Η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί χωρίς τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί χωρίς τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ
Aλλά μια κοινή ένταξη στη Συμμαχία παραμένει η «πρώτη επιλογή» της.

Τελευταία ενημέρωση 14:28

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο αναγκάστηκε να διευκρινίσει σήμερα σχόλιά του έπειτα από δηλώσεις που έκανε το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του Yle ότι η Φινλανδία πιθανόν να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ χωρίς την μακροχρόνια σύμμαχο και γείτονά της Σουηδία εξαιτίας της αντίθεσης της Άγκυρας στη σουηδική ένταξη.

Ερωτηθείς στην πρωινή εκπομπή του σταθμού αν η Φινλανδία θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό με εκείνον της Σουηδίας τη διαδικασία ένταξης ο υπουργός απάντησε ότι θα πρέπει, αν χρειαστεί, να επανεξετάσει αυτή τη στρατηγική.

«Φυσικά από την πλευρά της ασφάλειας και των δύο χωρών, είναι απολύτως η πρώτη επιλογή», απάντησε.

«Αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Έχει συμβεί κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα απέτρεπε την εξέλιξη του αιτήματος της Σουηδίας; Τώρα είναι πολύ πρόωρο να έχουμε άποψη γι' αυτό».

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας πρόσθεσε ωστόσο ότι η προτιμώμενη επιλογή παραμένει η ταυτόχρονη ένταξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή άποψη για το ζήτημα.

Σουηδική αντίδραση

Απαντώντας προφανώς στα σχόλια του Χααβίστο, ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα έγραψε στο Twitter ότι είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ, της Φινλανδίας και της Σουηδίας αν οι δύο γείτονες ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι τώρα. Έχουμε υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία», έγραψε ο Σαβόλα.

Τα σχόλια του Χααβίστο προκάλεσαν επίσης ερωτήματα από την άλλη πλευρά του Βοθνιακού Κόλπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ να ζητεί περισσότερες πληροφορίες.

Στη συνέχεια ο Χααβίστο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο για να δώσει διευκρινίσεις. Εξήγησε ότι ο στόχος παραμένει ίδιος και ότι αυτό το έχει συζητήσει τόσο με τον Μπίλστρομ όσο και με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Προσπαθούμε να το προωθήσουμε από κοινού. Ο Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι η προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι η Φινλανδία και η Σουηδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας ταυτόχρονα», είπε ο Χααβίστο.

Ο Φινλανδός υπουργός ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την επικύρωση και απάντησε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο είναι σημαντική για την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της Συμμαχίας.

Προκλήσεις

Η Σουηδία είναι αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις εναντίον της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες με κορυφαία εκείνη του περασμένου σαββατοκύριακου, όταν ένας ακροδεξιός Δανοσουηδός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Χθες το απόγευμα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία «δεν θα πρέπει να περιμένει στήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία είναι «σοκαρισμένη και ενοχλημένη» από τις διαδηλώσεις, οι οποίες επηρεάζουν την πρόθεση της Άγκυρας για διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Χαβίστο στο Yle.

«Οι διαδηλωτές αυτοί παίζουν με την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας», κατέληξε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν την Τουρκία και να επηρεάσουν τον δημόσιο διάλογο.

Τα τελευταία αυτά «εμπόδια» στον δρόμο θα προκαλέσουν την περαιτέρω αναβολή της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τουλάχιστον μέχρι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Χααβίστο, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης στις αρχές της άνοιξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαβρόφ: Ήμασταν φίλοι με τους Έλληνες, αλλά υποτάχθηκαν στην αμερικανική επιταγή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider