Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συνεχής βελτίωση των διαδικασιών και η αξιοποίηση νέων εργαλείων, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο κ. Τριαντόπουλος τονίζει ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τον στόχο της, επισημαίνοντας ότι πλέον μέσα σε λίγες ημέρες χορηγείται η πρώτη αρωγή, και κάθε φορά ο στόχος είναι η ταχύτερη χορήγηση, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πλημμύρες στους Δήμους Μαλεβιζίου και Σητείας τον Οκτώβριο.
«Ήδη μέσα σε έναν μήνα από την εκδήλωση του ακραίου καιρικού φαινομένου, 141 πληγείσες επιχειρήσεις έλαβαν 680.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή. Αφού, όμως, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν και άλλες επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν αίτηση, ανοίξαμε και πάλι την πλατφόρμα arogi.gov.gr. Ήδη έχουν πληρωθεί και οι νέοι δικαιούχοι, με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 907.000 ευρώ» τονίζει ο κ. Τριαντόπουλος.
Προσθέτει ότι η κυβέρνηση με την συνεχή παρουσία της στο πεδίο, έφερε πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες που νοιάζονται για τον τόπο τους, και έδειξε ότι είναι και παραμένει, ακόμα και αφού σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και φύγουν οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι.
Αυτή η νέα φιλοσοφία αποτυπώνεται και στους αριθμούς, υπογραμμίζει ο κ. Τριαντόπουλος υπογραμμίζοντας ότι μόνο το 2021 η συνολική δημοσιονομική επίπτωση -για έργα και αποζημιώσεις σε πληγείσες περιοχές- ξεπέρασε το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στη Βόρεια Εύβοια, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης έχει ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ – και σε αυτά τα επίπεδα κινείται και το αντίστοιχο σχέδιο για το Αρκαλοχώρι.
Ο κ. Τριαντόπουλος επισημαίνει όσα έχει κάνει έως τώρα το υπουργείο του για τις πληγείσες περιοχές ανά την Ελλάδα, μιλάει για τις μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια, τους σεισμούς που έπληξαν την Κρήτη, τη Θεσσαλία και όχι μόνο, καθώς και για την φιλοσοφία της ασφάλισης που θα επιχειρήσει να προωθήσει η κυβέρνηση, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι ασφαλέστεροι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.