραν του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση τηλεφώνων των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ; Και έχετε και μια ωραία αιτιολογική έκθεση από το 2018 και γράφατε «σχετιζόμενο με την εθνική ασφάλεια είναι άκρως απόρρητο». Δεν θα διαβάσω τοποθέτηση στελέχους της ΝΔ. Θα σας πω τι λέει ο κ. Αλιβιζάτος γιατί το κάνατε. «Υπήρχε και ο εισαγγελέας που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπήρχε τότε ένας εισαγγελέας που αρνείτο τα αιτήματα που του έστελνε ο κ. Ρουμπάτης». Διαβάστε το. Και εσείς κ. Κατρίνη» είπε.
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Καταλάβαμε, έστελνε αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης, τον βγάλαμε το δεύτερο εισαγγελέα. Και εσείς μας κουνάτε το δάκτυλο και οργίζεστε τώρα. Ίσως η νευρικότητά σας προκαταλαμβάνει την επόμενη ερώτησή μου. Έρχομαι στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε κ. Τσίπρα για αυτόν τον ποινικό κώδικα. Ευρωεκλογές του 2019, πριν από 15 ημέρες έχετε κάνει ότι «από το Μητσοτάκη δεν υπάρχει μία περίπτωση να χάσω». Το βράδυ είπατε άκουσα το μήνυμα και οδηγώ τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Αλλά κρατήσατε τη βουλή ανοικτή μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτό το νέο ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε;»
«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά από το γκρίζο του παρελθόντος»
«Τώρα γιατί αρνείστε να τραβήξουμε επιτέλους μία κόκκινη γραμμή με τις χρόνιες αδυναμίες των μυστικών υπηρεσιών βελτιώνοντας το πλαίσιο; Κύριε Τσίπρα έχετε μία ευκαιρία να πάρετε απόσταση από τον οχετό της λάσπης» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Πιστεύω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από το γκρίζο του παρελθόντος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βαδίσει μπροστά. Το χθες είναι ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης και αν συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ. Τσίπρα είναι ότι της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες εφόσον εντοπιστούν.
Το αύριο όμως είναι στα δικά μας χέρια και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής σήμερα το νέο πλαίσιο προς έγκριση. Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν τους τελευταίους μήνες».
Εκλογές
«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει. Θεσμικά. Αν καταψηφίσετε ουσιαστικά λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Λέτε όχι και στη διαφάνεια, και στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Είμαστε σε προεκλογικό χρόνο αντικειμενικά. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πιο πυκνό, δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε και με άλλη τοξικότητα. Θα επιμείνω στο διάλογο για μεγάλα, τα κρίσιμα, όχι τα μικρά, τα υποκριτικά» είπε και τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας».