Στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων μηχανισμών μπαίνουν από σήμερα Παρασκευή (16/12) οι φαρμακαποθήκες, μετά την πάροδο της προθεσμίας καταγραφής του υλικού τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης, επισήμανε ότι για τα παιδικά φάρμακα υπάρχει μία τρομακτική ζήτηση παντού, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας της τροφοδοσίας. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τροφοδοσία θα ομαλοποιηθεί. «Ο ιός της γρίπης στα παιδιά εμφανιζόταν στις ηλικίες 0 έως 3 ετών. Δεδομένου ότι δύο χρόνια υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα και οι μάσκες, εμφανίζεται πια και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μία τεράστια ζήτηση. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας της τροφοδοσίας που συνεχώς το βελτιώνουμε και ήδη με τις επαφές που κάναμε και ζητήσαμε από τις φαρμακαποθήκες να βγάλουν όλα τα αποθέματα, θα το ομαλοποιήσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 150 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, μεταξύ αυτών και παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, την ώρα που οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη «σαρώνουν» τη χώρα και ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές και τα μικρά παιδιά.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του φαινομένου το οποίο εντείνεται καθώς διανύουμε το χειμώνα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε πρόσφατα από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο Υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
Σημειώνεται ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ωστόσο, οι παράλληλες εξαγωγές, αποτελούν διαχρονικά μία από τις βασικότερες πηγές του κακού. Βάσει του νόμου, για να διατεθούν φάρμακα στο εξωτερικό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η εγχώρια επάρκεια. Ωστόσο, τα φάρμακα στην ελληνική αγορά είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βγαίνουν παρατύπως σε χώρες της ΕΕ, όπου πωλούνται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές.