Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες Τρίτη «σκανδαλώδη» τα γιγαντιαία κέρδη εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και κάλεσε ταυτόχρονα να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους.
«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο Κογκρέσο. «Προτείνω να τετραπλασιαστούν οι φόροι» που αναλογούν στις επαναγορές μετοχών, ώστε «να ενθαρρυνθούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.
Παράλληλα, για ακόμη μια φορά έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να περάσουν νόμο που θα απαγορεύει την πώληση τουφεκιών εφόδου, τύπου όπλου που διατίθεται ελεύθερα στο εμπόριο, εξαιρετικά θανάσιμου, που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές από τις πρόσφατες μαζικές σφαγές που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ.
«Απαγορεύστε τα τουφέκια εφόδου μια για πάντα», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης· πάντως η παραίνεση αυτή θεωρείται απίθανο να βρει απήχηση, με δεδομένη την επιρροή του λόμπι των όπλων στα μέλη του Κογκρέσου, ειδικά στους ρεπουμπλικάνους αιρετούς.
Επίσης, διεμήνυσε πως η Αμερική θα «αναλάβει δράση» αν η Κίνα απειλήσει την εθνική κυριαρχία της, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της υπέρπτησης κινεζικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ, το οποίο εντέλει καταρρίφθηκε.
«Όπως δείξαμε την περασμένη εβδομάδα, αν η Κίνα απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία, θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και το κάναμε», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο κι αν χρειαστεί» στον πόλεμο που ξέσπασε όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην επικράτειά της πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ενώ παρότρυνε τους κοινοβουλευτικούς να επευφημήσουν την πρεσβεύτρια της ουκρανικής κυβέρνησης, πλάι του στο βήμα.
«Δεν εκπροσωπεί μόνο τη χώρα της, αλλά και το θάρρος του λαού της», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης. Μαζί με το NATO, διαβεβαίωσε ξανά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αποκρούσει «την επίθεση που εξαπέλυσε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν» και «θα σταθούν στο πλευρό του ουκρανικού λαού».
Ακόμη, κατέστησε σαφές πως θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αναιρεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προειδοποιώντας τις αρχές των πολιτειών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αφότου το δυναμίτισε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022.
«Αν το Κογκρέσο περάσει (νόμο που θα προβλέπει) εθνική απαγόρευση, θα ασκήσω το βέτο μου», ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, αξιώνοντας τα μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου να προστατεύσουν το δικαίωμα αυτό.
Κατηγόρησε δε τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση πως έχει βαλθεί να «θέσει υπό ομηρία την οικονομία», αναφερόμενος στις απειλές κοινοβουλευτικών της ότι δεν θα εγκρίνουν την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, χωρίς την οποία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα βυθιζόταν σε κρίση, καθώς η Ουάσιγκτον θα ήταν αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών.
«Ορισμένοι από τους ρεπουμπλικάνους φίλους μου θέλουν να θέσουν υπό ομηρία την οικονομία (...) αν δεν εγκρίνω τα σχέδιά τους γι’ αυτήν», είπε ο κ. Μπάιντεν.
Αναφέρθηκε σε θέματα που διχάζουν Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, ενώ εξήρε και τα επιτεύγματά του τα δύο τελευταία χρόνια στον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο πρόσθεσε: «Προς τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου, αν μπορέσαμε να εργαστούμε μαζί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί και τη νέα». Λίγοι Ρεπουμπλικάνοι χειροκρότησαν τον Αμερικανό πρόεδρο για τη δήλωσή του αυτή και μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι. Όμως οι περισσότεροι του έριξαν δολοφονικές ματιές και ο Μακάρθι παρέμεινε στη θέση του.
Τέλος, τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να «αντιμετωπίσουν» την κλιματική κρίση, που χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.
«Έχουμε την υποχρέωση, όχι μόνο προς τους εαυτούς μας, αλλά και προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας, να την αντιμετωπίσουμε» και «είμαι υπερήφανος που βλέπω πως η Αμερική επιτέλους αναλαμβάνει την πρόκληση», είπε ο αρχηγός του κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ